Με αναφορές στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» στον ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα F-35 σημειώνοντας πως «τα F-35 τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέμε εμείς καταρχάς, είναι εισήγηση των γενικών επιτελείων. Και ότι μπορούμε να τα πάρουμε και να έχουμε τα πρώτα F-35 το 2028». Παράλληλα αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που διεξάγονται ώστε να εξασφαλιστεί για την ελληνική κυβέρνηση αμερικανική χρηματοδότηση.

Δημήτρης Οικονόμου: Τώρα, να πάμε και στα εθνικά, να προλάβουμε.

Άκης Παυλόπουλος: Να ξεκινήσω ανάποδα λίγο, όχι από το αποτέλεσμα των εκλογών, προφανώς θα είναι τα επόμενα ερωτήματα. Τα F-35 θα τα πάρουμε; Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα; Το λέω γιατί το έχει ανακοινώσει ο Menendez ότι η Ελλάδα είναι ο επόμενος παραλήπτης των F-35, εφόσον το επιθυμεί. Και το λέω γιατί υπάρχουν συνομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βάλει ζήτημα για τα F-35, λένε «πρέπει να ξαναδούμε το κόστος εάν τα πράγματα πάνε σε μια εξομάλυνση με τη γείτονα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτό και σας λέω ότι οι εκλογές αυτές αφορούν και την εξωτερική πολιτική. Και την αμυντική πολιτική και τη συνέχιση μιας προσπάθειας αναβάθμισης του κύρους της χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με την οικοδόμηση συμμαχιών που ενισχύουν σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Όλα αυτά είναι ζητούμενα και για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι τα F-35 τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέμε εμείς καταρχάς, είναι εισήγηση των γενικών επιτελείων. Και ότι μπορούμε να τα πάρουμε και να έχουμε τα πρώτα F-35 το 2028.

Είναι προϋπολογισμένα τα χρήματα αυτά, έχουμε ήδη μιλήσει και με τους Αμερικανούς για ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις τις οποίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακριβώς επειδή οικοδομήσαμε αυτή την καλή σχέση με τις ΗΠΑ.

Αλλά από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ αμφίβολο εάν θα συνέχιζε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Έχει ήδη πει ότι θέλει να αναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τις φρεγάτες. Πρέπει να σας θυμίσω, ότι η πρώτη φρεγάτα είναι σχεδόν έτοιμη, χτίζεται αυτή τη στιγμή.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα διαπραγματευτεί, είπε, κάποια από αυτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γενικά η επαναδιαπραγμάτευση είναι μία ορολογία η οποία είναι αρκετά συνηθισμένη για το ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία φορά που την επιχείρησε το 2015 θυμάστε πού οδηγηθήκαμε.

Δημήτρης Οικονόμου: Αλλάζουν αυτές οι συμφωνίες, κ. Πρόεδρε; Μπορούν να αλλάξουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και δεν μπορεί να αλλάξει απολύτως τίποτα. Είναι συμφωνίες του ελληνικού κράτους, οι οποίες δεσμεύουν όλες τις κυβερνήσεις και καμία τέτοια αναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν θέλουν να τινάξουν στον αέρα την ίδια τη στρατηγική μας συμφωνία με τη Γαλλία.

Δημήτρης Οικονόμου: Έχουμε δύο ερωτήματα από τον Μανώλη Κωστίδη. Νομίζω και εσείς, όποτε μπορείτε, παρακολουθείτε τις ανταποκρίσεις του Μανώλη από την Κωνσταντινούπολη.

Ρωτάει, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έχετε περάσει; Από το 2020 και μετά είμαστε σε σχεδόν μόνιμη κρίση με την Τουρκία, επάνω και κάτω. Και αν θα τηλεφωνήσετε στον Πρόεδρο Erdoğan, εάν αυτός κερδίσει, και να του πείτε συγχαρητήρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι ότι, φαντάζομαι να το ξέρει, τα θυμάται ο κ. Κωστίδης, ότι ο Αύγουστος του 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολος, φτάσαμε πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο ευτυχώς μπορέσαμε και αποτρέψαμε, το 2020 και αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδος και Αιγύπτου.

Άκης Παυλόπουλος: Όταν λέτε πολύ κοντά, κ. Πρόεδρε, τι εννοείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει κοντά, πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο.

Άκης Παυλόπουλος: Ήταν θέμα στιγμών, δηλαδή, να γίνει….

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φτάσαμε πολύ κοντά. Αλλά θέλω να θυμίσω γιατί έγινε αυτό. Γιατί υπογράψαμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο. Δηλαδή χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, το Διεθνές Δίκαιο, και αποδείξαμε ότι μπορούμε να λύνουμε ζητήματα οριοθέτησης ΑΟΖ με τους γείτονές μας. Αυτό ενόχλησε.

Δημήτρης Οικονόμου: Μπορούμε με την Τουρκία να το κάνουμε αυτό, κ. Πρόεδρε; Με τον Πρόεδρο Erdoğan, αν αυτός είναι νικητής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ρώτησε ο κ. Κωστίδης. Η απάντηση είναι ότι βεβαίως θα πάρω και τον κ. Erdoğan να τον συγχαρώ, όπως θα έπαιρνα και τον κ. Kılıçdaroğlu, αν εκλεγόταν αυτός.

Βεβαίως και προσβλέπω πάντα σε μία καινούρια αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν ήμουν εγώ αυτός που είπε: «δεν μιλώ με τον Μητσοτάκη».

Δημήτρης Οικονόμου: «Μητσοτάκης γιοκ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά από την άλλη, δεν είμαι και αφελής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει εκδηλωθεί με πολύ συστηματικό τρόπο εδώ και χρόνια, είναι μια πολιτική, αυτή η πολιτική της «γαλάζιας πατρίδας», που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κατά συνέπεια εγώ θα επιμείνω ότι όσο έτοιμοι είμαστε να τείνουμε χείρα φιλίας και να συζητήσουμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος με την Τουρκία για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, άλλο τόσο αποφασισμένος είμαι ότι θα συνεχίσω την πολιτική των λελογισμένων εξοπλισμών, της ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, την πολιτική των συμμαχιών μας, την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων της χώρας και την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδος συνολικά. Διότι σήμερα, η Ελλάδα μετράει πολύ περισσότερο από ό,τι μετρούσε το 2019.

Μετράει στην Ευρώπη, μετράει στην Ουάσινγκτον, μετράει στον Αραβικό κόσμο. Έχουμε πια χτίσει την εικόνα μιας χώρας, η οποία είναι παράγοντας γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Άκης Παυλόπουλος: Άρα μπορούμε να μην ανησυχούμε για την περίπτωση που υλοποιηθεί μια από τις απειλές της Άγκυρας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν θα ανησυχούσα. Γιατί νομίζω ότι και η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι έχουμε τη δυνατότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απειλή. Αλλά δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο τυχαία. Φτάσαμε με πολύ σκληρή δουλειά.

Δημήτρης Οικονόμου: κ. Πρόεδρε, είπατε στα Τρίκαλα, χρησιμοποιήσατε κάτι που λέγατε όταν παίζατε μπάσκετ στην Ηνωμένες Πολιτείες: «χάνεις, φεύγεις. Κερδίζεις, μένεις». Αυτό το είπατε για τον κ. Τσίπρα; Το είπατε για σας; Ισχύει και για τους δύο; Τι ισχύει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να σας είμαι ειλικρινής, το είπα για το μπάσκετ. Γιατί το ερώτημα που μου έγινε αφορούσε κάποια γήπεδα μπάσκετ τα οποία φτιάχνει ο δήμος Τρικκαίων και μια ψηφιακή εφαρμογή για το πώς μπορούν τα παιδιά να κάνουν κρατήσεις στα γήπεδα. Κοιτάξτε, το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δικό τους θέμα είναι πως θα διαχειριστούν μια ενδεχόμενη -πιθανή κατά την άποψη μου- ήττα. Ας λύσουν τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα μόνοι τους.

Εμένα αυτό το οποίο με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να νικήσουμε. Προφανώς αυτός είναι ο στόχος μου και μόνο σε αυτό έχω το μυαλό μου.