Σε ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο διεξάγονται συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για τη πρόσκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς και το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό. Ειδικότερα κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα διεξήχθησαν παρουσιάσεις από ισραηλινές εταιρείες οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά από την ελληνική πλευρά και κατέληξαν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη πρόσκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως και μέσου βεληνεκούς.

Συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις αφορούν τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα Spyder MR/LR και Barak 8 LRAD/ERB για την αντικατάσταση των ανατολικής προέλευσης συστημάτων του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού καθώς και των αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς HAWK.

Το ζήτημα του νέου προγράμματος απόκτησης αντιαεροπορικών αναμένεται να συζητηθεί και στο αυριανό Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για θετική έγκριση και συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η οικογένεια συστημάτων SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) αποτελείται από διάφορα συστήματα, ανάλογα του μέγιστου βεληνεκούς. Κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από ένα τροχοφόρο όχημα Διοίκησης και Ελέγχου, ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών και 3-6 εκτοξευτές. To SPYDER χρησιμοποιεί τα βλήματα Python-5 (στην έκδοση SPYDER-SR μέγιστου βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων) και το I-Derby-ER (στην έκδοση SPYDER-MR μέγιστου βεληνεκούς 50 χιλιομέτρων). Εκτός από την αναχαίτιση συμβατικών στόχων (αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV) τα SPYDER μπορούν να αναχαιτίσουν και επερχόμενα βλήματα. Πρόκειται για σύστημα παντός καιρού. Το βλήμα Python-5 ενσωματώνει υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ το Derby ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης ραντάρ.