Στις 3 Μαΐου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ, συμμετείχε σε συνάντηση που διοργάνωσε το CSIS (Center for Strategic and International Studies) με διάφορους συμμετέχοντες. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τις τοποθετήσεις του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία επιδεικνύει συνεχή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν την εν λόγω συμπεριφορά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Επίσης:

-Ανέλυσε το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

-Ανέπτυξε το ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και το ρόλο τους στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

-Τόνισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και υλοποιούν οι ΕΕΔ για την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Επισήμανε ότι οι περιοχικές στρατιωτικές συνεργασίες (π.χ. Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ) συμβάλλουν στην πληρέστερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.

-Ανέπτυξε την υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία είναι εξαιρετική και ανέλυσε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και του αμυντικού υλικού.

-Σημείωσε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

-Επισήμανε ότι οι ΕΕΔ ευρίσκονται σε στάδιο αναδιοργάνωσης, στο πλαίσιο επαύξησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, καθώς και με το προσωπικό των ΕΕΔ το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου AHI (American Hellenic Institute), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Nick Larigakis.