Τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λίβανο, και μετά από επίσημη τελετή υποδοχής του στο Υπουργείο Άμυνας, έγινε δεκτός από τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου, κ. Yaacoub Sarraf.

Ακολούθως, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον ομόλογό του, General Joseph Aoun.  Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η υφιστάμενη διμερής στρατιωτική συνεργασία καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των ειδικών δυνάμεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι:

1/ Το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

2/ Η συνέχιση της επιχείρησης United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) του ΟΗΕ συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

3/ Υφίσταται δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) από τις ΕΔ του Λιβάνου.

4/ Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές ΕΔ.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση Βηρυτού όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες επιχειρησιακές δραστηριότητες.

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε στο λιμένα Βηρυτού τη ΦΓ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL, και απευθύνθηκε στο πλήρωμα. Ακολούθως, μετέβη στο στρατηγείο της UNIFIL, στη Naqoura, και συναντήθηκε με τον Διοικητή, Major General Stefano Del Col, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που άπτονται της εν λόγω επιχείρησης. Ο Α/ΓΕΕΘΑ, αφού επισήμανε τη συμβολή της UNIFIL στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, σημείωσε την αδιάλειπτη συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ με Πολεμικό Πλοίο στην επιχείρηση, από το 2007.

Κατά τη διάρκεια όλων των επισκέψεων/συναντήσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν παρών ο Έλληνας Πρέσβης στο Λίβανο, κ. Φραγκίσκος Βέρρος.