Ιδιαίτερα υψηλό αναμένεται να είναι το κόστος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (Μ-113) του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της ισραηλινής πρότασης συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής προστιθέμενης αξίας (METKA) ανέρχεται στα 2.9 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναμένεται να διαθέσει ένα κονδύλι κατά πολύ υψηλότερο των αρχικών υπολογισμών που κυμαίνεται στο 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ για περίπου 500 οχήματα. Το τελικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθότι στη τιμή των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ ανά όχημα δεν υπολογίζονται οι αναγκαίοι φόρτοι πυρομαχικών του πυροβόλου των 30mm καθώς και των αντιαρματικών SPIKE. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν αξίζει μια τέτοια επένδυση υψηλού κόστους για ένα όχημα το οποίο είναι ηλικίας 60 ετών.
Το πρόγραμμα ενώ αρχικώς αφορούσε ένα περιορισμένης έκτασης εύρος εργασιών (μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές εργασίες καθώς και βελτίωση της θωράκισης), ακολούθως προστέθηκε μεγάλος όγκος εργασιών εκσυγχρονισμού και το κόστος κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε. Μολονότι κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ113 προκρίθηκε η ισραηλινή «λύση» άνευ κάποιου διαγωνισμού και αξιολόγησης των επιμέρους επιλογών. Εν κατακλείδι, δεν αποκλείεται το τελικό κόστος του προγράμματος να ανέλθει κοντά στα 2 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρτων πυρομαχικών και πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η τεχνική αποκατάσταση μη λειτουργικών συστημάτων των οχημάτων και η εν γένει βελτίωση της επιχειρησιακής τους διαθεσιμότητας και εντελώς διαφορετικό ζήτημα η μετατροπή ενός ΤΟΜΠ σε ΤΟΜΑ ηλικίας 50 – 60 ετών!
Άλλωστε το κόστος του προγράμματος είναι ανάλογο του κόστους προμήθειας νέων ολοκαίνουργιων ΤΟΜΑ τα οποία θα μπορούσαν να αγοραστούν σε συνδυασμό με ΤΟΜΑ «ενδιάμεσης» λύσης. Εναλλακτικά, δύναται να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αναναβάθμισης αλλά περιορισμένης έκτασης και ανάλογου κόστους της ηλικίας των ΤΟΜΠ Μ-113. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε το παράδειγμα των Χερσαίων Δυνάμεων της Πολωνίας όπου θα αποκτηθούν 111 νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Borsuk για την Πολωνία με κόστος $ 1,7 δις.
Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους $ 1,7 δισεκατομμυρίων για την αγορά 111 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Borsuk. Το πρόγραμμα ανέλαβε η πολωνική εταιρία PGZ. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, εντός του 2025, και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2029. Το 2023 η Πολωνία εξέφρασε την πρόθεση/ανάγκη για την απόκτηση 1.400 οχημάτων, εκ των οποίων τα 1.000 θα είναι της έκδοσης τεθωρακισμένου οχήματος μάχης και τα 400 θα είναι διαφόρων εκδόσεων (μεταφοράς προσωπικού, διοίκησης, εφοδιασμού κ.ά.). Το Borsuk είναι αμφίβιας ικανότητας όχημα και η σχεδίαση του οποίου βασίζεται στο BWP-1, που είναι η πολωνική έκδοση των σοβιετικών BMP-1. Ενσωματώνει τον πύργο μάχης ZSSW-30 με κύριο οπλισμό ένα πυροβόλο Mk.44 Bushmaster II των 30 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο UKM-2000 των 7,62 χιλιοστών. Επίσης, δεξιά του πύργου, ενσωματώνει διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Spike-LR/LR2. Το βάρος του είναι 25 τόνοι, στη βασική έκδοση (αμφίβια), ενώ υπάρχει και η μη-αμφίβια έκδοση βάρους 35 τόνων.