Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο συντελείται εποικισμός. Μια άτυπη εισβολή με αφίξεις εκατοντάδων αλλοδαπών σε ημερήσια βάση που σε συνδυασμό με την έλλειψη κέντρων κράτησης κλειστού τύπου δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και λίγοι δείχνουν να την έχουν αντιληφθεί.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού εξακολουθεί να αποτελεί θανάσιμη παγίδα για τη κυβέρνηση που καθυστερεί και αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστεί τη κατάσταση αφού τείνει να ξεφύγει. Στα νησιά που προαναφέρθηκαν εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι εθνικής και δημόσιας ασφάλειας από τις δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπών που μόνον κατατρεγμένοι πρόσφυγες δεν είναι. Οι λιγοστές και αδύναμες αστυνομικές δυνάμεις οριακά ανταπεξέρχονται απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας.

Στρατιωτικές μονάδες συνορεύουν με Hot Spot το προσωπικό των οποίων εκτίθεται σε πολλαπλούς κινδύνους και αναλαμβάνει σωρεία πάρεργων. Εξακολουθούν να μην υφίστανται σαφείς κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που λάβει χώρα γενικευμένη αναταραχή. Όπως μεταφέρουν στον γράφοντα πηγές εν ενεργεία στελεχών που υπηρετούν στη περιοχή ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί πέμπτη φάλαγγα από μουσουλμάνους αλλοδαπούς κάτι το οποίο έχει καταγραφεί σε πολλά απόρρητα πληροφοριακά δελτία που συντάχθηκαν από τα αρμόδια επιτελικά γραφεία.

Είναι πασιφανές πως το Λιμενικό Σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη κατάσταση μολονότι υπάρχουν οδηγίες για να λαμβάνει χώρα αποτροπή των μεταναστευτικών ροών κι αυτό γιατί πολλές κατευθύνσεις προς το προσωπικό είναι ασαφείς ενώ οι ίδιοι κινδυνεύουν να εκτεθούν από νομικής σκοπιάς. Κατά συνέπεια δεν συντελείται επαναπροώθηση λέμβων προς τα τουρκικά ύδατα. Η έλλειψη κέντρων κράτησης κλειστού τύπου καθώς και η μη ύπαρξη σοβαρής αποτροπής, οι κυριολεκτικά ανύπαρκτες απελάσεις σε συνδυασμό με την ασυδοσία και την ατιμωρησία που επικρατούν συγκροτούν όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τη χώρα μας ιδανικό προορισμό.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως στη νήσο Λέσβο οι αλλοδαποί (κατά βάση Αφγανικής καταγωγής) ξεπερνούν τον πληθυσμό της πόλης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι κάτοικοι της πόλης είναι περί τις 27.000 ενώ οι αλλοδαποί περί τις 28.000. Το 2019 επιστράφηκαν στη Τουρκία μόλις 48 άτομα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με πολλαπλές απειλές ασύμμετρου και υβριδικού χαρακτήρα να εξαπλώνονται ποικιλοτρόπως. Επιπρόσθετα χρονικά περιθώρια δεν υφίστανται. Η χώρα δέχεται πολιτική εποικισμού από τη Τουρκία και πλέον άπαντες οφείλουν να αντιληφθούν πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών καθώς εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων όπως η συμμετοχή τους σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας καθώς και η συγκρότηση χωροφυλακής.