«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας αναμένουν διπλωματικές πηγές κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Ο τελευταίος αφίχθηκε στην Ουάσιγκτον «με τα μανίκια σηκωμένα», όπως δείχνουν οι δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη και οι ομιλίες του σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.

Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε με νέα στοιχεία, όπως είπε, για τους «τρομοκράτες» του Ιμάμη Γκιουλέν, τα οποία θα παραδοθούν στην αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε, για να απαιτήσει να τερματιστεί εδώ και τώρα η αμερικανική σχέση συνεργασίας με τους Κούρδους του YPG στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «τρομοκράτες» και οι ΗΠΑ διαπράττουν τεράστιο λάθος, που συνεργάζονται μαζί τους.

Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να διαμαρτυρηθεί επίσημα και για τη δραστηριότητα του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil και θα βαδίσει στη γραμμή της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απαντήθηκε ήδη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι OPEN.

Επίσης ζητήθηκε από την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές, ενώ διαμηνύθηκε στην τουρκική κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόκληση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν καμία ενόχληση από την Τουρκία, κατά τη διαδικασία διεξαγωγής της γεώτρησης και έχουν εξηγήσει ότι ουδείς έχει δικαίωμα να φτάσει κοντά στο στόχο Δελφύνη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Όμως, επειδή είναι απρόβλεπτος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πλοία του αμερικανικού Έκτου Στόλου βρίσκονται στην περιοχή, και όπως ειπώθηκε, λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας για το γεωτρύπανο Stena IceMax και τα πλοία που το συνοδεύουν. Πάνω σε αυτό βρίσκονται σε καθημερινή βάση περί τα 200 άτομα.

Ο κ. Τσαβούσογλου τηρεί από το Σάββατο μία επιθετική τακτική και με συνεχείς δηλώσεις προκαλεί την αμερικανική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εστιάσει την προσοχή του και την κριτική του στους Κούρδους της Συρίας και στο θέμα αυτό, όπως δήλωσε, ζητά θετική απάντηση, για να σταματήσει η κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ και να χαρακτηριστούν «τρομοκράτες» οι αντάρτες του YPG.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί απαντούν ότι χωρίς τους Κούρδους δεν πρόκειται να μπορέσουν να κερδίσουν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η κατάσταση στο θέμα αυτό έχει ξεφύγει εντελώς και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε επιθετικά και επιτακτικά το ζήτημα, την Παρασκευή, όταν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ.

Όμως, και οι Αμερικανοί περιμένουν τον κ. Τσαβούσογλου με σκληρά αιτήματα, τα οποία αναμένεται να απορρίψει, με αποτέλεσμα να συντηρείται το κλίμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Πομπέο θα ζητήσει την ακύρωση της αγοράς των ρωσικών S-400 και θα εξηγήσει για πολλοστή φορά ότι η άρνηση της Τουρκίας θα αναγκάσει την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις. Το μεγαλύτερο θύμα αυτών των κυρώσεων θα είναι η πώληση των μαχητικών F-35, που σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους θα ακυρωθεί.

Επίσης ο Αμερικανός υπουργός θα εξηγήσει ότι για τις ΗΠΑ είναι ανάρμοστη η στρατηγική σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, που αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς για την Αμερική. Αρκετοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τον κ. Ερντογάν για να δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και ειδικά στην Αμερική.

Ο κ. Πομπέο θα απαιτήσει την αποφυλάκιση του Αμερικανού πολίτη Σερκάν Γκόλγκε, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατική δράση», κάτι που δεν αποδεικνύεται και τριών Τούρκων πολιτών υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Οι υποθέσεις αυτές θα μπορούσαν να εξελιχθούν όπως το θέμα του πάστορα Μπράνσον, εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση.

Ένα άλλο θέμα που απειλεί να εκτροχιάσει τις σχέσεις είναι και η υπόθεση της κρατικής τράπεζας HalkBank, η οποία αντιμετωπίζει υπέρογκο πρόστιμο για την παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να αποδεχθεί την αξίωση του Προέδρου της Τουρκίας για να της χαριστεί το πρόστιμο που ίσως την οδηγήσει και σε κλείσιμο. Ο κ. Ερντογάν απαιτεί και την απελευθέρωση του Τούρκου τραπεζίτη Αττίλα, που θεωρείται ο ταμίας της προεδρικής οικογένειας.

Πάντως, ο κ. Τραμπ υπό το φόβο πιθανών στοιχείων εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, αντιμετωπίζει με ένα περίεργο «φόβο» τον κ. Ερντογάν και ενώ μέχρι πρόσφατα τον έβριζε, τώρα τον αποκαλεί φίλο του. Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον δεν αποκλείουν και να τον προσκαλέσει στο Λευκό Οίκο, αν και υπάρχει αντίσταση γι’ αυτό και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι για τη σημερινή συνάντηση του κ. Πομπέο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία γίνεται υπό την πίεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Όμως, δημόσια αναμένεται να περισσέψουν τα χαμόγελα…

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL