Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποκωδικοποιεί την βαρύνουσας σημασίας  «στρατιωτική συμβουλή» του στρατηγού Σκαπαρότι, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης να μην προχωρήσει η παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών  F-35 στην Τουρκία.

Την «τεράστιας σημασίας »στρατιωτική συμβουλή» που υπέβαλλε στη Γερουσία ο Αμερικανός Στρατηγός Curtis «Scap» Scaparrotti να μη δοθούν τα αεροσκάφη F 35 στην Τουρκία, αν τελικά παραλάβει τα ρωσικά Α/A συστήματά S-400», επισημαίνει σε κείμενό του ο π. πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος.

Όπως εξηγεί ο στρατηγός Κωσταράκος, «κατ αρχήν η «best Military Advice» που υπέβαλλε είναι ο επίσημος τρόπος με τον οποίο οι στρατιωτικές αρχές υποβάλλουν τις απόψεις-προτάσεις τους στους πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς τους προϊστάμενους, εν προκειμένω την αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας».

«Δεν είναι λόγια του αέρα ή ανταλλαγή απόψεων. Είναι προβλεπόμενη και κατοχυρωμένη άποψη για την οποία ο Στρατηγός φέρει απόλυτα την ευθύνη», τονίζει ο Μιχάλης Κωσταράκος.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι «ο Στρατηγός Scaparrotti κατέθεσε στη Γερουσία σαν Δκτης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (ΕUCOM), αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό του καθήκον. Είναι συγχρόνως και ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, γνωστός με τον τίτλο SACEUR. Δηλαδή ο ανώτατος Στρατηγικός Διοικητής των Επιχειρήσεων της Συμμαχίας, μιας Συμμαχίας στην οποία μετέχει και η Τουρκία».

«Οποιαδήποτε απόφαση των ΗΠΑ για την Τουρκία θα επηρεάσει το ΝΑΤΟ τόσο από άποψη μαχητικής ισχύος όσο και από άποψη σχέσεων μεταξύ των Συμμάχων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Και αυτό ασφαλώς λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές αρχές πριν την υποβολή της «κάλλιστης στρατιωτικής συμβουλής» του Στρατηγού Scaparrotti», σημειώνει.

Ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος, καταλήγει στο κείμενό του με την φράση «για μια Ελλάδα υπερήφανη και ισχυρή».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Comments

 1. Οι Έλληνες στρατιωτικοί ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία θα πάρει και τα F35 και τους S-400 και προφανώς θα δώσει κάποιο δωράκι στους Αμερικανούς από τα μυστικά των S400 και αντίστροφα. Εμείς απλά διαβάζουμε το θέατρο και προσευχόμαστε.

 2. Πρώτον και χωρίς τα F-35 η Τουρκία θα παραμείνει επικίνδυνη και με ποιοτικη και ποσοτική υπέροχη λόγω παραγωγής, πολιτικής πρόθεσης και στήριξης και οικονομίας που δεν βρίσκεται στα δικά μας χάλια αν και δεν είναι ανθηρη ..
  Απλά με την παραλαβή των αεροσκαφών αυτών το χάσμα θα είναι αγεφυρωτο αλλά αυτά αποτελούν μόνο μέρος του συνολικού προβλήματος της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας που εξελίσσεται ενώ η δική μας φθίνει με αποσπασματικές αγορουλες που προκαλούν γέλιο και δεν είναι αντίστοιχες της απειλής .
  Καίριο ζήτημα η έλλειψη παραγωγής έστω και των στοιχειωδών από πυρομαχικά αρμάτων των 120 mm ,μέχρι τυφεκίων,κρανων και κατηγοριών όπλων από τα οποία έχουμε συγκριτικά ελάχιστα όπως πυραύλους και βλήματα.
  Η η απουσία άλλων όπως τα UCAV ,UAV,Micro,Mini,Male,Hale,Uas,και άλλων πολλών πολλαπλασιαστών δύναμης που αγνοούμε η παραγνωρίζουμε όπως αντιελικοπτερικες νάρκες ,θερμόβαρικα όπλα
  αναφεροντας μονάχα δύο ενδεικτικά , λες και οι ΕΔ έχουν απολέσει την επαφή τους με την τεχνολογία και δεν επιθυμούν να την παρακολουθούν καθώς τα ποσά για αγορά συγκεκριμένων κατηγορίων οπλων είναι αστεία.
  Αναζητώντας άλλες λύσεις εγχώριες η ξένες ..
  Δεύτερον η χώρα δεν πρέπει να επενδύει στον μελλον της περιμένοντας το απολύτως θετικό σενάριο της μη παράδοσης αλλά να εξετάζει ως δεδομένο το δυσμενεστερο ώστε να είναι προετοιμασμένη .
  Οι πανηγυρισμοί από τώρα για την ενδεχόμενη αλλά ανύπαρκτη μεχρι τώρα ακυρωση της παράδοσης είναι ανεύθυνοι.
  Καθήκον μας να προβλέπουμε το χειρότερο σενάριο αλλά αντίθετα εδώ επιδιώκουμε να έχουμε στο μυαλό μας το καλύτερο με αποτέλεσμα εάν τα πράγματα εξελιχθούν αλλιώς να αιφνιδιαστουμε ενώ ξερουμε ήδη.
  Εάν δεν πάψει αυτή η κάκιστη νοοτροπία η χώρα θα χάσει νομοτελειακά.
  Πέραν της απουσιας εθνικής παραγωγής εστω και καποιων όπλων ..

 3. Η καθυστέρηση παραλαβής των F-35 από τους τούρκους είναι κρίσιμο γεγονός, αν όμως ακυρωθεί τελείως θα είναι μια κομβική στιγμή για την μελλοντική εξέλιξη της αντιπαράθεσης μας με τους εχθρικούς γείτονες.
  Γι’ αυτό και κάνει το σχετικό σχόλιο ο στρατηγός Κωσταράκος, μια σημαντική προσωπικότητα, με γνώσεις και εμπειρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

 4. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η υπόθεση των F-35 είναι για εμάς μόνο κερδισμένος για εμάς, που αν δεν αξιοποιηθεί κάνουμε μια τρύπα στο νερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *