Σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ταξιδέψει για τη Λοριάν της Γαλλίας. Όπως χαρακτηρηστικά αναφέρε μιλώντας στη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση από τη Θεσσαλονίκη:
«Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης, σε έναν αβέβαιο κόσμο, τα επόμενα πέντε χρόνια θα κρίνουν πολλά για την άμυνα της Ευρώπης συνολικά. Γι’ αυτό και η Ελλάδα την προτάσσει στον προγραμματισμό των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, όμως, προωθούμε και τις δικές μας αυτόνομες επιλογές. Αύριο το πρωί, πριν παρευρεθώ σε μία όμορφη και συναισθηματική εκδήλωση του Προέδρου Macron για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, θα επισκεφθώ, στην πόλη της Λοριάν, τα ναυπηγεία όπου χτίζονται οι τρεις υπερσύγχρονες ελληνικές φρεγάτες Belharra. Αυτή η εικόνα είναι η απάντησή μου στους διάφορους υπερπατριώτες του τηλεμάρκετινγκ. Ενώ το πρώτο βήμα για την κοινή άμυνα μπορεί να αποτελέσει, όπως είπα, η προστασία του εναέριου χώρου της ηπείρου. Σε αυτούς που μας αμφισβητούν θέλω να θυμίσω ότι δύο μήνες πριν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης πολλοί πίστευαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει ποτέ. Και έγινε. Έτσι, σας λέω και τώρα: θα πετύχουμε ένα ενιαίο ταμείο για την άμυνα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη, το οποίο θα παρέχει μεγάλη υποστήριξη σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας στις 11.30 το πρωί θα φτάσουν στα ναυπηγεία της Λοριάν και ακολούθως θα επιθεωρήσουν τη πρόοδο των εργασιών στις φρεγάτες «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ». Αμφότερες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης. Εν συνεχεία θα επιβιβαστούν στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» η οποία ολοκληρώνει τη φάση των εν όρμω δοκιμών ενώ η επίσκεψη τους θα ολοκληρωθεί με τη περιήγηση τους σε κορβέτα GOWIND. Εκεί ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχουν εκτενή ενημέρωση για όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες των γαλλικών κορβετών. Το κυβερνητικό επιτελείο αφού επισκεφθεί το Ναυτικό Κλιμάκιο της Λοριάν του Πολεμικού Ναυτικού θα αναχωρήσει για τη πόλη της Κάν στη Νορμονδία. Τις μεσημεριανές ώρες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου.