Στη δημοσιότητα έδωσε το Νορβηγικό Υπουργείο Άμυνας το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την περίοδο 2019-2026, το οποίο αφορά στην εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας σ’ όλα τα επίπεδα: Υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμός. Το νορβηγικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, της περιόδου 2019-2026 είναι σχεδιασμένο ως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο αφορά της εξελίξεις εικοσαετίας, και ως ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αφορά τα έτη 2019-2022.

Και στις τρείς περιπτώσεις προγραμματισμού η Νορβηγία, κάθε χρόνο, αναθεωρεί το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, ανάλογα με το εάν προκύψουν νέες απαιτήσεις, εάν αυξηθούν ή μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες και το ρυθμό υλοποίησης των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, τα όποια εξοπλιστικά προγράμματα θα συνοδευτούν και από τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η φιλοσοφία με την οποία καταγράφονται οι προτεραιότητες και το πια προγράμματα θα υλοποιηθούν πρώτα. Συγκεκριμένα, η φιλοσοφία που συντάσσονται τα προς υλοποίηση εξοπλιστικά προγράμματα συνοψίζεται στη φράση «από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω». Με άλλα λόγια τα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες υλοποιούνται ταυτόχρονα. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αφορούν σε κύρια οπλικά συστήματα (τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, πλοία, μαχητικά αεροσκάφη κ.ά.). Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται εξοπλιστικά προγράμματα όπως επικοινωνίες και ηλεκτρονικός πόλεμος, καθώς οι όποιες νέες και καινοτόμες ιδέες ανάπτυξης συστημάτων προκύψουν στην πορεία.

Συνοπτικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα 2019-2026 προβλέπει την υλοποίηση των εξής προγραμμάτων:

Στρατός Ξηράς

1/ Προμήθεια νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης CV-90, προμήθεια νέων τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης, με βάση το CV-90 και προμήθεια νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλιοστών.

2/ Προμήθεια νέων αρμάτων μάχης ή αναβάθμιση των εν υπηρεσία Leopard-2A4 και νέων οχημάτων μηχανικού με βάση το άρμα μάχης Leopard-2 (οχήματα περισυλλογής, γεφυροφώρα οχήματα, οχήματα μηχανικού).

3/ Αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων M-113 και SISU και προμήθεια νέων συστημάτων προστασίας από RBX ουσίες, μηχανικού, εφοδιασμού και μεταφορών, υγειονομικού και συστημάτων στρατιωτικής γεωγραφίας.

4/ Προμήθεια ολοκληρωμένων συλλογών μάχης για τους στρατιώτες Πεζικού, με έμφαση στην προστασία, την ένδυση και την υπόδηση και τα ατομικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

5/ Υλικά και μέσα Ειδικών Δυνάμεων.

6/ Υλοποίηση του προγράμματος IIP (Information Infrastructure Programme) ενίσχυσης της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, προμήθειας νέων συστημάτων πληροφορικής, εκσυγχρονισμό των επικοινωνιακών συστημάτων και των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου.

Πολεμικό Ναυτικό

7/ Αναβάθμιση των περιπολικών σκαφών KV «Svalbard».

8/ Ναυπήγηση νέων περιπολικών σκαφών για την Ακτοφυλακή, προς αντικατάσταση των πλοίων κλάσης «Nordkapp». Τα νέα σκάφη θα πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν ελικόπτερα κατηγορίας NH-90.

9/ Σε συνεργασία με τη Γερμανία, έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης μιας νέας γενιάς πλοίων ναρκοπολέμου.

10/ Σε συνεργασία με τη Γερμανία, σχεδίαση και ανάπτυξη ενός νέου υποβρυχίου βασισμένου στο T-212.

11/ Σε συνεργασία με τη Γερμανία, ανάπτυξη μιας έκδοσης παράκτιας άμυνας του βλήματος NSM.

Πολεμική Αεροπορία

12/ Συνέχιση του προγράμματος αντικατάστασης των F-16 με F-35

13/ Αντικατάσταση ή αναβάθμισης των ραντάρ αεράμυνας της χώρας.

14/ Εφαρμογή προγράμματος μέσης ζωής για τα αεροσκάφη C-130J.

15/ Αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS και την αντικατάσταση των βλημάτων που χρησιμοποιούν.

16/ Προμήθεια νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, και

17/ Εφαρμογή προγράμματος μέσης ζωής για τα ελικόπτερα Bell 412.