Στο λιμάνι του Πειραιά στάθμευσε η γαλλική φρεγάτα Λανγκεντόκ (Languedoc) για τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. Η φρεγάτα Languedoc βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιώντας και επιχειρησιακές περιπολίες.

Η φρεγάτα Languedoc ανήκει στην κατηγορία των FREMM (φρεγάτες πολλαπλών αποστολών), των γαλλικών φρεγατών τελευταίας γενιάς. Πρόκειται για υπερσύγχρονα σκάφη υψηλών επιδόσεων σε ποικίλους τομείς (αντιμετώπιση ανθυποβρυχιακών, εναέριων και χερσαίων απειλών, ηλεκτρονικός πόλεμος, δυνατότητα χτυπημάτων στην ενδοχώρα κ.λπ.). Διαθέτει πλήρωμα αποτελούμενο από σχεδόν 150 ναυτικούς, ενώ η βάση της βρίσκεται στην Toulon, την οποία και εγκατέλειψε προ μηνός.

Στις 26 Φεβρουαρίου, μετά το πέρας της περιόδου επιχειρησιακής αναβάθμισης, το πλήρωμα της φρεγάτας Languedoc αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θάλασσα και ξεκινά την αποστολή του στην πολυμερή άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 21», στις αρχές Μαρτίου, στο πλευρό πολλών χωρών με παρουσία στην περιοχή (Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία…). Τις επόμενες ημέρες, η FREMM Languedoc, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με την Ιταλία, αλληλοεπιδρά με τις ιταλικές FREMM Alpino και Margottini, με ένα θαλάσσιο περιπολικό αεροσκάφος Atlantique 2 και με ένα ιταλικό υποβρύχιο Venuti, στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών.

Στις 13 Μαρτίου, η FREMM, σε εθνικό πλαίσιο αυτή τη φορά, στην κεντρική Μεσόγειο, συμμετέχει σε θαλάσσια αντιτρομοκρατική άσκηση. Η άσκηση αυτή, που αποτελεί επίδειξη δύναμης και τεχνογνωσίας, χρησιμοποιεί μέρος των επιχειρησιακών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Η φρεγάτα συνεχίζει τη δράση της στις 17 Μαρτίου, σε διασυμμαχική άσκηση βολών πυραύλων cruise με τη συμμετοχή της FREMM Auvergneκαι του γενικού επιτελείου του 6ου αμερικανικού στόλου (C6F).

Η φρεγάτα Languedocσυνεχίζει την επιχειρησιακή της περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο ως την άφιξη και στάθμευσή της στον Πειραιά, στις 23 Μαρτίου, για τον εορτασμό της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.

«Οι διαφορετικές αυτές δράσεις απέδειξαν πως έχουμε πλήρη δυνατότητα πραγματοποίησης επιχειρήσεων σε μεγάλες αποστάσεις. Αναδείξαμε τη διαλειτουργικότητα μας με διαφορετικές χώρες συμμετέχοντας σε πολυμερείς και διμερείς ασκήσεις αλλά και μέσω διαστρατιωτικών ασκήσεων υψηλής πολυπλοκότητας που λίγες χώρες μπορούν να φέρουν εις πέρας. Ένα πολεμικό σκάφος αποτελεί κομμάτι της επικράτειας της Γαλλίας και οι δράσεις αυτές επιτρέπουν στη χώρα μας να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στην ελευθερία ναυσιπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στο σύνολο της Μεσογείου», σημειώνει ο Πλοίαρχος Michaël VAXELAIRE, κυβερνήτης του πληρώματος Β της FREMM Languedoc.

Comments

 1. Εντυπωσιακή εμφάνιση το γαλλικό πλοίο(αν και είμαι οπαδός του σχεδίου LCF De Zeven Provinciën).
  Σήμερα θα μπορούσε να σταθμεύει δίπλα στην γαλλική μια FREMM του ΠΝ,αν δεν είχε η χώρα πολιτικούς με παράξενες αντιλήψεις και συμπεριφορές στην εξουσία.

 2. Σωστός, ενώ έχοντας αποκτήσει ήδη τις Fremm θα είμασταν στην δεύτερη φάση, αυτής της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, καθώς και της αντικατάστασης των S με σχετική ελευθερία επιλογής διαμόρφωσης από επιπλέον Fremm

  1. Ο μισός στόλος των S θα είχε ήδη αντικατασταθεί απο 6 FREMM και θα μπορούσαν να σκεφτούν χωρίς πίεση χρόνου αν θα προχωρούσαν σε αγορά επιπλέον FREMM(για αντικατάσταση των υπολοίπων S) η αν θα έπαιρναν μικρότερα οικονομικότερα πλοία όπως πχ τις Gowind για ASW και επίδειξη σημαίας σε μέρη όπου στέλνουν σήμερα υποβρύχια η πυραυλάκατους.
   Έτσι θα είχαν έναν σύγχρονο στόλο που θα αποτελούνταν απο τα γαλλικά πλοία και τις εκσυγχρονισμένες MEKO, και θα συμπλήρωναν μόνο τα ελικόπτερα.

 3. Πως το λένε, φάτε μάτια ψάρια…

  Κάνουμε ένα ντου του αλλάζουμε σημαία και το παίρνουμε μεσοπέλαγα ευχαριστώντας την Γαλλία 🙂 (να μάθουν να μας στεναχωρούν, αφού πριν 3 χρόνια περίπου είχαν υποσχεθεί ότι θα μας νοίκιαζαν τις δύο, τώρα που έβαλαν στον στόλο και τις δύο Freda είναι ακόμη πιο εύκολο να μας δώσουν δύο)

  1. Καθόλου εύκολο δεν είναι, 8 FREMM έχουν μόνο, δεν γίνεται να δώσουν 2 σε μας, ήδη έχουν απολέσει 2 σε Αίγυπτο και Μαρόκο.
   Μην απαιτούμε πράγματα παράλογα. Ο άλλος έχει ένα σχεδιασμό ετών, δεν γίνεται να τον χαλάσει επειδή εμείς μετά από 15 χρόνια λήθαργου αποφασίσαμε να φτιάξουμε εδώ και τώρα νέο ναυτικό. Και οι Γάλλοι όπως και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μετά το τέλος το ψυχρού πολέμου, έριξαν πολύ τον προϋπολογισμό τους και ως επακόλουθο μειώθηκαν σημαντικά τα ναυτικά τους.
   Η Γαλλία ευελπιστεί σε 15 σύγχρονες μονάδες μετά την παραλαβή των 5 FDI(8 FREMM, 2 Horizon και 5 FDI) προς αντικατάσταση των 5 LaFayette και των 2 Cassard(ΑAW και ASW έκδοσης).

 4. Έχω την αίσθηση ότι οι Γάλλοι κάνουν κάποιους τακτικισμους χωρίς να έχουν πει την τελευταία τους λέξη στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης..

  Σε αυτα τα πλαίσια ήταν και η εμφάνιση της ομολογουμένως; εντυπωσιακής FREMM

  ..αλλα και η τεχνηεντως υποβαθμισμένη προσφορά των Cassard

  Μέχρι να μπουν στην τελική ευθεία και να ανοίξουν τα χαρτιά τους
  στον χρόνο και σε αυτούς που πρέπει.

  Σε εμένα τουλάχιστον δεν μου φαίνεται τόσο δύσκολο η απίθανο να μας προσφερουν τουλάχιστον μια μεταχειρισμένη Fremm την ίδια ώρα που θα μπορουσαν να πετάξουν στην ναυπηγική κλίνη άλλες 2 ακόμη πιο προηγμένης έκδοσης για το ναυτικό τους

  Στο κάτω κάτω αυτό έκαναν και με τα Rafale

  Αλλα θα πρέπει να δείξουμε και εμείς ότι είμαστε διατέθημενοι να πάμε μέχρι το τέλος του δρόμου μαζί τους στην συναψη συμμαχίας που στο καταβ κάτω πάλι εμας εξασφαλίζει .

  1. Μεταχειρισμένη Fremm. θα πρέπει να πληρωθεί. Όπως πληρώθηκαν τα μεταχειρισμένα Ραφάλια.
   Εμείς ζητάμε ενδιάμεση λύση τσάμπα.
   Συνεπώς μόνο ότι έχουν προς απόσυρση παίζει.

   1. @ npo

    Δεν ζηταμε ενδιαμεση λυση τζαμπα.
    Ζηταμε τροπο να μην κλεισει η συμφωνια με χωρες που πρεπει
    να μεινουν στην απεξω.
    Χωρις να χαλαστεις μπορεις να κανεις το απροσμενο.

    1. Όλη η φάση με την ενδιάμεση λύση προκαλεί όντως ερωτήματα και απορίες για την πραγματική πρόθεση των υπεύθυνων στο θέμα αντικατάστασης παλιών πλοίων.

    2. Η ενδιάμεση λύση περιλαμβάνεται στο πακέτο των 4.5 με 5 δις νομίζω.
     Τέλος πάντων.
     Πάντως μου χτύπησε πολύ άσχημα που πήγε ο Μητσοτάκης στο Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο στην Κρήτη και δεν έκανε και μια επίσκεψη στο Ρώσικο, το Γαλλικό και το Αγγλικό.
     Επίσης μου κάνει πολύ άσχημη εντύπωση όλη αυτή η φασαρία των επισκέψεων των πρωθυπουργών μας στον εκάστοτε POTUS.. Συμπεριφερόμαστε ως αποικία. Και οκ, κανένα πρόβλημα αν μας υποστήριζαν, αλλά ακόμα θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντική και ακόμα είναι στα παζάρια.

     Σε τέτοιες καταστάσεις καλό είναι να μην συμπεριφέρεσαι ως αποικία, ακόμα κι αν είσαι.

     1. @ npo

      Διπλωματια της πλακας ονομαζεται αυτο.
      Γιαυτο και μας συμπεριφερονται αναλογα εχθροι και φιλοι.
      Ισες αποστασεις εμεις επρεπε να κραταμε και να γεμιζουμε
      το καλαθι μας σε καθε αναγκαστικη μας παρεκλιση.
      Σε λαθος πλευρα ειμαστε,
      κληρονομια του ανηκομεν εις την Δυσιν,
      μια που ξεχασαμε οτι εμεις ορισαμε Ανατολη και Δυση.

     2. @npo
      Η συμπεριφορά αυτή μου θυμίζει έναν Σαακασβίλι της γεωργίας που είναι επίσης παιδί των ΗΠΑ.

      @kanenas1
      +1

     3. @kanenas1

      Φίλε ούτινα, καμία σημασία δεν έχει τί ορίσαμε και τί όχι πριν χιλιάδες χρόνια.
      Να το πω αλλιώς. Ας υποθέσουμε πως λεγόμαστε Χαλβανέζοι και δημιουργηθήκαμε το 1600 μ.χ. Είναι αυτός λόγος να μήν αγαπάμε την πατρίδα μας ή να συμπεριφερόμαστε σαν αποικιοκρατούμενες κότες? Όχι.

      Τέλος πάντων… Φοβάμαι πως ο Ερδογάνος θα την κάνει την κωλοτούμπα, και ξαφνικά οι Αμερικαικές πιέσεις θα πέσουν πάνω μας.. Και δεν μας βλέπω να αντιστεκόμαστε σθεναρά.. Ελπίζω να βγώ ψεύτης..

     4. @ npo

      Εχει μεγαλη σημασια.
      Οι Χαλβανεζοι εχουν δικαιολογια να ειναι στο μαυρο τους το χαλι.
      Εμεις δεν εχουμε καμια δικαιολογια, γιατι τον τροπο να ειμαστε
      ισχυροι τον ξεραμε και τον εφαρμοζαμε χιλιαδες χρονια.
      Αυτον τον τροπο εφαρμοζει ο απεναντι, την ωρα που εμεις
      κανουμε οτι περναει απο το χερι μας για να το καταφερει.
      Δεν ειναι θεμα ανικανοτητας, ειναι θεμα δουλικοτητας.
      Δουλικοτητα που προκυπτει απο τους δοτους ηγετες,
      και τον εθισμο στην χρονια υποχωρητικοτητα,
      Ολη η νεοτερη ιστορια μας βασιζεται στο να μεταλλαχθουμε
      σε μη Ελληνες.
      Την ιστορια την γραφουν οι νικητες,
      γιαυτο φροντιζουν να εχουμε οσες ηττες χρειαστουν,
      μεχρι ναφυγουμε απο τη μεση.
      Ευρωπη Χαλιφατο μετα απο εμας,
      γιατι ακομα και τον ισχυρο τον τρωει ο πεινασμενος.

      Κανει δεν κανει την κωλοτουμπα του ο Ερντογαν, τις πιεσεις
      θα τις δεχομαστε εμεις απο ολους, γιατι εμεις ειμαστε
      ο αδυναμος κρικος.
      Ανοιχτο βιλιο για εχθρους και φιλους.
      12 χρονια ξεφτυλισματος απο ολους, στα παντα
      και ακομα επιμενουμε για κομματα, συμμαχους, προοπτικες
      και καλη γειτονια.

      Ερευνητικα, τρυπανια, θα συνεχισουν απο τους απεναντι,
      οπως και το περα βρεχει.
      Ανθρωποι και ανθρωπακια.

  2. Κ σε μενα επικοινωνιακο μου φαινεται το σκηνικο…
   Γιατι στο κατω κατω δεν εστειλαν αυτο to cassard που υποτιθεται μας πλασαρουν?
   Νομιζω παιζουν το παιχνιδι του ‘σου προσφερω κ καλα κατι υποβαθμισμενο για να σου κοψω τον αερα
   για φρεμμ κλπ και να τα βρουμε στη μεση, δλδ. καμια λαφαγιετ η αντε στην χειροτερη 1 φρεμμ’
   Τακτικισμοι ειναι αυτοι.
   Οπως ειπες, αν τους δειξεις οτι εισαι μαζι τους, κατι μου λεει θα βελτιωθει η προσφορα τους

   1. Οι Γάλλοι γράφεται θα στείλουν προσεχώς στην Ελλάδα μια υπό τις φρεγάτες της «ενδιάμεσης λύσης» για συμμετοχή σε ασκήσεις και για να επιθεωρηθεί από το ΠΝ. Λέγεται ότι είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

    Οι φρεγάτες αυτές που προσφέρουν είναι μόλις δύο χρόνια πιο παλιές από την πρώτη MEKO HN, ενώ σε αντίθεση με τις ΜΕΚΟ έχουν υποστεί πολλαπλούς εκσυγχρονισμούς συστημάτων αφού μέχρι τώρα αποτελούσαν συνοδεία του Γαλλικού αεροπλανοφόρου ή των Mistral.

    Η αντι-αεροπορική D615 Jean Bart έχει ραντάρ SMART-S Mk3 και πυραύλους SM-1MR. Αν δεν μας αρκούν οι SM-1 των 60Km που έχουν όντως λίγη επιχειρησιακή ζωή μπροστά τους θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ να αγοράσουμε ένα φόρτο SM-2 (αφού υποτίθεται δεν έχουν πρόβλημα αποδεύσμεσής τους), όπως είχαν προτείνει και στην Γαλλία.

    Η ανθυποβρυχιακή D646 Latouche-Treville έχει πλήρη και ικανά συστήματα για τον ρόλο της επίσης. Γενικά είναι πλοία εκτοπίσματος σχεδόν 5000 τόνων, και το πιο σημαντικό ότι θα είναι ΑΜΕΣΑ διαθέσιμα ώστε να καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν οι υπό αναβάθμιση ΜΕΚΟ.

    Γενικά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που ζητάμε, να παραχωρήσει κάποιο ναυτικό άμεσα σύγχρονες και νέες κύριες μονάδες του για να ικανοποιήσει την «ενδιάμεση λύση» (δηλαδή την συσσωρευμένη Ελληνική αδράνεια και την έλλειψη προγραμματισμού) είναι αρκετά ανορθόδοξο και άβολο για ναυτικά που έχουν και τηρούν τον δικό τους προγραμματισμό.

    Ιδανικές λύσεις δεν φαίνεται υπάρχουν όπως τις φανταζόμαστε (FREMM, AB κτλ.). Προσωπικά πιστεύω η Γαλλική πρόταση είναι καλά ισορροπημένη, οι Belharra έχουν πέσει 15-20% σε τιμή. Με ραντάρ SeaFire, 16 Aster 30, 16 MICA VL, RAM και Strales, κορυφαία sonar και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου/αντιμέτρων είναι πάρα πολύ καλές. Μας δίνουν την δεύτερη FDI που θα ναυπηγήσουν και τις υπόλοιπες ναυπήγηση στην Ελλάδα. Οι ΜΕΚΟ θα εκσυγχρονιστούν. Η ενδιάμεση λύση τους έρχεται άμεσα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας που θα προέλθει. Συνολικά θεωρώ ένα πάρα πολύ καλό και ρεαλιστικό πακέτο. Σε κάθε περίπτωση πολύ ανώτερο του συνδυασμού ΜMSC/LCS. Οι άλλες Ευρωπαϊκές προτάσεις αξίζουν επίσης αξιολόγησης, οι ΗΠΑ στον συγκεκριμένο «διαγωνισμό» δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να προσφέρουν πέρα από λόγια και χτυπήματα στην πλάτη.

    1. @Spiral
     Απ ό,τι καταλαβαίνω τα δίνουν δωρεάν, άνευ τιμήματος αυτά τα δύο πλοία, μια που θα τα αποσύρουν σύντομα. Απο την άλλη είναι παλιά, οπότε δεν θα υπηρετήσουν για πολύ στον Ελληνικό ΠΝ. Μόνο 20 με 30 χρόνια 🙂

     Γι αυτόν και μόνο τον λόγο θα προτιμούσα Λαφαγιέττες που είναι σχετικά καινούρια, αξιόπιστα και πολύ οικονομικά στην λειτουργία τους πλοία κι έχουν και καλή αυτονομία, 9,000 ν.μ στα 12 knots με 50 μέρες εφόδια. Για μάχη δεν πολυκάνουν, αλλά για καιρό ειρήνης λύνουν χέρια για όλες τις συμμαχικές υποχρεώσεις. Το κακό είναι πως αφού τις αναβαθμίζουν προφανώς τις χρειάζονται μέχρι να γίνουν επιχειρησιακές οι FDI.

    2. Ετσι ακριβώς φίλε spiral.
     Αν στριμώξουν ακόμα μερικούς mica (8-12) επιπλέον απο τους 16 θα είναι τέλεια και θεωρώ
     πως γίνετε.(υπερκατασκευες? )
     Λοιπόν τα 2 αυτα πλοία είναι πολύ καλά και 10 χρόνια νεότερα των κορτεναερ.
     Μας δίνανε γάιδαρο τσάμπα και τον κοιτάζαμε στα δόντια.
     Στην Jean Bart έχουν αλλχθει και ολα τα ηλεκτρονικα
     https://www.youtube.com/watch?v=2eN3pTlcgAc
     Κοίτα τι υπερσύχρονα είναι όλα τα κομπιούτερ το 2015!
     Το πλοίο έχει άπειρα αντίμετρα και decoys αρκετα σύχρονα, έχει και 2χ6 sandral που μπορούν να ρίχνουν και 12 mistral της εκδοσης 3 (ρίχνω και ξεχνώ) και ο Μκ-13 μπορεί να ξηλωθεί και να μπει ενα phalanx που θα αναβαθμιστει σε SeaRam με 11 πυραυλους block2 των 15χιλρων.
     Θα μειωθουν και οι απαιτήσεις σε πλήρωμα αρκετά έτσι, αφου δεν θα ρίχνει πλέον SM-1.
     20 εκρια κόστος το πολύ, το tube και οι 11 πύραυλοι και κανένα επιπλέον κόστος για σύνδεση στο CMS. Το πλοίο έχει και εξοσετ2 γιατί όχι να αναβαθσμιστούν σε εκδοση 3?
     Το 100αρι πυροβολο δεν βλεπω το λογο να αλλαχθει αλλα αν πρεπει παλι δωρεαν 76αρι απο τις κορτεναερ.
     Η D646 Latouche-Treville είναι θρυλικό πλοίο.
     https://www.youtube.com/watch?v=YuIO4Cyni-w
     Εχει ιδιο σταθερό σοναρ με τις φρεμμ και πολυ καλο συρομενο αν και παλιοτερο.
     Εχει λιγο λιγοτερα αντίμετρα και decoys απο την Jean Bart εχει 2χ2 simbad-rc για 4 πυράυλους mistral 3, και έχει και ενα crotale παλιότερης έκδοσης απο ότι εχουν οι λαφαγιετ άρα χρειάζετε επειγοντος αλλαγη επισης με ενα SeaRam με 11 πυραυλους block2 οπως και η Jean Bart.
     Πολύ καλές δωρεάν λύσεις για 10 χρόνια. Και με 40 εκρια κοστος τις 2 SeaRam μόνο.
     Μας περισσευουν και 500 εκρια απο τον αρχικο προυπολισμο για 1-2 πλοια ενδιαμεσης λύσης
     1 φρεμμ? Κάτι άλλο απο άλλη χώρα?
     Με τα 2 δωρεαν και 1-2 που θα πληρωσουμε με μισο δις θα εχουμε 3-4 πλοια ενδιαμεσης λυσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *