Το κεντρικό αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους νατοϊκούς συμμάχους, η αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, δείχνει να ικανοποιείται, αλλά η ατμόσφαιρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, χθες, απείχε πολύ από πανηγυρισμούς. Αιτία ήταν η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν ήταν άλλη από την απειλή εμπορικού πολέμου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρείται η δέσμευση που ανέλαβε προχθές η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ενώπιον της γερμανικής Βουλής ότι η χώρα θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2025. «Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εντείνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο, συνδέοντας το ζήτημα των δαπανών με την απόπειρά του να ανασχεδιάσει τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ», σημείωσε η Wall Street Journal. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην ίδια εφημερίδα ότι η γερμανική ανακοίνωση αποτελεί «νίκη για την εκστρατεία πίεσης».
Αυτή τη στιγμή η Γερμανία δαπανά 1,24% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στην αύξηση των δαπανών για ιστορικούς λόγους.
Στη συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι παρά τις διχογνωμίες σε ζητήματα όπως το εμπόριο, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η κλιματική αλλαγή, «το ΝΑΤΟ προχωρεί στη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».
Συγκεκριμένα, η σύνοδος κορυφής των υπουργών Άμυνας επρόκειτο να αποφασίσει την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και την ίδρυση δύο νέων στρατηγείων, ενός υπεύθυνου για τον Ατλαντικό στη Βιρτζίνια και ενός υπεύθυνου για την κινητικότητα των στρατιωτικών μονάδων στην Ευρώπη στο Ουλμ της Γερμανίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει να εφαρμόσει τα «4 τριαντάρια». Να μπορεί, δηλαδή, να κινητοποιήσει 30 μηχανοκίνητες μεραρχίες, 30 σμήνη αεροσκαφών και 30 πολεμικά σκάφη σε διάστημα το πολύ 30 ημερών. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, ιδίως εφόσον βλέπουμε πως η Ρωσία προσπαθεί να μας διχάσει», προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ.