Η εταιρία Raytheon ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 93 εκατομμυρίων για την ολοκλήρωση της βόμβας SDB II (Small Diameter Bomb II) στα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου η Raytheon θα δοκιμάσει, θα αναλύσει και θα υποστηρίξει την πιστοποίηση και την καλή λειτουργία των βομβών SDB II στα F/A-18E/F. Το συμβόλαιο προβλέπει σειρά αναπτυξιακών και επιχειρησιακών δοκιμών. Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 1η Ιουλίου του 2023.

Η χρήση των βομβών SDB II θα επιτρέψει στους χειριστές των F/A-18E/F να προσβάλουν με ακρίβεια κινούμενους στόχους. Ο ερευνητής των SDB II εντοπίζει, κατηγοριοποιεί, ανιχνεύει και καταστρέφει στόχους ακόμα και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες από μεγάλες αποστάσεις.

Η βόμβα SDB II (GBU-53/B) έχει μέγιστο βεληνεκές 110 χιλιόμετρα, κατά στατικών στόχων και 72 χιλιόμετρα κατά κινούμενων στόχων. Οι αναπτυξιακές δοκιμές της βόμβας ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Κατά την διάρκεια των δοκιμών ρίφθηκαν 44 SDB II και δοκιμάστηκαν σε διαφορετικά σενάρια χρήσης και εμπλοκής, όπως τον έλεγχο της βόμβας (εν πτήση) από το έδαφος με σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link) ή την επιλογή και προσβολή του πραγματικού στόχου μεταξύ ψευδοστόχων.