Δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης υπέρ της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται. Έτσι, παρά την αισιοδοξία που προκάλεσαν αρχικά οι συζητήσεις και οι πιέσεις της Ευρώπης προς την Άγκυρα, στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα, η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου ήρθε να «προσγειώσει» το Μαξίμου στη σκληρή πραγματικότητα.

Μάλιστα κυβερνητική πηγή, την οποία αναφέρει στην έντυπη έκδοση της η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει: «Δεν ξέρω αν παίρνει από λόγια η τουρκική πλευρά… η τουρκική ηγεσία διεθνώς διατυμπανίζει την επιθυμία της για εξομάλυνση και βελτίωση των σχέσεων και στο εσωτερικό της χώρας τους κάνουν ότι θέλουν, ακολουθούν τη δική τους ατζέντα».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διότι δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία και ότι το κατηγορητήριο ενδέχεται να αλλάξει όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Το όλο ζήτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με μια στιχομυθία, την οποία μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Κατά την επιστροφή του από τη Βάρνα, ο Ερντογάν φαίνεται να είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι «τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτών που ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα και διέφυγαν στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτών… εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα». Άρα θέτει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που κρατούνται στην Ελλάδα;

Προοπτική η οποία είναι θετική, σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής. Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα».