Τα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν ενδέχεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με πιθανότερη ημερομηνία τη Πέμπτη 9 του μηνός. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς η επίσκεψη στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν προγραμματίζεται σύμφωνα με τις προθέσεις του πρωθυπουργού για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει την πρόοδο του προγράμματος ναυπήγησης των γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και με τη πρόθεση επίσκεψης που έχει εκφραστεί από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιβεβαιώσει το άριστο κλίμα μεταξύ των αμυντικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Αποτελεί άλλωστε και δικαίωση της απερχόμενης ηγεσίας του ΠΝ και προσωπικά του πρώην Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ καθώς και του απερχόμενου Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ. Αμφότεροι εισηγήθηκαν τις γαλλικές φρεγάτες στον πρωθυπουργό αποκλειστικά επισκεπτόμενοι το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες προ των επίσημων ανακοινώσεων.

Είναι γνωστό επίσης πως το ΠΝ έχει εισηγηθεί και για την άσκηση προαίρεσης για τη 4η FDI HN.

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί έντονη ενόχληση για την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού στη Λιβύη κατά την οποία η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες ενεργειακού χαρακτήρα με έντονο γεωπολιτικό αποτύπωμα με τη μη αναγνωρισμένη από τη χώρα μας λιβυκή κυβέρνηση. Και τούτο τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τη πρόθεση της για σύναψη αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας επίκεντρο του οποίου θα ήταν το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων κορβετών για το ΠΝ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών αξιολογούν ως αρνητικό σημάδι την ενέργεια της ιταλικής κυβέρνησης στη Λιβύη τη περασμένη εβδομάδα.

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Naval Group είναι και μια ενέργεια που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού και της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργώντας περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας με επίκεντρο το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων κορβετών.

Μολονότι ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών το πρόγραμμα έχει ατονήσει από πλευράς εξελίξεων και επίσημων αποφάσεων εντούτοις παραμένει ζωντανό και υπαρκτό.