Το Ισραήλ από χθες δηλώνει, με τον τρόπο του, παρόν στις εξελίξεις στην περιοχή, έτσι όπως αυτές πυροδοτούνται εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας: μέσω κυβερνητικής ανακοίνωσης εξέφρασε πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσεται και έντονη διπλωματική δραστηριότητα με διαδοχικές διμερείς επαφές, οι οποίες γνωρίζουν σήμερα κορύφωση, καθώς –όπως ανακοινώθηκε– ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ προκειμένου να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, οι σημερινές συζητήσεις θα εστιαστούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω και σχετικής ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ασκενάζι με τον οποίο, όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας αλλά και θέματα της στενής διμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ. Ιδια ατζέντα είχε και η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Αμράνι συζήτησαν συγκεκριμένα «τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρέσβης αναφέρθηκε και στην ήδη δημοσιοποιημένη ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας του αναφορικά με την πλήρη υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, επί των θεμάτων που με την κλιμακούμενη επιθετική προκλητικότητά της επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση η Τουρκία.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/