Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την καναδική CRIAQ (Consortium for Research and Innovation in Aerospace in Quebec) με αντικείμενο τη συνεργασία, σε επίπεδο εκπόνησης ερευνητικών σχεδίων, μεταξύ της Saab και της καναδικής βιομηχανίας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών οργανισμών της χώρας. Η συνεργασία αυτή εντάσσετε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της Saab, για παροχή βιομηχανικών και τεχνολογικών ωφελημάτων στον Καναδά, στην περίπτωση επιλογής του JAS-39 Gripen ως το νέο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Καναδάς έχει εκδώσει Αίτημα για Προτάσεις, με αντικείμενο την προμήθεια 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα εν υπηρεσία F/A-18 Hornet (CF-18/CF-188 σε καναδική υπηρεσία). Το σχετικό αίτημα έχει σταλεί στη Saab (JAS-39E/F Gripen), στη Μεγάλη Βρετανία (Eurofighter) και στις ΗΠΑ (F-35 Lightning II και F/A-18E/F Super Hornet των Lockheed Martin και Boeing αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντας θα αξιολογηθούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά (60% της συνολικής αξιολόγησης), στο κόστος (20% της συνολικής αξιολόγησης και τα οικονομικά οφέλη (20% της συνολικής αξιολόγησης).

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά οφέλη για τον Καναδά ίσου κόστους με το κόστος της προμήθειας με κορυφαίο όφελος αυτό της βιομηχανικής συμμετοχής. Μετά την τελική επιλογή, τα αεροσκάφη θα πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζονται το 2022 και η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους θα πρέπει να ξεκινήσει το 2025. Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί με το ποσό των $ 14,5 δισεκατομμυρίων.