Στη Θεσσαλονίκη επικεντρώνεται η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα, καθώς στην πόλη καταγράφονται οι μεγαλύτεροι αριθμοί το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα του Έβρου και οι διακινητές κατάφεραν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της αστυνομίας στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Συμβολική διαμαρτυρία των κατοίκων για την αύξηση των ροών

Στο τμήμα διαχείρισης μεταναστών της δυτικής Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό, κατασκηνώνουν μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν να συλληφθούν προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το έγγραφο νόμιμης παραμονής (30 ημερών για τους μετανάστες και τριών μηνών για τους πρόσφυγες).

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και η αστυνομία επιχειρεί να διαχειριστεί τις νέες αυξημένες ροές στην πόλη. Σε καθημερινή βάση έξω από το τμήμα βρίσκονται αρκετοί μετανάστες και λόγω αυτής της κατάστασης το πρωί πραγματοποιήθηκε συμβολική διαμαρτυρία.

«Ταρίφα» 2.000 ευρώ για κάθε μετανάστη

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο εντοπίστηκαν 1.138 μετανάστες και πρόσφυγες όταν τον ίδιο μήνα στον Έβρο είχαν βρεθεί 1.157. Ο αριθμός των μεταναστών της Θεσσαλονίκης έφτασε τα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, όταν είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο κύμα των τελευταίων ετών από τον Έβρο. Αυτό σημαίνει πως οι διακινητές έχουν βρει διόδους να συνεχίζουν τον δρόμο τους προς το εσωτερικό της χώρας, κερδίζοντας μέχρι και 2.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που μεταφέρουν από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη.

Διπλάσιες ροές τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έχουν εντοπιστεί αρκετά μεγάλες ομάδες με τελευταία αυτή των 117 προσφύγων από το Ιράκ που εντοπίστηκαν σε φορτηγό που οδηγούσε Βούλγαρος διακινητής. Και χθες εντοπίστηκαν ακόμη 25 πρόσφυγες από το Ιράκ και την Παλαιστίνη, τους οποίους μετέφεραν δύο Αλγερινοί.

Οι ροές του Αυγούστου ήταν σχεδόν διπλάσιες με αυτές του περσινού Αυγούστου, όπως φαίνεται από τους αριθμούς που έχουν ανακοινώσει οι αστυνομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στον Έβρο φέτος εντοπίστηκαν 1.157 μετανάστες και συνελήφθησαν 28 διακινητές, ενώ στη Θεσσαλονίκη 1.138 μετανάστες και συνελήφθησαν 18 διακινητές. Πέρσι τον ίδιο μήνα στον Έβρο είχαν εντοπιστεί 674 μετανάστες και πρόσφυγες και συνελήφθησαν 34 διακινητές, ενώ στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2017 είχαν βρεθεί 823 μετανάστες και συνελήφθησαν 12 διακινητές.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ