Το  δικό του μήνυμα για την  σφραγίδα που θέλει να βάλει σε οποιαδήποτε διαδικασία για το Κυπριακό στέλνει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν, μήνυμα το οποίο αρνείται να αντιληφθεί η ελληνική και η κυπριακή πολιτική ηγεσία, παρά τον υπαινιγμό του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι μια νέα αποτυχία ίσως αλλάξει άρδην την βάση διαλόγου στο Κυπριακό.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ για το HELLAS JOURNAL

Ο Ταγίπ Ερντογαν με την  δήλωση του ότι ο «τουρκικός (κατοχικός) Στρατός όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί» και με την εκτόξευση της απειλής ότι η Ανατολική Μεσόγειος και φυσικά η Κύπρος απέχουν «λίγα λεπτά για τα τουρκικά αεροσκάφη» θέλησε όχι μόνο να βάλει την απόλυτη κόκκινη γραμμή για διατήρηση τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, αλλά να υπονομεύσει κάθε είδους συμφωνημένη λύση.

Γιατί με τις δηλώσεις αυτές, πείθει και τον τελευταίο καλόπιστο Ελληνοκύπριο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία να προσφέρει ασφάλεια, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στο Κυπριακό. Αν η  επιστροφή, ή η αποζημίωση κάποιων περιουσιών και η επιστροφή ενός μικρού ποσοστού εδαφών (που αφορά συγκεκριμένο αριθμό Ελληνοκυπρίων), γίνεται με αντάλλαγμα μια σημαντική παραχώρηση σε θέματα διαμοιρασμού της εξουσίας, το μεγάλο προσδοκώμενο όφελος για το σύνολο των Ελληνοκυπρίων θα είναι η Ασφάλεια…

Έτσι ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να υπονομεύσει και να ακυρώσει το σημαντικότερο κίνητρο που υπάρχει για τους Ελληνοκυπρίους ώστε να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική, τύπου ομοσπονδιακή λύση.

Οι συχνές αναφορές του τούρκου προέδρου  στο Σχέδιο Ανάν, δεν είναι τυχαίες. Ο κ. Ερντογαν υπενθυμίζει ότι για την προηγούμενη αποτυχία λύσης του Κυπριακού ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι και έτσι θεωρεί ότι νομιμοποιείται η Τουρκία να θέτει πλέον τους όρους της λύσης. Όρους που θα οδηγήσουν τους Ελληνοκύπριους είτε να απορρίψουν και πάλι ένα Σχέδιο λύσης, είτε να υποκύψουν στις διαθέσεις και στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου. Και ο κ. Ερντογαν θέλει να κάνει όσο πιο δύσκολη την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς εξαπολύοντας τις ευθείες απειλές.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες ο κ. Ερντογάν έδωσε ένα ακόμη μήνυμα μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που συνεδρίασε εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων για το  Συριακό, αλλά και για τον αγώνα εναντίον της οργάνωσης του Φετουλαχ Γκιουλεν, και δίπλα στα θέματα αυτά τοποθετήθηκαν οι «εξελίξεις στο  Αιγαίο και στην Κύπρο».

Κι έτσι το ΣΕΑ προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της παράνομης «ΤΔΒΚ» στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, σε ένα ακόμη casus belli μια και η Τουρκία θεωρεί ως πρώτο βήμα για τον «σεβασμό» των συμφερόντων της, την αναστολή  άσκησης  από την Ελλάδα και την Κύπρο των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις  Διεθνείς Συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η στάση του κ. Ερντογάν δείχνει ότι πλέον δεν αρκείται σε μια λύση του κυπριακού έστω έντονα διζωνική και χαλαρά ομοσπονδιακή.

Τα  στρατηγικά συμφέροντα της χώρας του, όπως ο ίδιος την ονειρεύεται ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη απαιτούν μεγαλύτερη και σημαντική παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εξασφαλίζεται περισσότερο είτε με συνομοσπονδιακό κράτος που θα επιτρέψει την διατήρηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και θα εξασφαλίσει λόγο στα ζητήματα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του Τ/Κ κρατιδίου,  είτε με δύο κράτη που όμως θα μοιρασθούν «ισότιμα» τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Και πάντως τα μηνύματα αυτά του κ. Ερντογαν, ας τα λάβουν υπόψη τους οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, όταν θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη κτυπώντας και πάλι στου «κουφού την πόρτα» για μια «δίκαιη και βιώσιμη» λύση του Κυπριακού…

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL