Μια απόφαση-είδηση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο «Διαύγεια» εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την απαξίωση τόσο των μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000 όσο και των όπλων τους, αμφότερα στρατηγικοί «άσσοι» στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παράταση της διενέργειας του τεχνικού διαλόγου  και της εκπόνησης τεχνικών προδιαγραφών για τη συντήρηση των όπλων του Mirage-2000.5, έως τις 31 Μαΐου του 2019. Τα όπλα που προβλέπει η σύμβαση αφορούν τα βλήματα κατά πλοίων AM-39 Block.2 Exocet, τα βλήματα αερομαχίας R-550 Magic-2 και MICA και τα βλήματα SCALP-EG.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρατάσεις σε κρίσιμα προγράμματα υποστήριξης οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράταση για την υποστήριξη των Mirage-2000, των ελικοπτέρων NH-90, της συντήρησης των κινητήρων των φρεγατών MEKO-200 κ.ά. Και ειλικρινά δεν κατανοούμε τους λόγους, όταν μόλις χθες δημοσιεύσαμε την είδηση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων των κυβερνητικών αεροσκαφών Gulfstream V με ταχύτατες αποφάσεις-διαδικασίες.

Θα πρέπει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κατανοήσει ότι τέτοιες καθυστερήσεις μόνο ζημιά κάνουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της παράτασης του χρόνου υλοποίησης μικρών, αλλά τόσο αναγκαίων προγραμμάτων υποστήριξης κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Αν θέλουμε να έχουμε Εθνική Άμυνα θα πρέπει να εξοπλιστούμε και να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τα εν υπηρεσία οπλικά συστήματα. Διαφορετικά πουλήστε και αυτά που έχουμε να τελειώνουμε, αν η επίσημη πολιτική μας είναι ότι «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία», όπως είχε δηλώσει ο κ. Μπαλάφας.

Comments

 1. Τα mirage της Π.Α. πρέπει να μπούνε σε ένα κοινό πρόγραμμα αναβάθμισης μαζί με τα mirage κάποιας άλλης χώρας που τα διαθέτει (ΗΑΕ, Κατάρ).

 2. Διαπραγμάτευση λέγεται. Νομίζω η κριτική σε αυτήν την κυβέρνηση στο θέμα των εξοπλιστικών είναι τουλάχιστον άδικη. Αν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι και η σημερινή την τελευταία 4ετία, δεν θα συζητούσαμε για «κατάντια» των ενόπλων δυνάμεων.

  Εκσυγχρονισμός F-16
  Εκσυγχρονισμός P-3B
  FOS για C-27J, Super Puma, S-300 κλπ
  Νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για ΠΑ, P-2002JF
  4(+4) νέα Ε/Π ASW MH-60R
  UAV Heron & mini-UAV RQ-20
  Εκσυγχρονισμός (με ευρωπαϊκά κονδύλια) + FOS των S-70B6.
  Εγκατάσταση νέων Η/Ο συστημάτων εγχώριας σχεδίασης σε όλες τις μεγάλες μονάδες του στόλου
  Νέα περιπολικά σκάφη για το ΛΣ με ευρωπαϊκά κονδύλια
  70 ελικόπτερα ΟΗ-58D (καθοδόν…)
  4 σκάφη Mark-V, επιπλέον φου
  10 επιπλέον Chinook
  αμφίβια AAVP7A1 τα οποία βρίσκονται στα τελικά στάδια παράδοσης.
  πληθώρα υλικού για τις Ειδικές δυνάμεις με hot-transfer από ΗΠΑ με άκρα μυστικότητα (το διαπιστώνουμε από φώτο ασκήσεων…)
  εκσυγχρονισμός φορητού οπλισμού κλπ.

  ενώ τους αμέσως επόμενους μήνες κλείνουν μάλλον με συνολική λύση FOS για M2000, νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμός Μeko-200, νέες τορπίλες κλπ.

  Για να θυμίσω την πρότερη κατάσταση, έπρεπε να φθάσει το 2016, με μια αριστερή κυβέρνηση (!) για να αγοραστούν ανταλλακτικά για τα φρένα των Μ-2000 τα οποία είχαν σχεδόν καθηλωθεί από την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων… Το ίδιο ίδιο και για τα C-27J, τα Super Puma, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και πληθώρα άλλων μέσων.

  1. Μόνο που άλλα έρχονται από παλιά και άλλα ΘΑ γίνουν και άλλα τα ευελπιστείς ότι θα γίνουν….
   Η ουσία ειναι τι δίνεται για κονδύλια κάθε χρόνο για εξοπλισμούς και τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν από αυτά που παρέλαβαν, για να μην αρχίσουμε την κουβέντα για τις προτεραιότητές και την LM.
   Οπότε λοιπόν άσε την φθηνή κομματική προπαγάνδα, παντού τα ίδια γράφεις.

  2. Χαχαχαχα..

   Ναι τα Ρ3 πετάνε…
   Και τα F16V πετάνε..

   Σταματά να συγκρίνεις με παλιούς και δες τι πραγματικά έκαναν τα τελευταία 4 χρόνια που είναι κυβέρνηση. Εκτός απο τα Kiowa τίποτα άλλο σοβαρό

   1. Ε ναι, δεν έχουν μαγικό ραβδί να χτυπήσουν ένα block 52+ και να μεταμορφωθεί σε Viper… Ούτε ένα παρατημένο στον διάδρομο P-3B να μεταμορφωθεί σε σύγχρονο ΑΝΣ…

    Πάντος και τα P-2002JF πετάνε, και τα Κiowa πλέουν προς Ελλάδα και επιτέλους τα Super Puma, τα Spartan, τα Μ2000 ξαναπετάνε αντί να περιμένουν τακάκια…

    1. Σχετικά με τα Super Puma, τα C-27J Spartan και τα Mirage 2000 που πλέον πετάνε… Μπορείτε , και κατ ιδίαν αν θέλετε, να μας πείτε από που έχετε τις πληροφορίες που αναφέρετε; Να το ψάξουμε και εμείς που από -με βάση τα λεγόμενά σας- μάλλον κινδυνολογούμε και διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις… Γιατί ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ τα αναγραφόμενά σας, τότε έχουμε λύσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων διαθεσιμότητας στην Πολεμική Αεροπορία! Ευχαριστώ.

 3. Άνθρωποι που δεν έχουν εθνική συνείδηση δεν θα νοιαστούν για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Όσο κάνουμε πως δεν βλέπουμε την επιστροφή των Οθωμανών θα πληρώσουμε με αίμα στο μέλλον.

   1. Ειδαμε και τους συντρόφους σου, τρώνε με 10 μασέλες, και διόρυσσαν μέχρι και τα παιδιά από τις γκόμενες τους. Ξεπουλούν την πατρίδα κομμάτι κομμάτι, σήμερα έφτασαν να ευχαριστήσει τον Ελληνά ΥΠΕΞ γιατί υποστήριξε θέσεις της Τουρκία. Κρυφτείτε σε μειοδότες που βγάζετε και γλώσσα, για να πιάσουμε τις καθαρές συμβάσεις, για τα «ρέστα» από τα P-3, για τα πυρομαχικά που ήταν να πωληθούν στην ΣΑ και τόσα άλλα.

 4. Δεν χρειάζονται πλέον ούτε εκσυγχρονισμοί ούτε νέα αεροσκάφη ή νέα όπλα. Οι μάχες Της Τουρκίας θα κερδηθούν και κερδίζονται σε πολιτικό πάντα επίπεδο και μέσα από την στιβαρή, συνεχή, συνεπή και απροβλημάτιστη προσπάθεια τους. Ας ελπίζουμε ότι απώλειες δεν θα είναι τόσο βαριές για εμας.
  Αυτό να μας γίνει μάθημα, γιατί αν δεν σέβεσαι και αποδίδεις την δέοντα απάντηση στον αντίπαλο είσαι πάντα ο χαμένος τους παιχνιδιού.

 5. «Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παράταση της διενέργειας του τεχνικού διαλόγου και της εκπόνησης τεχνικών προδιαγραφών για τη συντήρηση των όπλων του Mirage-2000.5, έως τις 31 Μαΐου του 2019. »

  Αυτά συμβαίνουν όταν κομματικοί κομισάριοι διορίζονται σε υπουργικές θέσεις στο ΥΕΘΑ.
  Το σανό με μπεσαμέλ στο φούρνο από κομματικούς master-chef.
  Βρε αθεόφοβοι εκεί στο ΥΕΘΑ, αυτά τα πράγματα τα έχει λύσει το ΓΕΑ από το 2014 με τον διαγωνισμό 13/2014 για την FOS των Mirage, που ακύρωσε ο Καμένος, ο οποίος βέβαια ήθελε να πετάξουν Mirage πάνω από το Πεντάγωνο για να τα σταυρώσει κατά τη τελετή παράδοσης.
  Τώρα μετά από 5-6 χρόνια αναζητείται τεχνικός διάλογος & specs?
  Τι fake news είναι αυτά τέλος πάντων!
  Είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την FOS των Mirage και ποιος είναι υπεύθυνος για την ακύρωση του διαγωνισμού και τις χαμηλές διαθεσιμότητες των τόσο απαραίτητων Mirage?
  Καμένος λέγεται ο υπεύθυνος και ακύρωσε τον διαγωνισμό 13/2014.
  Γιατί κε. διαχειριστά δεν αναφέρεται τα ονοματεπώνυμα των υπευθύνων?
  Μήπως δεν είναι αληθή τα ανωτέρω ή μήπως ακόμη πιστεύετε ότι έχει δρομολογηθεί κάποια έστω υποτυπώδης αναβάθμιση των δυνατοτήτων σε πυρομαχικά ή φορείς των ΕΔ τα τελευταία χρόνια?
  10 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ Stinger έχουμε παραλάβει τα τελευταία 4 χρόνια.
  Επειδή δε, κάποιος ανέφερε για Chinook, Kiowa αυτά αφρούν ενέργειες των προηγουμένων, οι μόνες που εκτελέστηκαν ενώ την ίδια στιγμή εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, 42 προγράμματα προμήθειας συστημάτων πυρομαχικών, πυραύλων & αναβαθμίσεων και είχαν εγκριθεί το καλοκαίρι του 2014.
  Υπάρχει απύθμενο θράσος από ασχέτους και εδώ χρειάζεται να ασχοληθεί η επιστήμη για σίγουρα και στέρεα αποτελέσματα.

 6. «Πρωτα οι παροχες για να γινουμε και παλι κυβερνηση και μετα ολα τα υπολοιπα.Και αν γινει κατι δεν αγχωνομαστε! Το 2ο διαβατηριο το εχουμε stand by».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *