Σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής αμυντικής ιστοσελίδας «DEFENCE AND TECHNOLOGY» η TAI (Turkish Aerospace Industries) και η γαλλική Dassault υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας στον τομέα της πληροφορικής και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης και υποστήριξης λογισμικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο υπό ανάπτυξη τουρκικό μαχητικό TF-X.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνεργασία της TAI σε σχέση με το πρόγραμμα ανάπτυξης του TF-X. Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 2017, η υπογραφή συμβολαίου ύψους  £ 100 εκατομμυρίων με την BAE Systems για συνεργασία στον τομέα της σχεδίασης και ανάπτυξης του TF-X.

Ακολούθησε, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Eurasia Airshow 2018» (Αττάλεια, 25-29 Απριλίου) η υπογραφή συμβόλαιο ύψους $ 1,18 δισεκατομμυρίων μεταξύ της TAI και της Aselsan, πάλι στο πλαίσιο της ανάπτυξης του TF-X. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου η Aselsan θα πρέπει να αναπτύξει το ραντάρ AESA, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το ηλεκτροπτικό σύστημα του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, η φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια (2016-2020). Θα ακολουθήσει η βιομηχανική ανάπτυξη και η κατασκευή του πρωτότυπου (2020-2023), το οποίο θα πρέπει να εκτελέσει την πρώτη του πτήση το 2023. Οι πρώτες παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2029 και θα συνεχιστούν έως το 2039. Συνολικά η Τουρκία θέλει να αποκτήσει 100-150 TF-X, προς αντικατάσταση μέρους του στόλου των F-16 που διαθέτει. Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο ανάπτυξης του TF-X υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2016.