Μια απόφαση-είδηση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο «Διαύγεια» εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την απαξίωση τόσο των μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000 όσο και των όπλων τους, αμφότερα στρατηγικοί «άσσοι» στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παράταση της διενέργειας του τεχνικού διαλόγου  και της εκπόνησης τεχνικών προδιαγραφών για τη συντήρηση των όπλων του Mirage-2000.5, έως τις 31 Μαΐου του 2019. Τα όπλα που προβλέπει η σύμβαση αφορούν τα βλήματα κατά πλοίων AM-39 Block.2 Exocet, τα βλήματα αερομαχίας R-550 Magic-2 και MICA και τα βλήματα SCALP-EG.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρατάσεις σε κρίσιμα προγράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράταση για την υποστήριξη των Mirage-2000, των ελικοπτέρων NH-90, της συντήρησης των κινητήρων των φρεγατών MEKO-200 κ.ά. Και ειλικρινά δεν κατανοούμε τους λόγους, όταν μόλις χθες δημοσιεύσαμε την είδηση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων των κυβερνητικών αεροσκαφών Gulfstream V με ταχύτατες αποφάσεις-διαδικασίες.

Θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κατανοήσει ότι τέτοιες καθυστερήσεις μόνο ζημιά κάνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της παράτασης του χρόνου υλοποίησης μικρών, αλλά τόσο αναγκαίων προγραμμάτων υποστήριξης κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Αν θέλουμε να έχουμε Εθνική Άμυνα θα πρέπει να εξοπλιστούμε και να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τα εν υπηρεσία οπλικά συστήματα. Διαφορετικά πουλήστε και αυτά που έχουμε να τελειώνουμε, αν η επίσημη πολιτική μας είναι ότι «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία», όπως είχε δηλώσει ο κ. Μπαλάφας.