Η συνύπαρξη του Υπουργείου Άμυνας και των Επιτελείων πάντα ήταν προβληματική σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλείας και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι υπηρέτησαν στο Πεντάγωνο, όπως έχουμε συνηθίσει να το ονομάζουμε. Τόσο στην είσοδο αλλά και μετά από αυτή κατά την κίνηση εντός του εσωτερικού.

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α), επίτιμος διοικητής 88 ΣΔΙ 

Θα ήταν προτιμότερο Υπουργείο και Επιτελεία να στεγάζονταν σε διαφορετικούς χώρους και τη φύλαξη του ΥΠΕΘΑ να την είχαν αναλάβει αστυνομικοί. Σε στρατόπεδο δεν νοείται χαλαρότητα στα μέτρα ασφαλείας. Κατά την επίσκεψή μου στο στρατόπεδο Μπόνστιλ των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, ως Δκτης της ΕΛΔΥΚΟ μου έκανε εντύπωση ότι ελεύθερος σκοπευτής σημάδευε το τζιπ από απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων πριν από την πύλη. Άτομα ιδιωτικής εταιρίας που είχαν προσληφθεί είχαν αναλάβει το άνοιγμα – κλείσιμο της πύλης. Κατά την είσοδο με κατέβασαν από το τζίπ για να κάνουν έλεγχο και με σημάδευαν δύο σκοποί οπλισμένοι και έτοιμοι να επέμβουν.

Σε ότι αφορά το ΥΠΕΘΑ στη χώρα μας καθημερινά πολύς κόσμος το επισκέπτεται όπως δημοσιογράφοι, πολιτευτές, ΕΜΠΟΡΟΙ όπλων και ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι τσιφλίκι τους. Στο παρελθόν «δημοσιογράφος» στην Κεντρική Πύλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρέσυρε στρατονόμο με το ΙΧ του νομίζοντας ότι έμπαινε στο χωράφι του πατέρα του. Κάποιοι σαν και αυτόν «δημοσιογράφοι» και «δημοσιογραφούντες» τώρα καταφέρονται κατά των οργάνων ασφαλείας ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, που αμφιβάλλω αν έχουν υπηρετήσει μια μέρα στο στρατό ή πήραν «μουρλόχαρτο».

Η είσοδος του Ρουβίκωνα στο ΥΠΕΘΑ οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο αίσθημα ατιμωρησίας που έχει αναπτυχθεί στις συλλογικότητες και σ΄ αυτούς που τους συμπαρίστανται. Τα σχόλια στην ανάρτηση που έκανα μου έδωσε την ευκαιρία να ανασύρω στη μνήμη μου ένα προσωπικό επεισόδιο που είχα το 1999 με ένα σύμβουλο του Άκη όταν βρισκόταν στην παντοδυναμία του.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς στην αναφορά στις φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο την νοοτροπία των ανθρώπων αυτών. Εκφράσεις όπως «Εγώ είμαι σύμβουλος του Άκη. Να δεις που θα βρεθείς σήμερα. Νύχτα θα φύγεις από το επιτελείο» – «Τώρα θα σε μάθω ΄γώ να έχεις τρόπους». Διέταξα τους στρατονόμους και τον έβγαλαν έξω από χώρο του φυλακίου της πύλης που εκτελούσα καθήκοντα του επικεφαλής αξιωματικού και υπέβαλα τη σχετική αναφορά. Χρόνια τώρα η προβληματική κατάσταση στην πύλη του ΥΠΕΘΑ. Απαιτούνται μέτρα στα πρότυπα του εξωτερικού αν δεν θέλουμε επανάληψη τέτοιων συμβάντων, όπως το προχθεσινό.