Επίδειξη δύναμης προσπαθεί να κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα, τη στιγμή που στο Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) πραγματοποιεί προγραμματισμένη μεγάλη άσκηση. Χθες και σήμερα η Αθήνα έχει καταγράψει συνεχείς και μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά. Σήμερα το πρωί καταγράφηκαν και νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Κουνέλι). Χθες είχαμε υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο, το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς.

Εκτός από μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας συμμετέχουν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, προφανώς καταγράφοντας τις κινήσεις του ελληνικού στόλου. Είναι ενδεικτικό ότι χθες καταγράφηκαν συνολικά 99 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ κάποια περιστατικά εξελίχθηκαν σε αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν αποφάσισε να ακυρώσει 39 προεκλογικές του ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου. Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει στα χέρια του το αμερικανικό τελεσίγραφο της 31ης Ιουλίου, ότι αν δεν ακυρώσει το πρόγραμμα των S-400 θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις και να χάσει το F-35, ενώ η Μόσχα ανακοινώσει ότι οι παραδόσεις των S-400 θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο.

Η Τουρκία πιέζεται από παντού και είναι σαφές ότι ο Ερντογάν θα κληθεί, μέχρι τις 31 Ιουλίου να λάβει αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Τουρκίας, αλλά και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε πολύ μεγάλο βαθμό: Ρήξη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα σημάνει κατακόρυφη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ σε περίπτωση επιστροφής της Τουρκίας στο Δυτικά στρατόπεδο, Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ισχυρές πιέσεις από την Ουάσιγκτον για συμβιβασμούς στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *