«Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου «mkd.mk» που αποτελεί μάλιστα την πρώτη μεγάλη σφυγμομέτρηση για το δημοψήφισμα.

Το προβάδισμα του 8,2% που δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της γείτονος δείχνει πως τα πράγματα είναι δεν είναι καλά για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Το σημαντικό προβάδισμα ωστόσο δεν είναι το μόνο που ενδεχομένως προκαλεί «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό της γείτονος καθώς σύμφωνα πάντα με την εν λόγω δημοσκόπηση οι σλαβικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ δηλώνουν αντίθετοι κατά 74,5%, ενώ μόλις το 25,5% εξ’ αυτών τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αλβανικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 94,7%.

Η διαφορά προτεραιοτήτων εντός της γείτονος είναι εμφανής, με τους αλβανικής καταγωγής πολίτες να έχουν θέτουν ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ οι σλαβικής καταγωγής πολίτες θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους και ως εκ τούτου φαίνονται επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει τελικά τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ