Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανάπτυξε και χρησιμοποίησε, για τέταρτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, το νέο σύστημα εντοπισμού υπόγειων τούνελ Steel Dome. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί προκειμένου να εντοπίζει και να καταστρέφει τα υπόγεια τούνελ, τα οποία λειτουργούν ως δίοδοι εισόδου στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η φιλοσοφία πίσω από το Steel Dome είναι παρόμοια με αυτή του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome, το οποίο συνδυάζει ραντάρ, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης και ενεργητικό σύστημα αναχαίτισης κατά επερχόμενων απειλών (ρουκέτες και βλήματα όλμων και πυροβολικού).

Στις 14 Ιανουαρίου το Steel Dome ενεργοποιήθηκε και ένα μαχητικό αεροσκάφος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, με τη βοήθεια επίγειων δυνάμεων, εντόπισε και κατέστρεψε ένα τούνελ μήκους 1 χιλιομέτρου, εντός της Λωρίδας της Γάζας, 200 μέτρων εντός του Ισραήλ και 400 μέτρων εντός της Αιγύπτου.

Το Steel Dome αναπτύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και εκτός από τον εντοπισμό καταγράφει και την ακριβή κατεύθυνση και διακλάδωση του τούνελ. Παράλληλα με την ανάπτυξη του συστήματος το Ισραήλ κατασκευάζει και ένα υπόγειο φράγμα εφοδιασμένο με μικρό-αισθητήρες εντοπισμού ήχου και κίνησης συνολικού κόστους $ 800 εκατομμυρίων. Το υπόγειο φράγμα θα διατρέχει και τα 65 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, και αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2019.