Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρόκειται να ταξιδέψει ολιγομελές κλιμάκιο επιτελών της Διεύθυνσης Πυροβολικού (ΔΠΒ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) προκειμένου να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς βολές των νέας γενιάς αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων PrSM (Precision Strike Missile Increment). Αξίζει να τονιστεί πως από πλευράς ΓΕΣ έχει αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός 24 εκ των 36 εκτοξευτών στο επίπεδο Μ-270 Α2 (αρχικώς επρόκειτο να εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Μ-270 Α1). Το πρόγραμμα έχει ανάδοχο την Lockheed Martin με απευθείας ανάθεση στα πλαίσια διακρατικής σύμβασης μεταξύ των δυο χωρών. Ο βασικός λόγος για τον οποίο το Πυροβολικό Μάχης θα εκσυγχρονίσει 24 από τους 36 εκτοξευτές είναι ώστε το υφιστάμενο απόθεμα όπλων (ρουκετών Μ26) να συνεχίσει να αξιοποιείται. Και τούτο διότι με βάση το πακέτο εκσυγχρονισμού το νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (CFCS) δεν βάλει τις εκδόσεις των ρουκετών Μ26 που διαθέτει το Ελληνικό Πυροβολικό. Το τελικό κόστος κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Πυροβολικού (ΔΠΒ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) εγκρίθηκε το ύψος του προγράμματος (βάση της Μελέτης Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος) που ανέρχεται στο 1.081.000.000 ευρώ.

Εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόβλεψη για το υφιστάμενο απόθεμα MGM-140 ATACMS Block 1, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει παράτασης ορίου ζωής και να συνεχίσει να αξιοποιείται από το Πυροβολικό. Σημειώνεται πως ο Αμερικανικός Στρατός υλοποιεί το πρόγραμμα SLEP επέκτασης ορίου ζωής. Κανείς δεν αμφιβάλει ή δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS. Όμως το τελικό ζητούμενο είναι να γίνει σε κάποια λογικά πλαίσια και κυρίως με ένα λογικό κόστος τηρουμένου του επιθυμητού αποτελέσματος. Το μελλοντικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει κατά βάση ρουκέτες GMLRS και GMLRS ER καθώς και όπως προαναφέρθηκε ένα πολύ μικρό αριθμό PrSM εάν αποδευσμεύεται για τον Ελληνικό Στρατό και τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως στο προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2025 ο Αμερικανικός Στρατός μετακίνησε το πρόγραμμα απόκτησης των πυραύλων PrSM Inc.2 (Precision Strike Missile Increment 2), οι οποίοι έχουν δυνατότητα προσβολής ναυτικών στόχων, από το 2025 στο 2026. Αντίθετα, για τους πυραύλους κατά χερσαίων στόχων PrSM Inc.1, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει κονδύλι για την απόκτηση 230 πυραύλων, αντί των 190 που ήταν η αρχική απαίτηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024. Ο λόγος της καθυστέρησης έχει να κάνει με την τεχνολογική ωριμότητα του προγράμματος PrSM Inc.2 η οποία δεν έχει δεν επιτρέπει την έναρξη παραγωγής το 2025. Ο PrSM Inc.2 ενσωματώνει ερευνητή πολλαπλής λειτουργίας, ο οποίος επιτρέπει στον πύραυλο να προσβάλει στόχους στη θάλασσα. O PrSM Inc.1 ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης GPS για την προσβολή στατικών στόχων σε αποστάσεις έως και 500 χιλιόμετρα. Ο ερευνητής πολλαπλής λειτουργίας ενσωματώνει παθητικό ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων και υπέρυθρο ερευνητή. Στην έκδοση Inc.2 ο πύραυλος θα εκτοξεύεται και μόλις φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος, θα ερευνά την περιοχή για εχθρικά ραδιοσήματα, τα οποία εκπέμπουν εχθρικά ραντάρ ή συστήματα επικοινωνιών, προκειμένου να εντοπίσει το στόχο του. Στη συνέχεια, έχοντας εντοπίσει το στόχο, θα ενεργοποιεί και θα χρησιμοποιεί τον υπέρυθρο ερευνητή για την προσβολή του επιλεγμένου στόχου. Οι διάθεση δύο ερευνητών καθιστά τους πυραύλους της συγκεκριμένης έκδοσης ανθεκτικότερους στις ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Όπως είχαμε αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2023, ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε πως παραδόθηκε και εντάχθηκε σε υπηρεσία ο πρώτος τακτικός βαλλιστικός πύραυλος PrSM. Οι πύραυλοι PrSM (Precision Strike Missile) θα αντικαταστήσουν τους ATACMS. Το μέγιστο βεληνεκές των PrSM είναι περί τα 500 χιλιόμετρα, ενώ μπορούν να προσβάλουν και κινούμενους στόχους. Η σχεδίαση τους είναι σπονδυλωτή έτσι ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν στο μέλλον εύκολα και οικονομικά. Έχουν μήκος 4 μέτρα και διάμετρο 430 χιλιοστά. Κάθε M-270 MLRS θα μπορεί να ενσωματώσει δύο PrSM σε κάθε κάλαθο, αντί του ενός ATACMS, διπλασιάζοντας έτσι τη μεταφορική ικανότητα τακτικών πυραύλων των συστημάτων M-270 MLRS (4 PrSM αντί των 2 ATACMS). Οι νέοι πύραυλοι θα μπορούν να ενσωματωθούν και στα ελαφρύτερα M-142 HMARS. Το ερώτημα φυσικά του ενός εκατομμυρίου είναι εάν τελικά αποδεσμεύονται για τη χώρα μας.