Την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018, διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, κ. Κυριάκου Κυριακίδη, και επιτελών αυτής και των εκπροσώπων της Γαλλικής εταιρείας Naval Group, κ. Laurent Mourre και κ. Jean-Christophe Nicolas, μετά από αίτημα των ιδίων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ενώ έγινε παρουσίαση των προτάσεων της εταιρίας στους τομείς των φρεγατών και κορβετών. Είναι άλλωστε γνωστή η φημολογία περί ναυπήγησης νέων φρεγατών ή κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ).

Παρά τα δύσκολα οικονομικά της χώρας, οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει την Ελλάδα και πλέον εμφανίζεται έντονα στο προσκήνιο η πρόθεση προμήθειας δύο τουλάχιστον ή τεσσάρων νέων πλοίων επιπέδου φρεγάτας ή κορβέτας. Και στις δύο περιπτώσεις ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται να έχει η Naval Group με τις σχεδιάσεις FREMM και Balharra (φρεγάτες) και Gowind (κορβέτες). Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Τα Νέα», μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προκρίνονται οι φρεγάτες Belharra λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους (χαμηλό ίχνος ραντάρ, μεγάλη ισχύ πυρός, δυνατότητα χρήσης αντιαεροπορικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς κ.ά.). Δεδομένης της έντασης στην Κύπρο η αντιαεροπορική άμυνα περιοχής είναι κάτι που εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά το ΠΝ.

Το κόστος της ναυπήγησης τεσσάρων Belharra αναμένεται να κυμανθεί στα € 2,5 δισεκατομμύρια περίπου. Πρόκειται για μεγάλο κόστος για την εξυπηρέτηση του οποίου συζητούνται διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων είναι η χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Θέμα υπάρχει όμως και για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, αφού ακόμα και εάν το συμβόλαιο υπογραφεί εντός του 2018, το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί στο ΠΝ το 2021 (στην καλύτερη περίπτωση) συν ο χρόνος που θα χρειαστεί το πλήρωμα για να εξοικειωθεί με το νέο πλοίο. Για το μεσοδιάστημα μια λύση που έχει προταθεί είναι η μίσθωση, εκ μέρους της Ελλάδας, δύο φρεγατών FREMM από τη Γαλλία.