Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA, στη διεθνή έκθεση «EUROSATORY 2018», παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου φορητού αντιαρματικού πυρομαχικού Enforcer.

Το Enforcer είναι ένα ατομικό φορητό κατευθυνόμενο αντιαρματικό πυρομαχικό μιας χρήσης, το οποίο αναπτύσσεται, αρχικά τουλάχιστον, για το Γερμανικό Στρατό. Σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται ως αντικαταστάτης των αντιαρματικών πυρομαχικών της σειράς LAW και RPG, καθώς και άλλων αντιαρματικών συστημάτων με μέγιστο βεληνεκές ως 1.000 μέτρα. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Το ελάχιστο βεληνεκές του Enforcer είναι 100 μέτρα, ενώ το μέγιστο 2.000 μέτρα. Το βλήμα είναι τεχνολογίας Fire-and-Forget και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης ή σε αστικό περιβάλλον κατά ελαφρά θωρακισμένων στόχων, προσωπικού ή κτιρίων, ημέρα και νύχτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Κατά προσωπικού το Enforcer είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού το βλήμα είναι τεχνολογίας Air Burst (πυροδότηση στον αέρα, πάνω από τον στόχο). Το βάρος του Enforcer είναι 9 κιλά (το βλήμα και ο εκτοξευτής, ο οποίος κατασκευάζεται από ανθρακονήματα).

Οι πρώτες δοκιμές του Enforcer πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2017. Οι δοκιμές έγιναν με ελάχιστο βεληνεκές τα 1.000 μέτρα και με μέγιστο τα 2.000 μέτρα. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα το Enforcer αναμένεται να ολοκληρώσει την ανάπτυξη και την πιστοποίηση του στα τέλη του 2019, ενώ για μετά το 2020 η MBDA σκοπεύει να αναπτύξει και μια έκδοση του Enforcer για τον εξοπλισμό ελικοπτέρων και αεροσκαφών.