Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και την ανάπτυξη ρωσικών και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι η συμφωνία «δίνει τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», ενώ στην Αρμενία πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στη Βουλή, εισέβαλε στο κτίριο και προκάλεσε φθορές.

Comments

 1. Δεν είναι κάτι νέο το ότι οι Ρώσοι πουλάνε συχνά τους συμμάχους τους.
  Για να ξέρουμε τι να περιμένουμε και από αυτούς. Βασικά να μην περιμένουμε.

  1. Δεν υπάρχουν φιλίες στις διεθνείς σχέσεις, υπάρχουν συμφέροντα. Μια φορά μας βοήθησαν οι Ρώσοι, για μην αφήσουν μόνους τους να επηρεάζουν το νέο κράτος τους Άγγλους και τους Γάλλους: στη ναυμαχία του Ναυαρίνου…

  2. Είναι απόλυτη η ηθική χρεωκοπία του Ρώσικου κατεστημένου που για τα ετροδόλαρα πουλάνε την Αρμενία. Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ.

   1. Εάν τους έσωζαν τώρα, θα ξαναγυρνούσαν (αν ποτέ έφυγαν).
    Τώρα, ότι και να κάνουν οι Αρμένιοι, δίκιο θα έχουν. Ακόμα και εάν γίνουν νέα ….Ουκρανία.

    1. Αγαπητοί φίλοι,είναι η τρανή απόδειξη ότι η μπαρούφα της ισχυρής Ρωσίας απλά δεν υπάρχειχθες έχασαν την Ουκρανία,σήμερα πάτησε πόδι στον Καύκασο η Τουρκία,αύριο θα χάσουν την Λευκορωσία .οι Ρώσοι που καλλιεργούν πετυχημένα την εικόνα του ισχυρού κράτους και του χαρισματικού Πούτιν, ενώ στην ουσία είναι ένα κράτος με πολλά προβλήματα και μια κοινωνία που βράζει,εναντίον του καθεστώτος πουτιν. Τη μια οι Τούρκοι καταρρίπτουν το su22,την άλλη οι αζεροι το Μ24,και αυτοί τα κάνουν γαργάρα.να τους χαίρονται οι εν Ελλάδι οπαδοί του Ξάνθου γένους.
     Από την άλλη μεριά ,εμεις μην τρέφουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία θα καταρρεύσει οικονομικά και εμείς θα σωθούμε.ακομη κι αν δεν έχει ψωμί να τους δώσει θα τους ταΐζει με οθωμανικά όνειρα,τα οποία πλέον εμάς θα έχουν στο κάδρο γιατί είμαστε πρώτης τάξης κορόιδα, γιατι νομίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί τρόπο επίλυσης των διαφορών.οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από οθωμανικό δίκαιο και όποιος κατάλαβε …
     Μόνη σωτηρία είναι η πίστη στο Θεό της Ελλάδας και σε πανίσχυρες Ε.Δ.,ούτε οι σύμμαχοι ούτε κανένας,μόνοι μας είμαστε ξανά,αδέρφια.

 2. Το Ξανθο Γενος επι τω εργω.

  Δεν χρειαζεται να υποθεσουμε ποιος εχει σειρα….

  Αρχης γενομενης στις 15 απ τα Βαρωσια.

  Και οι νενεκοι ονειρευονται mmsc και βοηθεια απ τους συμμαχους.

 3. Οι Αζέροι ήταν ισχυρότεροι στρατιωτικά… η συνθηκολόγηση έγινε απ’ την Αρμενία να μην χάσουν όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ.. τουλάχιστον κράτησαν κάτι..θέλει θάρρος να υπογράψεις τέτοια συμφωνία…

  1. Μόνο που δεν φαίνεται να κρατάνε τίποτα.

   Δεν υπάρχει καμία δήλωση παραίτηση από τα υπόλοιπα εδάφη. Απλή άνευ όρων εκεχειρία υπάρχει, με επιστροφή των περισστέρων εδαφων στο Αζερμπαιτζάν.

   Όχι ότι μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο, καθώς απλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν.

  2. Η συνθηκολόγηση έγινε από τη Ρωσία για χάρη των Τούρκων και των Αζέρων.
   Ξεπούλησαν την Αρμενία. Ένα ουστ να έκαναν, είχαν σκορπίσει οι Αζέροι.

  3. Αγαπητέ φίλε Γιώργο,για να δούμε τώρα τι τύχη θα έχουν αυτοί οι «θαρραλέοι «που υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία.
   Εγώ τους εύχομαι πολύ σύντομα ,στο ΓΟΥΔΙ της Αρμενίας

 4. Κοντόφθαλμα τα συμπεράσματα για άλλη μια φορά.

  Η Αρμενία έχει κάνει άνοιγμα στη Δύση τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ και η Γερμανία αδιαφόρησαν εντελώς. Μόνο η Γαλλία σε ρητορικό επίπεδο ζήτησε την κατάπαυση του πυρός.

  Στρατιωτικά υπερίσχυσε το Αζερμπαϊτζαν και τώρα μια συμφωνία θα αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό όσα κέρδισαν με πολύ αίμα οι Αρμένιοι το 1990.

  Ας έχουμε στο νου μας λοιπόν τις δυνητικές συνέπειες που έχει για εμάς αυτή η στρατιωτική αντιπαράθεση και ας κοιτάξουμε τη συμπεριφορά των συμμάχων μας σε περίπτωση που οι Τούρκοι μας πιάσουν σε στρατιωτική αδυναμία.

 5. Η συμμαχία με τους Ρώσους σημαίνει ότι σε πρώτη φάση πουλάνε αμυντικό υλικό στον αντίπαλο και στο τέλος σε αφήνουν και ξεκρεμαστο

 6. Επειδή πολλοί λένε ότι τους πούλησε η Ρωσία,

  -η Ρωσία είχε πολιτείες και την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και είχε καλές σχέσεις και με τις δύο. Από καρδιάς συμπαθούσε περισσότερο την Αρμενία αλλά μέχρι εκεί
  -Οι Αρμένιοι βγάλανε τα μάτια τους μόνοι τους. Προσπάθησαν να φύγουν από το μαντρί και να γίνουν η επόμενη Ουκρανία παίρνοντας μια αρκετά φιλοαμερικανική στροφή και απομάκρυνση από την Ρωσία. Η Ρωσία τους έδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι μακριά και αν θέλουν προστάτη, οι ΗΠΑ δεν θα τους βοηθήσουν ποτέ. Την πάτησαν μόνοι τους.

  -Οι Αρμένιοι έκαναν τερατώδη στρατηγικά λάθη. Άφησαν τον θύλακα εκεί να τρώει ξύλο, χωρίς επίσημη βοήθεια, χωρίς στρατηγικές κινήσεις, τα έστω λίγα καινούργια Σουχόι έμειναν κρυμένα παρά τις διαφημίσεις, τα S-300 ξεκληρίστηκαν για πλάκα.

  -Κανονικά ίσως θα έπρεπε είτε να προσπαθήσουν πρώτα από την έναρξη των συγκρούσεων να το χειριστούν διπλωματικά και να δώσουν κάτι λίγο στους Αζερμπαϊτζανούς ή τουλάχιστον να παίξουν καθυστέρηση μέχρι να γίνει ενεργός ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ (είμαι σίγουρος ότι η φουλ επίθεση έγινε για να προλάβουν το ενδιάμεσο κενό).

  -Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αφού οι Αζερμπαϊτζανοί επιττέθηκαν στο Αρτσάχ όπου οι Αρμένιοι είχαν στρατηγικό μειονέκτημα, δεν έκαναν παράλληλα οι ίδιοι επίθεση στον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που είναι στην Αρμενία, και μετά να κάνουν κάποια συμφωνία συμψηφισμού, ο καθένας να ένωνε τον θύλακά του και να τελείωναν.

  -Επίσης στρατηγικά αυτοί στον θύλακα είναι χαμένοι από χέρι, καθώς κανείς δεν κέρδισε παίζοντας μόνο άμυνα. Με άμυνα, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία. Έπρεπε να κάνουν καταδρομικές μέσα στο Αζερμπαϊτζάν

  Με τρώει πάντως μήπως όλα ήταν προαποφασιμένα και απλά άφησαν μερικές χιλιάδες να σκοτωθούν για να περάσει η οδυνηρή συμφωνία.

  Ελπίζω οι στρατιωτικοί μας να πήραν κανα μάθημα από εκεί, όπως είναι ενδιαφέρον το ότι πάντα έλεγα ότι η Τουρκία σιγά σιγά ξεδοντιάζει όλους γύρω της, αλλά το κάνει έναν έναν για να μην ανοιχτεί πολύ. Αν είχαν μια ελπίδα να νκήσουν οι γύρω της, θα ήταν αν είχαν συνασπισθεί όλοι μαζί, τώρα ένας ένας, απλά πέφτουν και απλά κάποιοι το μόνο που κέρδισαν είναι ότι αυξήθηκε η πιθανότητα ήττας (αφού δεν έμεινε όρθια χώρα να συμμαχήσει), με κέρδος ότι η ήττα πήγε μερικούς μήνες πιο πίσω.

  Τουλάχιστον όταν η Αγγλία είχε ενδοτική συμπεριφορά με τον Χίτλερ πριν την ΒΠΠ, αστραπιαία έδωσε εντολή να παράγουν όσα όπλα γίνεται σε ρυθμούς ρεκόρ, με συνέπεια στα 2 χρόνια που κέρδισαν με την δουλική συμπεριφορά, να είναι έτοιμοι για την μεγάλη σύγκρουση. Εμείς και δεν ξέρω πόσο κερδίσαμε και δεν ξέρω πόσο αξιοποιούμε τον χρόνο αυτό με αστραπιαίους ρυθμούς.

   1. Ευχαριστώ, δεν το ήξερα και είναι πολύ ενδιαφέρον. Για αυτό πάντως λέω ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση για την αρχική τακτική κατάσταση, και την στρατηγική ή έλλειψη στρατηγικής που είχε η κάθε πλευρά.

    Π.χ. ποτέ δεν κατάλαβα:

    -πως και γιατί η Αρμενία έχασε τα S-300 και ένα σωρό αντιαεροπορικά από drones και δεν είχε αεροπλάνα να περιπολούν στον δικό της εναέριο χώρο για να κατεβάσουν τα τυχόν drones που θα ερχόταν/πλησίαζαν. Αν είχαν βάλει φραγή με τα αεροπλάνα στα drones, θα είχαν μείνει τα αντιαεροπορικά να εξασφαλίζουν εναέρια υπεροχή μαζί με τα κάτω.

    -Γιατί δεν χρησιμοποίησε τα Su-35 για να ισορροπήσει την απόλυτη εναέρια υπεροχή που κέρδισαν οι Αζερμπαϊτζανοί χάρη σε 4 με 6 τουρκικά F-16.

    -Γιατί δεν τους άφησαν στην αρχή να προελαύνουν και να τους θερίσουν μετά με αντιαρματικά κτλ (αντί να τους κάνουν τανάλια, να έκαναν αυτοί στους άλλους) και γιατί αφού στατιστικά θα έχαναν, δεν μετέφεραν το θέμα μέσα στους αντίπαλους, κάνοντάς τους να σκεφτούν ότι το κόστος είναι τεράστιο για μια τέτοια νίκη.

    Πάντως για κάποιο λόγο θεωρώ ότι όλο το παιχνίδι χάθηκε όταν έχασαν την εναέρια υπεροχή, καθώς αν τα αεροπλάνα της Αρμενίας υπό την προστασία ομπρέλας αντιαεροπορικών (S-300 αλλά και μέσης κοντινής απόστασης) δεν άφηναν καν τα drone να πλησιάσουν ή τα κατέβαζαν πρώτοι δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Αντ’ αυτού, αυτοί έστελναν τα παλιά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν (άρα κοντά στα F-16 που ήταν υπέρτερα), δεν σήκωναν τα Su 35 και τα drones αλώνιζαν εξαφανίζοντας την ομπρέλα, και εκεί πλέον χάθηκε το παιχνίδι, γιατί χωρίς την ομπρέλα εναέρια υπεροχή ήταν δύσκολο να αποκτήσουν.

    Λάθη, λάθη λάθη

    Στρατηγική-τακτική εναντίον ατάκτων, 1-0
    Τεχνολογία και ποσότητες εναντίον ατάκτων 2-0

    1. Δεν τους άφησαν οι Τούρκοι να σηκώσουν μαχητικά. Τους κατέρριψαν το πρώτο sukhoi και οι Αρμένιοι αποφάσισαν ότι δεν άξιζε να χάσουν και τα υπόλοιπα. Από κει και περα τα drones τους διέλυσαν.

    2. @agnostosependitis
     Αγαπητέ φίλε,η αρμενική κυβέρνηση που τόσα χρόνια έβλεπε τον εξοπλισμό των αζερων, τι έκανε για να εξοπλίσει τις δικές της Ε.Δ.?τίποτε,όπως και δικοί μας.φλερταραν με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.,εξοπλιστικαν, δηλαδή με λόγια του αέρα.μεγαλο μάθημα για εμάς.

 7. Και φυσικά αφού καθάρισαν με:
  -Συρία
  -Κούρδους
  -Ιράκ,
  -Λιβύη
  -Αρμενία

  οι μόνοι που έμειναν (με γεωγραφική σειρά από πάνω) είναι οι:
  -Βουλγαρία
  -Ελλάδα
  -Αίγυπτος

  Από την Βουλγαρία δεν διεκδικούν τίποτα, η Αίγυπτος έχει οπλιστεί σαν αστακός άρα εκεί μόνο με μια ροζ επανάσταση θα επικρατήσουν, και η Ελλάδα.

  Για να δούμε…

  1. Ξεχασατε την Κυπρο στην εξισωση αγαπητε που οπως βλεπω ειναι η επομενη. Αληθεια, σκοπευουμε να συνδραμουμε στρατιωτικα τους κυπριους ή θα αφησουμε την ΕΛΔΥΚ να πολεμαει μονη της παλι;
   ΥΓ: Το δογμα Νταβουτογλου περι μηδενικων προβληματων σε ΠΛΗΡΗ εξελιξη…

   1. Κοκκινίζω από ντροπή που (όντως) μου ξέφυγε και που φαίνεται και λόγω πικ νικ ότι ίσως έχεις δίκιο.

    Όπως δίκιο έχεις και για το δόγμα Νταβούτογλου, που πάντα έλεγα ότι υποκρύπτει κάτω από τον όμορφο τίτλο μια μαύρη αλήθεια.

    Το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων. Μηδενικά προβλήματα έχεις με τους γείτονες είτε αν είσαι φίλος με όλους ή τους έχεις καθαρίσει όλους. Ένας εξολοθρευμένος σου φέρνει μηδενικά προβλήματα

   2. Οι Κύπριοι είναι άξιοι της μοίρας τους τόσα χρόνια.
    Μην ξεχνάμε το ξέπλυμα Ρωσικού χρήματος και οι ελπίδες ότι είναι ασφαλείς λόγω Ρωσίας (όποιος νομίζει Ελλάδα σφάλει – δεν μιλάω για λαό που ονειροπολεί χρόνια τώρα, όπως και εμείς άλλωστε).
    Τα αποτελέσματα με την Ρωσία και Αρμενία δείχνουν πολύ καλά τι έρχεται από θέμα βοήθειας (λόγια μόνο κλασικά). Περιθώριο να ξυπνήσουν δύσκολα νομίζουν ότι άλλοι θα πολεμήσουν για αυτούς ενώ είναι κυρίως δική τους υποχρέωση !

 8. @DR πάντως μοιάζει να έχει υποτιμηθεί το βάρος της είδησης, άλλο να λέει ο τίτλος υπογράφτηκε συνθήκη, και άλλο να πει έχασαν τον πόλεμο οι Αρμένιοι. Το ένα προδιαθέτει να συζητήσεις την συνθηκολόγηση και το άλλο τις πολεμικές τακτικές, αδυναμίες, έξυπνους χειρισμούς κτλ από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο.

 9. Και το ερωτημα ειναι:

  Ειναι ετοιμος αυτος που παρακαλει για στηριξη απο τις χωρες της περιοχης να δωσει στηριξη αν καποια απο τις χωρες της περιοχης το ζητησει;

  Η θα κρατησει την σταση της Αρμενιας απενατι στο Αρτσαχ;

  Δεν ειναι βεβαια αναγκαιο αυτος που ζηταει στηριξη να την χρειαζεται.Ομως αν δεν την λαβει θα ειναι πολυ ασχημη εξελιξη.Οχι για αυτον.

  Τα παντα ξεκινουν η σταματουν με ενα «ατυχημα».

 10. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει άλλη συμφωνία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, όταν συζητάμε για το θέμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επίμαχες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ η Αρτσάχ δεν έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ως ανεξάρτητη χώρα, ούτε απο την ίδια την Αρμενία.
  Οπότε δεν νομίζω ότι πρόκειται για «ξεπούλημα» συμμαχικής χώρας εκ νέους των Ρώσων, αφού οι Ρωσία έχει φιλικές σχέσεις και με τις δυο πρώην σοβιετικές χώρες και δεν μπορούσε να πάρει το μέρος αυτονομιστών, αφού έτσι θα ερχόταν και η ίδια σε δύσκολη θέση αφού δεν επέτρεψε να αποσχιστεί η Τσετσενία απο την Ρωσία όπως το ζητούσαν και προσπαθούσαν οι φανατικοί ισλαμιστές αυτονομιστές.

 11. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ξυπνητήρι για τη δική μας ηγεσία, στρατιωτική και κυρίως πολιτική.

  Ούτε προστάτες υπάρχουν ούτε «σύμμαχοι» ούτε φίλοι.

  Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα.

  Και είτε τα συμφέροντα γεωπολιτικά είτε οικονομικά ταυτίζονται (όπως στη δική μας περίπτωση με τη Γαλλία γεωπολιτικά) και εξοπλίζεσαι καταλλήλως με αυτά που σου δίνουν πλεονέκτημα είτε στο τέλος χάνεις εδάφη και κυριαρχικά δικαιώματα (που είναι το ίδιο) σε μια πιθανή κρίση.

  Δυστυχώς η Αρμενία «επένδυσε» σε συμμάχους και προστάτες (βλέπε Ρωσία) και το αποτέλεσμα το είδαμε.

  Δεν είμαι αντιαμερικάνος ίσα ίσα το αντίθετο θα έλεγα αλλά καλό είναι στις προμήθειες των ΕΔ δυνάμεων μας να κρατάμε και μια πισινή και να υπάρχει πάντα μια δεύτερη πηγή.

  Θεωρώ πως σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα των νέων φρεγατών δεν πρέπει να πάει ούτε στους Γερμανούς (Α200) ούτε ακόμα χειρότερα στους Αμερικάνους με την εντελώς ακατάλληλη MMSC.

  Πρόσφατα γίναμε όλοι μας μάρτυρες με την παρατεταμένη παραβίαση των Τούρκων (που συνεχίζεται) της δικής μας υφαλοκρηπίδας και το πως «αντέδρασε» τόσο η Γερμανία βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στην Τουρκία, όσο και η Αμερική τηρώντας ουσιαστικά ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη!

  Ίσα και όμοια δηλαδή το θύμα και ο βιαστής!

  Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που μπορεί και θέλει να κοντράρει την Τουρκία.

  Δεν το κάνει γιατί μας υπεραγαπά αλλά γιατί τα συμφέροντα της τα γεωπολιτικά ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα δικά μας που είναι ο περιορισμός της Τουρκίας σε μια περιοχή που θεωρεί η Γαλλία δικής της επιρροής όπως η Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

  Η πολιτική ηγεσία να δει πέρα από τη μύτη της και να πράξει τα αυτονόητα.

  Τα χρήματα που θα επενδυθούν στις ΕΔ δεν είναι ατελείωτα και ότι ξοδευτεί θα πρέπει να πιάσει τόπο.

 12. Η Ρωσσια απλως εξυπηρετησε τα δικα της συμφεροντα.

  Πουλησε τους Αρμενιους και δεχτηκε ισχυρο πληγμα το κυρος της οσον αφορα τους Αρμενιους και αρκετους που πιστευαν σε Ορθοδοξες συμμαχικες ανοησιες.

  Τα αιτια της ηττας εχουν αναφερθει απο τους ιδιους τους Αρμενιους.

  Στερηθηκαν εφεδρειων και μεσων.

  Στον αντιποδα οι Αζεροι νικησαν διοτι ειχαν την εμπρακτη βοηθεια απο τους Τουρκους.

  Δυστυχως αυτη η εξελιξη βλαπτει τα Ελληνικα συμφεροντα διοτι θα λειτουργησει ως παραδειγμα υποχωρησης σε ενδεχομενη συμπλοκη με τους ασιατες.

  Ολα τα εξοπλιστικα προγραμματα δεν εχουν καμμια σημασια απο τη στιγμη που εχει ηδη προαποφασιστει το μελλον του Αιγαιου.

  Ενδιαφερουν μονον αυτους που θα κερδοσκοπησουν.

  Δεν εχουν ουδεμια σχεση με την Αμυνα της Χωρας.

  Μια αναγνωση των δηλωσεων του κυβερνητη πρεσβυ ειναι αρκετη για το τι μελλει γενεσθαι.

  Οποτε αδικως διαφωνουμε για τις Φρεγατες και τα Αεροσκαφη .

  Επιλεξαμε απλως τον εγγυητη της συμφωνιας .

  Το Αιγαιο κειται μακραν .

  Θα ακολουθησουν ευχαριστιες στην οποια κυβερνηση των ΗΠΑ .

  Ευχομαστε μονο να μην συμβει θερμο επεισοδιο και θρηνησουμε αθωα θυματα.

 13. Οι Ρώσοι δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να υπερασπιστούν την »Heartland» όπως την έχει ορίσει η Εβραίο- Αμερικανική γεωστρατηγική θεώρηση των Makinder, Brzezinsky etc. Μια διαφιλονικούμενη περιοχή όπως το Καραμπάχ μόνο πρόβλημα δημιουργούσε καθώς ούτε το επίσημο Αρμενικό Κράτος δεν είχε ουσιαστικά επικυρώσει. Με αυτή την »βέλτιστη΄΄ διπλωματικά αλλά »τραγική και επέσχυντη΄΄ για το αίμα των νεκρών που χάθηκαν, η μεν Αρμενία εξασφάλισε ότι τουλάχιστον δεν κινδυνεύει να χάσει στο μέλλον όλη την επικράτειά της κι δε Ρωσία ότι δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να αφήσει το Αζερμπαιτζαν να ζητήσει την ένωση με το ΝΑΤΟ όσον υπάρχει ο εναπομείναντας θύλακος του Καραμπαχ.
  Μην τρέφετε αυταπάτες ότι η Ρωσία έχασε την δύναμη της γιατί απλά και μόνο δεν υποστήριξε την Αρμενία ή την Λιβυή. Η ρωσική γεωστρατηγική θεώρηση διέπεται από άλλες αρχές και αξίες με κύριο γνώμονα την διατήρηση του Hertaland και αμέσως μετά τις όμορες περιοχές αυτής βλ. Ανατολική Μεσόγειο. Το επόμενο στάδιο είναι να ανασχέσει το τουρανικό τοξο που επιχειρεί να φτιάξει η Τουρκία χρόνια τώρα αλλά όσο κρατάει τον Καύκασο δεμένο μέσω Υπερδνειστερίας , Αστάνας , Νταγκεστάν και Τσετσενίας με δικούς της ανθρώπους και στρατό αυτο το σχέφιο της Τουρκίας δεν μπορεί να δουλέψει…. Οπότε μην είστε αφελείς και περιμένετε τον Θείο Σαμ να βοηθήσει. τα συμφέροντά του και οι επιδιώξεις του πλέον έχουν μετακινηθεί προς Κινα και Ειρηνικό πια.

 14. Και φυσικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αυτό που είχα γράψει από την πρώτη μέρα από τον πόλεμο της Συρίας, ότι Ρωσία και Τουρκία είναι φιλαράκια και συναίτεροι, παρά τα όσα γράφανε διάφοροι που δεν έβλεπαν μακριά (και έλεγαν τώρα θα τον λιώσει ο Βλαντιμίρ που μπήκε στα πόδια του κτλ κτλ).

  Η τακτική είναι:
  Όπου γίνεται φασαρία και έχει η Ρωσία συμφέροντα, και αναμένεται να παρέμβει κάπως η Δϋση, μπαίνει η Τουρκία, η Δύση κάνει πίσω καθώς θεωρεί ότι είναι μπλεγμένη και μια δική της δύναμη, και μετά αυτοί οι δύο τα μοιράζονται.

  Συρία: Εκεί που είχε χαθεί όλη η Συρία από τον ISIS, μπήκε η Ρωσία και άρχισε να γυρνάει το παιχνίδι. Η Δύση στην ουσία ενεπλάκη και αυτή και χώρισε την Συρία στα δύο, μία ρωσοκρατούμενη και μία Κουρδική/δυτικοκρατούμενη. Ξαφνικά έκαναν ντου οι Τούρκοι δια αντιπροσώπων στα μέρη των Δυτικών, και ωωω εκ θαύματος, έφυγαν οι Δυτικοί, πουλήθηκαν οι Κούρδοι, και η μοιρασιά έγινε 85% Ρωσία/Συρία και 15% Τούρκοι.

  Λιβύη: Υπήρχε ένας εμφύλιος όπου οι δυτικοί το έπαιζαν και με τους δύο, αλλά στην ουσία βοηθούσαν τον Χαφτάρ. Μέχρι εκεί, όποιος και να έβγαινε θα ήταν δυτικόφιλος. Ξαφνικά η Τουρκία μπήκε στο παιχνίδι και ανακάτεψε την τράπουλα, επειδή οι δυτικοί ήταν διαιρεμένοι δεν βοήθησαν τον Χαφτάρ, με συνέπεια να μπουν για τα καλά οι Ρώσοι από την μία και οι Τούρκοι από την άλλη, μοιρασιά στην Λιβύη 60% Ρώσοι, 40% Τούρκοι.

  Αρμενία: Μια από τα ίδια, όπου όμως η μοιρασιά ήταν 80% Τούρκοι και 20% Ρώσοι (οι οποίοι στην ουσία επανέφεραν στο μαντρί τους την Αρμενία που είχε ξεστρατίσει).

  Γεωπολιτικά οι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν χάσει ως τώρα 5-0, και κερδίζουν 5-0 οι σύμμαχοι Ρώσοι/Τούρκοι, ενώ έχω και την υποψία ότι για την Ρωσία το επόμενο πεδίο θα είναι η Γεωργία που θα την φέρει πλέον κανονικά στο μαντρί. Οι Ρώσοι είχαν εντοπίσει το γεωπολιτικό βέρτιγκο με τηναπόσυρση της Αμερικής αλλά και για το δίμηνο που μένει μέχρι να δούμε αν θα ακολουθήσουν άλλη πολιτική, και πάνε να κλείσουνε ότι προλάβουν να κερδίσουν έως τότε.

 15. Η Ρωσία και η Τουρκία δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ φιλαράκια παρά μόνο συνεργάτες και μόνο στα projects εκείνα που συμφέρουν ή δεν κάνουν τουλάχιστο τόσο κακό στη γεωπολιτική θεώρηση του Κρεμλίνου.
  Η Ρωσία γεωπολιτικά έχει κλειδώσει τα στρατηγικά σημεία που θέλει με τους συμμάχους που θέλει στο χρόνο που θέλει.
  Ιράν στην Μέση Ανατολή, Συρία στα ΝΑ παράλια της ΜΑ, Αίγυπτο και Αλγερία για να ελέγχει το Μαγκρέμπ, Υεμένη τη μύτη της Αραβικής Χερσονήσου για να κοντρολάρει την ΣΑ σε ένα ατέρμονο proxy war, ενώ στο Μαύρη Θάλασσα οι Τουρκμένοι και Καζάκοι δεν υπήρξαν ποτέ απέναντί της αλλά ίσα ίσα δίπλα της.
  Τη δε Μαύρη Θάλασσα την κλείδωσε με τη κατάληψη της Κριμαίας και τον ολικό έλεγχο της Γεωργίας μέσω Απχαζίας κι Οσετίας.
  Το κέντρο βάρους πλέον είναι η Βόρεια Θάλασσα που ελέγχει μέσω του θύλακα Καλινιγραντ, η Αρκτική πρωτίστως λόγω των τεράστιων όγκων πρώτων υλών και δευτερευόντως η Ανατολική Μεσόγειος με κύριο σημείο το Αιγαίο βάσει του αιώνιου καημού των Ρώσων για έξοδο σε θερμές θάλασσες.
  Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία πολλές φορές παίζει το ρόλο του »χρήσιμου ηλίθιου» γιατί με την γεωπολιτική θεώρηση του Παντουρκισμού και Τουρανισμού κρατάει την Δύση μακριά εξυπηρετώντας άμεσα τα συμφέροντα της Ρωσίας.
  Για τη δε Συρία υπενθυμίζω ότι η εμπλοκή της Ρωσίας έγινε σταθερή και έντονη όταν στον πόλεμο μπήκαν οι Τουρκομάνοι της Λατακκειας και της Αλεξανδρέτας και προσπάθησαν να πάρουν τις περιοχές της Λατάκειας , της Χομς και το Ιντλιπ κάτω από τη σκέπη ενός και καλά αυτόνομου κράτους με τις ευλογίες του Καταρ και της Τουρκίας
  Κλείνοντας αξίζει να τονισθεί ότι ο μοναδικός »δρών» που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες -στο βαθμό που αυτός μπορεί- είναι το Ισραήλ αλλά τόσο η σύνθεση του ίδιου του πληθυσμού (περισσότεροι απο 2εκ. κάτοικοι έχουν ρωσική ρίζα μετά την παλιννόστηση) όσο και η ιδιαίτερη σχέση των Ρώσων κυρίως με το Σιιτικό κομμάτι του Ισλάμ (βλ. Ιραν, Ιρακ κλπ) δεν του επιτρέπει να κάνει πολλά παρά να μένει ουδέτερο.

 16. Οι Αρμενιοι αφεθηκαν μονοι τους να πολεμουν τουρκους και αζερους..η μαχη ηταν ανιση και το αποτελεσμα προδιαγεγραμενο..η Αρμενια ειναι και μελος του CSTO,παρολαυτα δεν μπορεσε να βρει προστασια..τα συμφεροντα ηταν μεγαλα..καλες και χρησιμες λοιπον οι συμμαχιες ομως καθε χωρα πρωτιστως θα πρεπει να μπορει να βασιζεται και στις δικες της δυναμεις..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *