Όπως φαίνεται, συνεχίζονται οι επαφές του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) και της ΔΠΒ (Διεύθυνση Πυροβολικού) με την εταιρία Lockheed Martin με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των 36 εν υπηρεσία πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών M-270 MLRS. Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σχετικά το ΓΕΣ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 36 M-270 MLRS, όπως και αυτό της απόκτησης 40 μεταχειρισμένων συστημάτων από τα αμερικανικά αποθέματα, βρίσκονται υπό συζήτηση εδώ και έξι (6), από το 2013, και ο λόγος είναι προφανής: Αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων.

Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε για το θέμα, και αναρτήσαμε σχετική είδηση, ήταν από το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα με την οποία το κόστος της προμήθεια των 40 M-270A1 από τις ΗΠΑ, μέσω της υπηρεσίας EDA (Excess Defense Articles), ήταν στα € 5 εκατομμύρια. Από τους 40 εκτοξευτές οι 20 ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και άμεσα αξιοποιήσιμοι επιχειρησιακά, ενώ οι υπόλοιποι 20 ήταν σε μέτρια κατάσταση και θα πρέπει να υποστούν πρώτα πρόγραμμα αποκατάστασης πριν αξιοποιηθούν επιχειρησιακά.

Η ιστορία των 40 M-270A1 ξεκίνησε στα τέλη του 2013, όταν η Ελλάδα κατέθεσε σχετικό αίτημα προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος, με κόστος € 530 εκατομμυρίων και αποπληρωμή εντός πενταετίας η Ελλάδα θα αποκτούσε, την περίοδο 2015-2019, 40 M-270A1, σε καλή κατάσταση, άμεσα αξιοποιήσιμα, θα αναβάθμιζε τους 36 εν υπηρεσία M-270 στο επίπεδο M-270A1, στα ΕΑΣ και με τη συνεργασία της Lockheed Martin και θα αποκτούσε, μέσω συμπαραγωγής, κατευθυνόμενες ρουκέτες GMLRS και πυραύλους ATACMS. Ωστόσο η πολιτική αλλαγή, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, άλλαξε τα δεδομένα και η σχετική σύμβαση δεν υπογράφηκε ποτέ.

Comments

 1. Όποιος γνωρίζει το σύστημα, την εξέλιξή του και τις δυνατότητές του θα συμφωνήσει μαζί μου! «Πάρτε τα 40 MLRS και αναβαθμίστε τα και τα 76»! Χθές.

  1. Με 500εκ. προϋπολογισμό αν γνωρίζεις πως θα κάνουμε αυτό το μαγικό και εγώ μαζί σου…
   Το μόνο που μπορούμε να ζούμε ειναι εναλλακτικές φθηνότερες λύσεις ώστε να αντικατασταθούν τα RM-70

   1. Πηγές και νέοι τρόποι χρηματοδότησης υπάρχουν. Δεν λέω καν να τα βρούμε απο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο της κρατικής σπατάλης, το μάυρο κεφάλαιο, το λαθρεμπόριο κτλ. Απο εκεί και πέρα δεν χάθηκε και ο κόσμος αν δεσμεύσει ενα ποσό απο το υπερπλεόνασμα για την άμυνα και απο την στιγμή που αυτό δεν πηγαίνει για την αντιμετώπιση σοβαρότερων προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό ή η ανεργία αλλά σε επιδοματικές πολιτικές συνταξιούχων!
    Σίγουρα προτεραιότητα έχει η Π.Α. και το Π.Ν., όμως με αναβαθμισμένα mlrs και βασική προυπόθεση την αποδέσμευση και προμήθεια όλων των πυραύλων που μπορεί να φέρει {(GMLRS, iva) και deepstrike, prsm-asbm μελλοντικά} όχι μόνο κλειδώνεις Αιγαίο και Θράκη, αλλά αποκτάς την δυνατότητα να διαλύσεις τον τουριστικό πνεύμονα των απέναντι και προσβάλεις στόχους εντός τουρκικού εδάφους απο ένα όπλο που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί!

 2. Με 530 εκατ. ευρώ 40 MLRS + τα 36 που έχουμε ήδη εκσυγχρονισμένα στη νέα έκδοση συν νέες ρουκέτες και νέους ATACMS.

  Λοιπόν 530 εκατ. όσα δηλαδή είναι τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

  Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν χρήματα για την Άμυνα.

  Απλά αναρωτιέμαι πόσες ευκαιρίες χάθηκαν αλλά και πόσες θα χαθούν ακόμα.

 3. Το 2013

  Την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

  Του «πατριώτη» στα λόγια Σαμαρά και της Φώφης.

  Καμία κύρια αγορά δεν έκαναν εκείνη την περίοδο.

  Πήγαν στις καλένδες και τα 400 Abrams και τα MLRS και τα 42 υποτιθέμενα προγράμματα.

  Τελευταία διαβάζω πως η Αμερική τελικά μας παραχωρεί δύο Arleigh Burke και τώρα αρχίζω να σκέφτομαι τι προφάσεις θα σκεφτούν οι εδώ φωστήρες της κυβέρνησης ώστε να μην τα παραλάβουν.
  Ήδη άρχισαν οι κατευθυνόμενες διαρροές για δήθεν προβληματισμούς του Πολεμικού Ναυτικού.

  1. Πραγματι ο Αντωνακης εθαψε τα 400 δωρεαν Abrams. Τα 42 εξαγγελθεντα και μηδεποτε υλοποιηθεντα προγραμματα ηταν μια πραγματι μια απατη της Κυβερνησης Σαμαρα για να δειξει οτι «κατι κανει.»

 4. 100εκ τον χρόνο για 5 χρόνια = σύγχρονο πυροβολικό .Και το ελληνικό κράτος δεν το κάνει εδω και 5 χρονια !!! Ξερουμε ποιος θα φταιει !!! Μην ελπίζουν στην Νέα κυβέρνηση από την στιγμή που δεν κάνουν κάτι να αλλάξει αυτή η κατάσταση άμεσα είναι άμοιρη ευθυνών ….

  1. εμ,σάμπως και όταν τους ψήφισαν δεν ξέρανε τι θα τους έκαναν…χέστηκαν αυτήν για την άμυνα της χωράς και τα δημοσιά αγαθά ….Αυτοί κοιτανε πως θα πωλήσουν τα δημοσιά αγαθά του έθνους μας για ψωροδεκαρες(ΔΕΗ,νερό,υγειά,ασφαλιστικά ταμεία,λιμάνια,σιδηροδρομικό δικτυο,αεροδρόμια,δρόμους,πολύτιμες γαίες και ούτω κάθε έξεις)… ΓΙΑΤΙ;;;;;για να δωσουν φοροελαφρυνσεις στους έχοντες και να οδηγήσουν σε ολική αχρήστευση του στρατού της Ελλάδος…

 5. Πάντως το κόστος δεν ειναι καθόλου μικρό, ζητούν πολύ χρήμα οι Αμερικάνοι.
  Ισως είναι καλύτερα, σε ενα φορτηγό που παράγει η ΕΛΒΟ να προσαρμόσουμε ενα φορέα πλήρως αυτοματοποιημένο που να μπορεί να βάλει ρουκέτες διαφόρων διαμετρημάτων ξεκινώντας από Σερβικές 122mm στα 52Km και αλλες των 300Km ή αντίστοιχες Ισραηλινές ακριβείας που να παράγονται στην χώρα μας.
  ΣΕΠ ελληνικά με υπεργολάβο από τις παραπάνω χώρες.
  Με ισόποσο κόστος του ετήσιου προϋπολογισμού, ο λογαριασμός δεν βγαίνει, χρειάζονται φθηνότερες λύσεις.

  1. Αυτο θα ηταν το ιδανικοτερο… απο την αλλη οταν σκέφτομαι την κρατικη βιομηχανια να εμπλεκεται σε προγραμματα, με λουζει κρυος ιδρωτας.

   1. Δεν ειναι απαραίτητο τα ηλεκτρονικά συστήματα να τα παράγει κρατική εταιρία.
    Η ΕΛΒΟ την ανέφερα γιατί έχει ΕΠΑ κοντά στο 50% για κάποια φορτηγά! Και πρέπει να υπάρχει και ομοιοτυπία με τα νέα φορτηγά του ΕΣ που μάλλον θα παραγγελθούν σταδιακά στην ΕΛΒΟ.

 6. Το ερώτημα που έχω είναι εάν μπορούνε να αναπτυχθούν τα MLRS σε μόνιμη βάση σε νησιά του ανατολικού αιγαίου. Οι αμερικανοι είχαν πει όχι κατά κάποιες πληροφορίες με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται περιστασιακά
  Σίγουρα το πρόγραμμα εkσυχρονισμου και η προμήθεια μεταχειρισμένων πρέπει να προχωρήσουν

  ΤΟ ΘΈΜΑ ΕΊΝΑΙ ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤA ΑΦΟΎ ΤΑ ΔΙΑΘΈΣΙΜΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΎΣ ΠΑΡΑΜΈΝΟΥΝ ΣΤΑ 530MIL ΤΟ ΧΡΌΝΟ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *