Συγκαταλέγεται στις πλέον κρίσιμες εξοπλιστικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ειδικότερα του Πεζικού. Ο λόγος για τα σύγχρονα φορητά αντιαρματικά όπλα που εξοπλίζουν τα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (δείτε ΕΔΩ), στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Στρατού παρουσίαση από εκπροσώπους της EUROSPIKE με αντικείμενο τις δυνατότητες των αντιαρματικών πυραύλων Spike-SR και Spike-LR2.

Το Spike-SR είναι ένα αντιαρματικό βλήμα τεχνολογίας Fire-and-Forget, διάδοχος του MATADOR (από κοινού ανάπτυξη μεταξύ της DSTA από την Σιγκαπούρη, της Rafael και της γερμανικής Dynamit Nobel Defence, στη Γερμανία υπηρετεί ως RGW-90) και διαθέτει ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης (E/O) ή σύστημα καθοδήγησης οπτικών ινών (F/O). Το Spike-SR ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές σε διαδοχική σειρά (Tandem), ενώ μπορεί να εκτελεί κατακόρυφες επιθέσεις (Top Attack). Ζυγίζει 9,6 κιλά και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 1,5 χιλιόμετρα.

To σύστημα Spike-LR2 έχει αυξημένο βεληνεκές, σε σχέση με το Spike-LR (5,5 χιλιόμετρα αντί 4 χιλιομέτρων αντίστοιχα), όταν εκτοξεύεται από πλατφόρμα στο έδαφος, ενώ το μέγιστο του βεληνεκές αυξάνει στα 10 χιλιόμετρα ένα εκτοξευτεί από ελικόπτερο και με τη χρήση συστήματος ζεύξης ραδιοσυχνοτήτων.

Περισσότερα για την οικογένεια αντιαρματικών βλημάτων Spike μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: