Το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, είχε σήμερα συνάντηση στο ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) με τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Thomas Goffus, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία σε χώρες της περιοχής (μετά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Thomas Goffus, ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει στην 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας-ΗΠΑ).

Από Κυπριακής πλευράς τον κ. Υπουργό στελέχωναν ο αρχηγός της ΕΦ και επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας ενώ τον αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε η Πρέσβης και αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και πως αυτός μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυπριακής πλευράς για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Αξιωματούχο για την υποστήριξη στον αγώνα που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ επεσήμανε στο συνομιλητή του τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Τέθηκε επίσης από τον κ. Υπουργό το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, αναφέροντας την ουσιαστική σημασία που έχει αυτό στο ειδικότερο ζήτημα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρει τα επιχειρήματα του κ. Υπουργού αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Επιπρόσθετα έγινε συζήτηση αναφορικά με τον ενεργειακό προγραμματισμό και ο κ. Thomas Goffus υποστήριξε τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *