Χθες, Τρίτη 6 Νοεμβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, Στρατηγό Nicolae Ionel Ciucă, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 5 έως 7 Νοεμβρίου.

Κατά τις διμερείς επαφές, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε διμερές, πολυμερές και ευρωατλαντικό πλαίσιο, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, των ειδικών δυνάμεων, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής των Ρουμανικών ΕΔ στις πολυεθνικές ασκήσεις “ΗΝΙΟΧΟΣ” και ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

-Το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών αμυντικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

-Οι Ελληνικές ΕΔ προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Περιοχικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας (BALKAN SHIELD, CARPATHEAN EAGLE, THRACIAN SWORD), συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης ειδικών δυνάμεων ‘’SALAMIS STORM 18’’ με συμμετοχή μονάδων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία πρέπει να αποτελεί οδηγό για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών χωρών.

-Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση επί θεμάτων θαλάσσιας ασφάλειας σε Πολεμικά Πλοία της Ρουμανίας που αναπτύσσονται στην Αν. Μεσόγειο.

-Η αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή ελληνικού αγήματος στη στρατιωτική παρέλαση στο Βουκουρέστι στις 1 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο εορτασμού Εθνικής Εορτής της Ρουμανίας, πιστοποιεί τις άριστες διμερείς στρατιωτικές σχέσεις.

-Οι Τουρκικές ΕΔ επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές ΕΔ.

-Ο Ρουμάνος Αρχηγός, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

-Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ο General Nicolae Ionel Ciucă θα επισκεφθεί την 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα. Επίσης, ο Ρουμάνος Αρχηγός κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο.