Φαίνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων, την οποία αποφάσισε η Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη, δεν στάθηκε αρκετή να συγκρατήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, η οποία χθες έκλεισε στο 7,8024 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Την Τετάρτη (23 Σεπτεμβρίου) η λίρα έκλεισε στα 7,6967 έναντι του αμερικανικού δολαρίου για να βελτιωθεί, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων, στα 7,6216 την Πέμπτη. Την επομένη όμως και από τη Δευτέρα η λίρα συνέχισε να ανεβαίνει και χθες έκλεισε στα 7,8024 (υποτίμηση 2,37% μέσα σε μόλις δύο ημέρες).

Σύμφωνα με το «Reuters» το πρόβλημα δεν είναι ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη λίρα, αλλά το ότι οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να απαλλαγούν από το εθνικό τους νόμισμα και να κρατάν στα χέρια τους δολάρια. Μεγάλο πρόβλημα επίσης έχουν και οι εταιρίες που πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια του σε δολάρια, διότι όσο αυξάνει η ισοτιμία τόσες περισσότερες λίρες πρέπει να βγάλουν από τα ταμεία τους για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αποτέλεσμα της πανδημίας, έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση για την τουρκική οικονομία.

Comments

 1. Εμφανίζεται από τα ελληνικά ΜΜΕ η πτώση της λίρας ως «επικείμενη καταστροφή» και «κατήφορο της τουρκικής οικονομίας».
  Η πραγματικότητα δείχνει πως πέραν των φανερών δις δολαρίων του Κατάρ και όσων δεν φαίνονται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών-πετρελαιου-όπλων- ανθρώπων κι ότι άλλο δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος, η τουρκία αντέχει, οπότε πρέπει να μας βάλει εμάς σε μια άλλη κριτική σκέψη:
  για ποιο λόγο η χώρα μας, μέλος του πανίσχυρου ευρώ και της γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής, συνεχώς βρίσκετε σε μια διαδικασία «ορθολογισμού» όπου λεφτά υπάρχουν μόνο για την αντικατάσταση του πληθυσμού μας με αφρικανούς και ασιάτες, εφαρμόζοντας ένα ακραία ναζιστικό και ρατσιστικό ιστόρημα του «δεν γεννάται, θα σας αντικαταστήσουμε» και για τίποτα άλλο, ούτε για εκπαίδευση, ούτε για υγεία (εδώ υπάρχει το «φόρα μάσκα» και για κάποιους θεωρείται πανάκια) , ούτε για ασφάλεια, ούτε για άμυνα.
  Το ότι η απόλυτη πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ έπαψε να παρουσιάζει την ανυπόφορη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μας, δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτερα από τους απέναντι, απλά και μόνο «γιατί έχουμε ευρώ».

  1. Κάποτε η Ελλάδα μετά από χρόνια ήρεμης ανάπτυξης, μέσω δανεικών είχε μια περίεργα υψηλή ανάπτυξη, όμως και με μεγάλο πληθωρισμό, ξαφνικά ήρθε μια μεγάλη υποτίμηση, αύξηση των επιτοκίων κτλ, που οδήγησε ένα πλήθος καλούτσικων εταιρειών να γίνουν προβληματικές, γιατί εκεί που χρωστούσαν ένα Χ ποσό, λόγω της υποτίμησης βρέθηκαν να πρέπει να πληρώσουν πχ τα διπλά, γιατί είχαν δάνεια σε ξένο νόμισμα.

   Έτσι είναι ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας τους, κάτι που σημαίνει ότι τα κανόνια των εταιρειών θα σκάνε το ένα πίσω από το άλλο, που θα οδηγήσει στο σκάσιμο των τραπεζών, και το σκάσιμο της χώρας. Οι ενέσεις που παίρνει από άλλες χώρες, απλά παρατείνουν το αναπόφευκτο

   1. @agnostosependytis
    Αγαπητέ φίλε διαβάζω πάντα ο,τι γράφεις.ο λόγος σου είναι πάντα τεκμηριωμενος, όμως με όλο το σεβασμό,επίτρεψέ μου να σου πω ,πως είναι μεγάλο λαθος να συγκρίνεις την ελληνική οικονομική πορεία προς την άβυσσο του σήμερα με την τουρκική.
    Οι Τούρκοι οικονομολόγοι έχουν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια τους το εθνικο νόμισμα,εμάς μας φόρεσαν τον ζουρλομανδύα του ευρώ ,μεταξύ των άλλων εγκλημάτων που γίναν από το 1974 έως σήμερα.

  2. Εύγε αγαπητέ φίλε Λευτέρη!
   Σε όλους όσους αναλύουν την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, μόνο κάτι απλό έχω να πω ας κοιτάξουμε γύρω μας,στα σπίτια μας μέσα και θα δούμε δεκάδες τουρκικά προιοντα.αν θέλουμε πραγματικά την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας μια είναι η λυση:εμπάργκο στα τουρκικά προιοντα.το κάναν οι σαουδαραβες, ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε όλη την Ευρώπη.διαφορετικά μην ονειρεύεστε κανόνι της οικονομίας.τουρκικο κανόνι θα δείτε έξω από το σπίτι σας,αλλά τότε θα είναι πολύ αργά…

 2. 1. Κάποιος μπορεί να ξεγελά ένα άτομο για πολύ, ή πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς πολλούς για πολύ.

  Καλό αυτό, αλλά δεν ισχύει αν σε βοηθάνε και άλλοι στην προσπάθεια αυτή, στην οποία περίπτωση μπορείς να ξεγελάς πολλούς για πολύ.

  2. Μπορείς (με την βοήθεια άλλων) για ξεγελάς πολλούς για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους ξεγελάς για πάντα. Το αναπόφευκτο κάποτε έρχεται…

  Η Τουρκία έδειχνε επί δεκαετίες μια fake εικόνα μιας Ασιατικής Τίγρης που αναπτύσσεται δυναμικά, αλλά αυτό ήρθε μέσα από μεγάλες βοήθειες, μεγάλα ψέματα και κόλπα και μεγάλο δανεισμό, ωστόσο όλα κάποτε τελειώνουν. Όσο προσπαθείς με συνέχεια άλλα και άλλα κόλπα να διατηρήσεις το ψέμα, βουλιάζεις περισσότερο σε αυτό, οπότε όσο πιο μεγάλη η φούσκα τόσο πιο δυνατά σκάει.

  Οι καλοί οικονομολόγοι είχαν δει ήδη από το 2010 τι ερχόταν, οι καλούτσικοι είδαν από το 2014 τι ερχόταν όπου πλέον ουσιαστικά φαινόταν ότι η φούσκα είναι έτοιμη να σκάσει και συζητιέται από τότε (για αυτό και λέγαμε επί 6 χρόνια ότι καταρρέει αλλά αντίστοιχα πολλοί λέγανε ΟΚ το ακούμε αυτό χρόνια τώρα αλλά μάλλον είναι λάθος αφού δεν ήρθε ποτέ). Οι Ιάπωνες που ήταν να χτίσουν το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο τραβήχτηκαν νωρίς, γιατί έβλεπαν ότι δεν θα μπορέσουν να τους πληρώσουν.

  Γιατί δεν ήρθε ποτέ? Γιατί από την μία το κράτος τύπωνε λεφτά χωρίς αύριο και τάιζε την οικονομία, ενώ κρατούσε μια fake ισοτιμία. Όταν στην αγορά υπάρχει ένα ευρώ και δύο λίρες που έστω τις κρατάνε ιδιώτες, τότε 1 ευρώ=2 λίρες. Αν το κράτος τυπώσει άλλες 2 λίρες, τότε 1 ευρώ=4 λίρες εκ των οποίων οι 2 ανήκουν στην ιδιώτη και 2 στο κράτος (στην ουσία το κράτος έχει κλέψει μισό ευρώ από τον πολίτη του με το τύπωμα). Αυτό όμως το έκαναν μουλωχτά και δεν είχε διορθωθεί η ισοτιμία.

  Μετά δανείστηκαν τεράστια ποσά από το εξωτερικό σε δολάριο και ευρώ, αλλά αυτό έγινε μέσω τραπεζών και «ιδιωτών» (κρατικοί με εμφάνιση ιδιώτη).

  Η φούσκα δεν έσκασε από την μία γιατί κρατούσαν τεχνητά την ισοτιμία, αλλά και γιατί συνέχεια έπαιρναν λεφτά από χορηγούς, 1, 2, 3 κράτη (για να μην λέω ονόματα, το ένα εχθρικό στο Ισραήλ, το άλλο υπερπλούσιο, το άλλο ήταν κατσαπλιάδες που όμως έκλεβαν πετρέλαιο και χρυσό και τα έδιναν στην Τουρκία). Ωστόσο και αυτά δεν κρατάν για πάντα, και ήταν έτοιμη η κατάρρευση, μέχρι που βρέθηκε νέο εξαγωγικό προιόν, υπηρεσίες προστασίας χωρών/φατριών έναντι αντιπάλων, ή η κλοπή περιουσίας άλλων οπότε να’σου η επέκταση σε άλλες χώρες με το αζημίωτο.

  Ωστόσο και αυτό δεν κρατά για πάντα, και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Η λίρα πια δεν διολισθαίνει, η λίρα πέφτει επιταχυνόμενα. Η διολίσθηση είναι κάτι ελεγχόμενο, όταν ξεφεύγει βγάζεις μέτρα και την φρενάρεις. Εδώ πια, ότι μέτρα και να βγάλουν, συνεχίζει να καταρρέει και επιταχυνόμενα. Το θέμα δεν είναι ότι πέρασε με φόρα και κάνοντας κάθε μα κάθε μέρα και μεγάλο αρνητικό ρεκόρ τις ισοτιμίες δολαρίου και ευρώ, αλλά ότι το κάνει αυτό παρά τους μεγάλους περιορισμούς που έχουν τεθεί. Αν θες να βγάλεις πλέον συνάλλαγμα από εκεί είναι τόση η γραφειοκρατία που ουσιαστικά έχουν άτυπα capital controls. Αν δεν υπήρχαν αυτά, η ισοτιμία θα ήταν πολύ χειρότερη. Εχθές έπεσε 2%, όμως αυτό δεν είναι η εικόνα, η εικόνα είναι ότι πέφτει πλέον μεταξύ 0,3% και 0,5% την μέρα επί πολλές μέρες, το οποίο αν το ανάγεις σε έτος μιλάμε για 100-150% σε ετήσια βάση.

  Τους είχε μείνει συνάλλαγμα 20 δις, δανείσθηκαν 60 δις (με swap) και τα έκαναν 80 δις συνάλλαγμα, και σε λίγους μήνες ξόδεψαν τα 40 δις ήδη. Και επειδή όλοι είναι όπου φύγει φύγει από το νόμισμα, αλλά αυτοί πρεπει να βρουν 180 δις δολάρια να πληρώσουν δάνεια, απλά θα χρεωκοπήσουν. Κανονικά τα δάνεια ποτέ δεν τα αποπληρώνεις, απλά τα ανανεώνεις, αλλά αυτό γίνεται αν θέλει ο άλλος να ανανεώσει. Τώρα που όλοι φοβούνται το μπραφ, δεν θα ανανεώσει κανείς, και είτε θα ζητήσουν βοήθεια από ΕΕ (απίθανο) είτε από ΔΝΤ, αλλά τα μεγέθη τους είναι τεράστια και δεν μπορεί να γίνει ότι έγινε με Ελλάδα.

  Επειδή οι Τούρκοι φοβότανε το νόμισμα αποταμιεύανε σε δολλαριακούς λογαρισμούς, αλλά αυτά τα πήρε η κεντρική τράπεζα και τα χρησιμοποίησε να στηρίξει το καταρρέον νόμισμα, οπότε τώρα δεν υπάρχουν ούτε τα δολλάρια των καταθετών, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες τους είναι δανεισμένες σε δολλάριο και ευρώ (και θα πρέπει να πληρώσουν με πολύ άσχημη ισοτιμία).

  Το μόνο θέμα είναι αν η κατάρρευση:
  -θα ξεκινήσει σε slow motion, πρώτα από τις εταιρείες, όπου θα γεμίσουν προβληματικές (όπως κάποτε εμείς), μετά θα χρεωκοπήσουν αυτοί που τους δάνεισαν (τράπεζες) και μετά θα ανακαλύψουν οι πολίτες ότι τα λεφτά τους δεν υπάρχουν. Εκεί παίζει να γίνει ότι έγινε κάποτε στην Αλβανία όταν έσκασαν οι «πυραμίδες» (τότε που το ΠΝ μας βοηθούσε στην εκκένωση της χώρας)
  -θα γίνει απότομα, με χρεωκοπία του κράτους, όπου θα μπει το ΔΝΤ και θα ακολουθήσουν την δική μας πορεία στο χειρότερο (γιατί το ΔΝΤ δεν θα έχει τόσα να τους δανείσει)

  Αυτό εξηγεί και τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βλέπουμε, ότι μια χώρα εναγωνίως έχει ξεκινήσει πόλεμο σε τέσσερα (!) μέτωπα, που δείχνει πανικό να βρεθούν λεφτά, και έχουν εγκαταλείψει πλέον παντελώς τα προσχήματα. Ο σουλτάνος αρχίζω να πιστεύω ότι το έχει καταλάβει, και παρακαλάει να πάρει μέτρα εναντίον του η ΕΕ, ώστε όταν γκρεμιστεί να μην που ότι φταίει αυτός αλλά η κακιά ΕΕ.

  Μερικές εβδομάδες κανονικά του μείνανε, να δούμε πόσα θα του δώσει το Αζερμπαϊτζάν για την βοήθεια (πχ να αγοράσει δολαριακά ομόλογα της Τουρκίας) και πόσο χρόνο θα κερδίσει με αυτά τα λεφτά. Από την άλλη, όσοι τον δανείζουν, αν τον δανείσουν πολύ, κινδυνεύουν να τους πάρει και αυτούς στον λαιμό του.

  Τικ τακ τικ τακ, το ρολόι χτυπάει, και αντί να κρατήσει τα δολάρια που παίρνει μπας και σώσει κάτι και έχει ήπια πτώση, τα ξοδεύει για να κρατήσει την ισοτιμία, μόλις η πτώση γίνεται μεγάλη, ξαφνικά βλέπεις στην αγορά να πέφτει ένα βουνό δολλάρια να σταματήσει την πτώση, πιάνει για μερικές ώρες ή και μέρα, και μετά ξανά προς την δόξα τραβά…

  1. Εξαιρετική ανάλυση, έχεις απόλυτο δίκιο, το μονο ίσως που «σώσει» οικονομικά την Τουρκία είναι να δώσει όλα τα «ασημικά» της στην Κίνα και η Κίνα να της προσφέρει ένα «χαμηλότοκο δάνειο» αλά ΔΝΤ. Αν συμβεί αυτό βέβαια οδηγούμαστε σε terra icognita σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή.

   1. Το βλέπω απίθανο να συμβεί. Όλοι μπορεί να δώσουν λεφτά αλλά μόνο όταν ξέρουν ότι θα τα πάρουν πίσω, ή όταν ξέρουν ότι αν τα χάσουν, αυτό που θα τους δοθεί έχει τεράστια αξία που θα τους αποζημιώσει. Και αυτοί τα λεφτά του λαού τους ξοδεύουν και έχουν ευθύνες.

    Θυμηθείτε όχι εμάς (που χρειαζόμασταν 300 δις, ενώ η Τουρκία θα χρειαστεί περισσότερο) αλλά την Κύπρο που ήθελε μονοψήφιο αριθμό δις, και δεν τα έδινε ΚΑΝΕΙΣ! (ούτε Ρώσοι στους οποίους πήγαν παρακαλετοί), ούτε ΗΠΑ, ούτε Κίνα

    Ο δρόμος του μεταξιού που είναι να περνάει από την Τουρκία ΔΕΝ έχει τόσο μεγάλη αξία (έχει αξία αλλά αν είναι να χάσουν εκατοντάδες δις, πάνε και από αλλού)

    Το να κάνουν την Τουρκία την βάση τους να εισβάλλουν εμπορικά στην ΕΕ, είναι επίφοβο, αφού όλες αυτές οι φασαρίες επαναφέρουν την συζήτηση για το θέμα της τελωνειακής ένωσης (πολλοί ζητάνε τον περιορισμό ή την κατάργησή της). Να θυμηθούμε ότι οι Κινέζοι θέλουν διακαώς να έχουν μια βάση συναρμολόγησης στην ΕΕ, ώστε τα προϊόντα τους να περνάνε για της ΕΕ και να μην δασμολογούνται. Η Τουρκία αν και δεν είναι η ΕΕ, λόγω τελωνειακής ένωσης δεν έχει δασμούς, οπότε ουσιαστικά έχει το μεγαλύτερο δικαίωμα μιας χώρας της ΕΕ, χωρίς καμία υποχρέωση που έχουν οι χώρες της ΕΕ.

    Αν δεν υπήρχε η Γερμανία που πρωτοστάτησε να δοθεί το στάτους αυτό στην Τουρκία, η χώρα αυτή θα ήταν οικονομικά ακόμη στο έτος 1995. Ήταν ένα από τα πονηρά deals τα οποία τις έφεραν μεγάλο κέρδος και μεγάλες ζημιές στις φτωχές χώρες της ΕΕ.

    Το ντηλ ήταν:
    Θα πουλάει η ΕΕ αδασμολόγητα στην Τουρκία, και η Τουρκία στην ΕΕ. Προφανώς οι Τούρκοι δεν θα αγόραζαν αγροτικά και άλλα φτηνά προιόντα από την ΕΕ, ούτε θα πουλούσαν στην ΕΕ είδη ανταγωνιστικά των τεχνολογικών χωρών.

    Έτσι η Τουρκία άρχισε να πουλάει όλα τα φτηνιάρικα προιόντα στην ΕΕ (και αγροτικά, κτηνοτροφικά, ιχθυοκαλλιέργειες κτλ), χτυπώντας τις Ελληνικές και γενικά νότιες εξαγωγές στην ΕΕ, και εισήγαγε τεχνολογικά είδη η(από Γερμανία κτλ). Αργότερα οι Γερμανοί έχτισαν εκεί και εργοστάσια αφού για να πουλάνε αδασμολόγητα στην ΕΕ δεν χρειαζόταν πια να τα κάνουν σε Τσεχία, Πορτογαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες (άρα έπληξε και τις επενδύσεις τους φτηνούς της ΕΕ).

    Το ίδιο ντηλ έκαναν (σε μικρότερο βαθμό με την Κίνα) πάλι οφελώντας κάποιους και ζημιώνοντας άλλους.

    ΥΓ Σε επίπεδο ατόμου, ένας που χρωστάει τα πάντα όλα στις τράπεζες και είναι να χάσει τα πάντα όλα, το μόνο που τον σώζει (με εξαιρετικά μικρή πιθανότητα και αν είναι λίγο εγκληματική φυσιογνωμία) είναι:
    -να κερδίσει το λαχείο
    -να βρει/κλεψει κάτι που να έχει τεράστια αξία και να αποτιμάται σε διεθνές νόμισμα, για να το βάλει υποθήκη σαν εξασφάλιση στο ρολάρισμα των δανείων.
    (θυμίζει την παπάτζα με το πετρέλαιο της Μαύρης θάλασσας, ή να βάλουν στο χέρι το πετρέλαιο/αέριο της ΝΑ μεσογείου ή της Κασπίας-Αζερμπαϊτζάν)
    -να πιάσει βουτήξει το παιδί (Ελλάδα) μιας πλούσιας οικογένειας (ΕΕ) και να ζητήσει λύτρα (να του ρολάρουν τα δάνεια ή να του δώσουν λεφτά, πόσο μάλλον αν νιώθει ότι κάποιος στην οικογένεια θα συμμαχήσει μαζί του)

 3. Ωραία ανάλυση μακάρι να καταλήξει όπως μας λες οικονομικα η κατάσταση….όπως γράφεις όμως μιλάς και για αρπαγή οπότε μου δίνεις ένα ακόμα στοιχείο ότι είμαστε κοντά σε κάποιο συμβάν με τους φίλους μας

  1. Εκτός και αν:
   -το παιδί είναι σκληρό καρύδι και μπαγλαρώσει τον επίδοξο (θυμήθηκα έφηβη που πήγε να την βουτήξει «επενδυτής» από είσοδο πολυκατοικίες και έτυχε να είναι πρωταθλήτρια στις πολεμικές τέχνες)
   -η οικογένεια είναι σκληρό καρύδι και να γίνει το ίδιο, ή
   -πληρωθούν τα λύτρα (από την τσέπη μας ή της ΕΕ), ή
   -το παιδί να είναι αδύναμο, η οικογένεια να έχει γραμμένο το παιδί στα ΧΨΩ της και να πει πάρτο και κάντο ότι θες

 4. Και ένα τελευταίο σχόλιο στο thread αυτό για να το κλείσω.

  Το θέμα δεν είναι η ισοτιμία αλλά η οικονομία που δεν πάει καλά. Η ισοτιμία μπορεί, ακόμη και με άσχημη οικονομία να βελτιωθεί με συγκεκριμένο τεχνητό τρόπο, με το να ανέβουν πολύ τα επιτόκια. Τότε θα μιλάμε για σταθερή λίρα, αλλά η επίδραση στην οικονομία τους θα είναι ίδια λόγω των μεγάλων επιτοκίων. Οπότε μην κοιτάμε μόνο την ισοτιμία, αλλά το σύνολο.

  Πχ
  Είτε έχεις επιτόκια 8% και υποτίμηση 25% (σύνολο χασούρας για μια εταιρεία 25+8=33%)
  Είτε έχει επιτόκια 23% και διολίσθηση 10% (σύνολο χασούρας για μια εταιρεία πάλι 33%)
  (βασικά η χασούρα 33% που λέω λίγη είναι, έτσι όπως πάνε τα ποσοστά αθροιστικά θα είναι πολύ μεγαλύτερα).

  Και μην χαμογελάτε με το 23% επιτόκιο, γιατί κάποτε και εμείς το ίδιο είχαμε, ενώ η Τουρκία είχε δει και πολύ μεγαλύτερα

 5. Ένα καλό που διάβασα σε σχόλιο σε άλλο σαιτ:

  Όι γείτονες κάνουν συνέχεια ψυχολογικό πόλεμο με το να διασπείρουν (οι εφημερίδες τους) fake news του στυλ συμφωνήσαμε να τους δώσουμε το ένα το άλλο κτλ και μάλιστα με πρωτοσέλιδα

  Φαντάζεστε να βγει μια ελληνική εφημερίδα πρωτοσέλιδα και να βγάλει κανα fake news στο στυλ «Έχει ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες η Τουρκία με το ΔΝΤ, κηρύσσεται στάση πληρωμών και capital controls» ή ΄»ζητήθηκε από χώρα να μην ασκηθούν κυρώσεις γιατί είναι μισό βήμα από την χρεωκοπία και με αυτό θα επέλθει νωρίτερα» και να αρχίσει να αναδημοσιεύεται?

  Άκλαφτοι θα πάνε, αλλά εμείς κάνουμε συνέχεια τα καλά παιδιά και ας υφιστάμεθα fake news από τους άλλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *