Η άκρως επιθετική επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ τελικά δεν… φαίνεται να πετάχτηκε στα σκουπίδια από τον Ταγίπ Ερντογάν όπως υποστήριζαν πηγές της τουρκικής προεδρίας, ωστόσο η Άγκυρα κάθε άλλο παρά πρέπει να παραπονιέται από τη συμφωνία που συνήψε με τις ΗΠΑ…

Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη Συρία Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επισκέφθηκε την Άγκυρα με άκρως επιθετικές διαθέσεις (χαρακτηριστικό το «παγωμένο» βλέμμα του στις φωτογραφίες έναντι του Ταγίπ Ερντογάν), και οι Τούρκοι δέχθηκαν τρομερές πιέσεις και απειλές για βαριές οικονομικές κυρώσεις όπως ήταν εμφανές και από την επίμαχη επιστολή Τραμπ. Ωστόσο, η Τουρκία είχε το πλεονέκτημα ότι ήδη είχαν ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» χάρη στην απόφαση του αμερικανού προέδρου για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. 

Κερδισμένη η Τουρκία

Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν μεν τη ρητορική τους ότι θα συνεχίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη ΒΑ Συρία «μέχρι να εξοντώσουν και τον τελευταίο τρομοκράτη», ωστόσο κρίνονται οι κερδισμένοι της συμφωνίας.  Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, και με επιχείρηση μιας εβδομάδας με θύματα κυρίως συμμάχους της, η Τουρκία νομιμοποιεί την παρουσία της σε εδάφη άλλης χώρας, σε έκταση 3.300 τμ, και αποκτά τον έλεγχο των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, δηλαδή τη ζωτική για τα συμφέροντά της ζώνη ασφαλείας. Επίσης, αίρονται και οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία πριν καλά-καλά εφαρμοστούν.  

Κερδισμένες Συρία-Ρωσία

Στις 22 Οκτωβρίου ο τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τον ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, και κατά τα φαινόμενα, οι «ζώνες επιρροής». Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν συζητούσε από την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον ειδικό σύμβουλο του Βλαντίμιρ Πούτιν αρμόδιο για τη Σύρια, καθώς υπήρξε διαρκής συνεννόηση Τουρκίας-Ρωσίας. 

Παραδόξως, κερδισμένος από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση βγήκε και ο «εχθρός» του Ερντογάν, και «αγαπημένος» των Ρώσων Μπασάρ αλ Άσαντ. Πήρε τις πόλεις  Κομπάνι, Μανμπίτζ και Καμίσλι χωρίς να ρίξει μια σφαίρα, και μάλιστα οι Κούρδοι υποδέχθηκαν σα σωτήρες τους Σύρους στρατιώτες. Στην περιοχή αποκτά πλέον ισχυρή παρουσία η Μόσχα, που καλύπτει το «κενό» των Αμερικανών. 

Χαμένοι οι Κούρδοι

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν τα όπλα τους να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές και να υποχωρήσουν κατά 30 χιλιόμετρα νοτιότερα της τουρκοσυριακής μεθορίου, ενώ περιοχές που ήλεγχαν πέρασαν είτε υπό τον έλεγχο της Άγκυρας είτε υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ