Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την καναδική CRIAQ (Consortium for Research and Innovation in Aerospace in Quebec) με αντικείμενο τη συνεργασία, σε επίπεδο εκπόνησης ερευνητικών σχεδίων, μεταξύ της Saab και της καναδικής βιομηχανίας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών οργανισμών της χώρας. Η συνεργασία αυτή εντάσσετε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Saab, για παροχή βιομηχανικών και τεχνολογικών ωφελημάτων στον Καναδά, στην περίπτωση επιλογής του JAS-39 Gripen ως το νέο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Καναδάς έχει εκδώσει Αίτημα για Προτάσεις, με αντικείμενο την προμήθεια 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα εν υπηρεσία F/A-18 Hornet (CF-18/CF-188 σε καναδική υπηρεσία). Το σχετικό αίτημα έχει σταλεί στη Saab (JAS-39E/F Gripen), στη Μεγάλη Βρετανία (Eurofighter) και στις ΗΠΑ (F-35 Lightning II και F/A-18E/F Super Hornet των Lockheed Martin και Boeing αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντας θα αξιολογηθούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά (60% της συνολικής αξιολόγησης), στο κόστος (20% της συνολικής αξιολόγησης και τα οικονομικά οφέλη (20% της συνολικής αξιολόγησης).

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά οφέλη για τον Καναδά ίσου κόστους με το κόστος της προμήθειας με κορυφαίο όφελος αυτό της βιομηχανικής συμμετοχής. Μετά την τελική επιλογή, τα αεροσκάφη θα πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2022 και η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους θα πρέπει να ξεκινήσει το 2025. Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των $ 14,5 δισεκατομμυρίων.

Comments

 1. Σε εποχές αύξησης των κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων, νομίζω ότι η επιλογή του Gripen αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.
  Όχι Κόμο για τον Καναδά αλλά και για άλλες χώρες που είναι σε φάση επιλογής νέου μαχητικού αεροσκάφους.

  1. Καλησπέρα φίλτατε. Είμαι επίσης της γνώμης πως το Gripen θα ταίριαζε εξαιρετικά στον Καναδά. Πέρα από το οικονομικό σκέλος που είναι αχτύπητο σε κόστος αγοράς και χρήσης, ο Καναδάς προσπαθούσε πάντα να προωθήσει την εγχώρια αεροναυπηγική βιομηχανία στο βαθμό που του επέτρεψαν οι πιέσεις των νοτίων γειτόνων τους.

   Το Gripen είναι η πλέον κατάλληλη πλατφόρμα από πολλές απόψεις, και θα τους δώσει πρόσβαση στην κυριολεκτικά τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ηλεκτρονικά και όπλα, που είναι όλο το ζουμί. Εκτός αυτού το Gripen είναι φτιαγμένο εξ αρχής για υπηρεσία σε αντίστοιχα ψυχρά βόρεια κλίματα.

   Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε ο Καναδάς είναι βιομηχανικός εταίρος και στο F-35, αλλά προφανώς ακόμα και βρισκόμενοι στα εκ των έσω του προγράμματος δεν έχουν πειστεί πως το F-35 και η λεγόμενη «5η γενιά» είναι μονόδρομος. Αναμένω με ανυπομονησία τι θα γίνει εκεί και στην Ελβετία. 🙂

   1. Καλησπέρα φίλε Spiral
    Συμφωνώ απόλυτα.
    Επειδή ανέφερες τα ψυχρά κλίματα θα ήθελα να παρατηρήσω μια σύμπτωση που αφορά τους διαγωνισμούς για ΝΜΑ που εξελίσσονται παράλληλα σε τρείς χώρες στις οποίες υπάρχει ψυχρό κλίμα με πραγματικό χειμώνα όταν είναι η εποχή, που χρησημοποιούν σήμερα ακόμα το ίδιο μοντέλο μαχητικού αεροσκάφους Hornet που θέλουν να αντικαταστήσουν.
    Στην Ελβετία οι Σουηδοί δεν συμμετέχουν αλλά παραμένει ενδιαφέρον αφού ανταγωνίζονται τα αμερικάνικα SH και F-35 με το Rafale που δεν συμμετέχει όμως αντιστοίχως στον Καναδά και στην Φινλανδία, ενώ στην Φινλανδία οι Σουηδοί πρόσφεραν ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο που φαίνεται ιδανικό για την χώρα.
    Στον Καναδά τα πράγματα φαίνεται να είναι όμως εντελώς στον αέρα αφού η κυβέρνηση Trudeau απέρριψε σε πρώτη φάση το F-35 ενώ πήγαιναν απευθείας γι’αυτό και μάλωσε στην συνέχεια με την Μπόινγκ για εμπορικά θέματα. Έτσι μένει η Σουηδία ως μοναδική χώρα με την οποία δεν υπάρχει αντιπαράθεση και αυτό ίσως να έχει σημασία στην απόφαση και επιλογή.
    Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι το F-35 συναντάει έντονη κριτική απο ακτιβιστές εναντίον του αεροσκάφους που έχουν αναλάβει μερικές πρωτοβουλίες με καμπάνιες όπως το γνωστό Best Fighter For Canada που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα με πολύ κριτική θέση.

    Μερικές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις έχει και στο παρακάτω που επιβεβαιώνουν την σκεπτική στάση όσων είναι αντίθετοι στην επιλογή του F-35 ως αντικατάσταση υπαρχόντων συμβατικών μαχητικών.

    WHY CANADA DOES NOT NEED THE F-35

    https://cqegheiulaval.com/why-canada-does-not-need-the-f-35/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *