Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Defense (IDE) Γεώργιος Τρουλλινός παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον διευθυντή σύνταξης του DefenceReview.gr για τις τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς και τα νέα προϊόντα της εταιρείας.
Γιάννης Νικήτας: Θεωρείτε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την ελληνική αμυντική βιομηχανία;
Γεώργιος Τρουλλινός. Δεδομένης της αστάθειας στη νοτιανατολική Μεσόγειο και των απειλών στην περιοχή, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά καταβάλλουν προσπάθεια για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, η οποία περνά μέσα και από την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒΙ).
Η εκάστοτε κυβέρνηση μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με σκοπό την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων. Η έμπρακτη κυβερνητική υποστήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συναρτάται από το βαθμό συμμετοχής της ΕΑΒΙ σε προγράμματα εκσυγχρονισμού ή προμήθειας Κύριων Οπλικών Συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ευελπιστούμε ο απολογισμός προς αυτή την κατεύθυνση να είναι θετικός για την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ποια τα νομικά κωλύματα και οι δυσχέρειες στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;
Κατά την διάρκεια της οκταετούς θητείας μου ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και ταυτόχρονα ως Διευθύνων Σύμβουλος για 15 συναπτά έτη της INTRACOM DEFENSE (IDE), έχω τονίσει επανειλημμένως αναφορικά με την εγχώρια αγορά, την αναγκαιότητα διασφάλισης και ενίσχυσης της δραστηριότητας των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών καθώς και τη σημασία εφαρμογής εξωστρεφούς στρατηγικής και προσέγγισης που θα πρέπει να ακολουθηθούν με σκοπό να γίνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Είναι σήμερα αναγκαίος ένας νομικός εξορθολογισμός που θα προστατεύει και θα ενισχύει την επιχειρηματική και ερευνητική δραστηριότητα των αμυντικών βιομηχανιών. Απαιτείται περαιτέρω απλοποίηση και κωδικοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την λειτουργία της ΕΑΒΙ, ώστε να υποστηρίζεται η ταχεία ανάπτυξη και πιστοποίηση προϊόντων για την εγχώρια και την διεθνή αγορά και η θεσμοθέτηση ως προαπαιτούμενου της συμμετοχής των ελληνικών εταιριών σε προγράμματα συμπαραγωγής με βιομηχανίες του εξωτερικού για εγχώριες προμήθειες, αλλά και σε κοινά ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας;
Ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να σχεδιαστεί και να αποφασιστεί από κοινού με την Πολιτεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και βεβαίως την ΕΑΒΙ. Εκτιμώ ότι επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες κατευθύνσεις:
- Δημιουργία ευέλικτου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την ΕΑΒΙ
- Υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στα εγχώρια προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης
- Θεσμοθέτηση ενίσχυσης του ρόλου και συμμετοχής της ΕΑΒΙ στα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα που ανατίθενται σε οίκους του εξωτερικού.
- Στήριξη της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας – ΕΤΑ (European Defense Fund – EDF).
- Συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς κλπ.), για αύξηση της εγχώριας τεχνογνωσίας και της ανταγωνιστικότητας, με σκοπό την παραγωγή αξιόπιστων εκμεταλλεύσιμων προϊόντων έρευνας και καινοτομίας και την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού.
Πού πρέπει να εστιάσει ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός ώστε η ελληνική αμυντική βιομηχανία να παράξει ανταγωνιστικά προϊόντα;
Είναι σαφές ότι η Ασφάλεια και η Άμυνα της χώρας αποτελεί το πρώτιστο μέλημα για τους φορείς της αμυντικής βιομηχανίας. Η ΕΑΒΙ είναι ανοικτή στον «Τεχνικό Διάλογο», όπως έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Πιστεύουμε ότι ο Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός θα γίνει αποτελεσματικότερος εάν στοχεύσει στην χρήση συστημάτων που θα προσφέρουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Ε.Δ.) επιχειρησιακό πλεονέκτημα.
Τέτοια είναι, για παράδειγμα, όσα αφορούν στην πρόσκτηση και ασφαλή διακίνηση της πληροφορίας από το μέτωπο της αντιπαράθεσης μέσω κατάλληλων αισθητήρων και επικοινωνιών, στην ταχύτερη εκδήλωση αντιμέτρων και την ακριβή καταγραφή του αποτελέσματος επί των στόχων.
Επίσης, είναι προφανές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα αποτελεί η διατήρηση των Κύριων Οπλικών Συστημάτων των Ε.Ε.Δ. σε υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας, κάτι το οποίο πρακτικά επιτυγχάνεται μόνο μέσω της άμεσης εμπλοκής της ΕΑΒΙ σε προγράμματα προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης (Follow on Support)των οπλικών συστημάτων.
Ποιες οι στρατηγικές επιδιώξεις της IDE για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Που εστιάζετε στην παραγωγή νέων προϊόντων;
Η IDE έχει ως στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις όχι μόνο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και αυτές των συμμαχικών χωρών. Σταθερή επιδίωξη της IDE παραμένει η διάθεση αξιόπιστων ηλεκτρονικών προϊόντων και ασφαλών επικοινωνιών. Σε αυτά εντάσσονται οι μονάδες καθοδήγησης πυραύλων και οι ευρυζωνικές επικοινωνίες, με την δημιουργία τοπικών ασφαλών ασύρματων δικτύων.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, η IDE έχει ενσωματώσει επιπλέον στο portfolio της τα καινοτόμα Υβριδικά Συστήματα παροχής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας και τα Μη Επανδρωμένα Συστήματα, εναέρια (UAV – Unmanned Aerial Vehicles) και επιφανείας θαλάσσης (USV – Unmanned Sea Vehicles).
Τα πρώτα έχουν ήδη δοκιμαστεί από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε την εγκατάστασή τους σε Μ109 και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία πιστοποίησής τους από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για τον σκοπό αυτό, η IDE συνεργάζεται με τους αρχικούς κατασκευαστές των αρμάτων και των οβιδοβόλων.
Τα δεύτερα, UAVs και USVs, είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ ελληνικών βιομηχανιών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, και είναι κατασκευασμένα ακριβώς για να επιχειρούν στο ελληνικό περιβάλλον. Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα η ΙDE υπέγραψε με την ΓΔΑΕΕ το εθνικό μέρος της σύμβασης ανάπτυξης του Συστήματος LOTUS, που αφορά στην κατασκευή του ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Εναέριου Τακτικού Συστήματος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανάπτυξη μιας ικανής αμυντικής εγχώριας βιομηχανίας απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, συνεργασία με πνεύμα εμπιστοσύνης και συνέπεια στις επιλογές, τόσο από την ίδια όσο και από την Πολιτεία. Με αυτά τα δεδομένα, το αποτέλεσμα που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι παρά μόνο θετικό.