Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση χθες το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ενέκρινε τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5 καθώς και την απόκτηση του ΤΟΜΑ LYNX σε συνδυασμό με τη προμήθεια μεταχειρισμένων Marder 1 A3. H εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αρχή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη σύναψη σύμβασης αρχικά για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης και ακολούθως για το νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx KF-41.

Η πρόταση περιλαμβάνει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard 2 A7 (εναλλακτικά προτείνεται και το Trophy με επιπλέον κόστος περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αρμάτων) και 190 Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου βάσης στην Ελλάδα.

Το κόστος του εκσυγχρονισμού με βάση τα όσα ζήτησε ο ΕΣ των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 και των 190 Leopard 1 A5 ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ εάν τοποθετηθεί από τη Rafael το Trophy στα 183 άρματα έχει κοστολογηθεί δαπάνη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύνολο 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος η επίσημη γερμανική πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΓΕΣ περιλαμβάνει τη προμήθεια συνολικά 205 TOMA Lynx προκειμένου να εξοπλίσουν συνολικά 5 μηχανοκίνητα τάγματα.