Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι η επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοσης CB-90NG (New Generation), του ταχύπλοου σκάφους CB-90, θα γίνει στην προσεχή διεθνή έκθεση «DSEI 2021» (Λονδίνο, 14-17 Σεπτεμβρίου). Η ανάπτυξη του CB-90NG, το οποίο θα προωθηθεί εμπορικά ως CB-90HSM, ανακοινώθηκε από την Saab το Νοέμβριο του 2019, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η επίσημη παρουσίαση του, αφενός λόγω της πανδημίας και της ακύρωσης πολλών διεθνών εκθέσεων, αφετέρου λόγω της αναμονής ολοκλήρωσης των δοκιμών αποδοχής του σκάφους από το Σουηδικό Ναυτικό (έχει παραγγείλει 18 CB-90HSM). Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις το CB-90HSM έχει καλύτερες επιδόσεις, μεγαλύτερη ισχύ πυρός και μεγαλύτερες ικανότητες επιτήρησης.

Το CB-90HSM είναι κατασκευασμένο ολόκληρο από αλουμίνιο και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατευμάτων ή φορτίων με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία. Επίσης ενσωματώνει σύστημα προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές ουσίες, ενώ το επίπεδο προστασίας του έχει αυξηθεί με τη χρήση αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων και πλέγματος πολυαιθυλενίου. Στην περιοχή του κινητήρα, το σκάφος ενσωματώνει προσαρμοζόμενη επιφάνεια η οποία βελτιστοποιεί την επίδραση της φυσικής δύναμης της βαρύτητας στο σκάφος. Το αποτέλεσμα είναι το σκάφος να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα σε μεγάλες ταχύτητες, να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και να είναι λιγότερο θορυβώδες. Η προσθήκη αυτή συνοδεύεται και από την υιοθέτηση νέων και ισχυρότερων υδροπροωθητών (Water Jet).

Εσωτερικά, η εργονομία του σκάφους έχει βελτιωθεί υπέρ της διαβίωσης και της άνεσης του πληρώματος και των επιβατών. Τα σκάφη είναι εφοδιασμένα με τον τηλεχειριζόμενο πύργο μάχης Trackfire, ο οποίος ενσωματώνει σύστημα σταθεροποίησης πυροβόλου και υπέρυθρο αισθητήρα για σκόπευση και επιτήρηση. Ο Trackfire μπορεί να καταδεικνύει το στόχο συνεχώς με δέσμη λέιζερ, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την ευστοχία των πυρών. Επίσης μπορεί να ενσωματώσει πολυβόλα των 7,62 ή των 12,7 χιλιοστών ή αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων των 40 χιλιοστών. Ο κύριος αισθητήρας των νέων σκαφών είναι το τρισδιάστατο ραντάρ Giraffe 1X, μέγιστης εμβέλειας 80 χιλιομέτρων.

Το εκτόπισμα του CB-90HSM είναι 18 τόνοι (χωρίς φόρτο) με μέγιστο εκτόπισμα τους 24,5 τόνους (με πλήρη φόρτο). Οι διαστάσεις του είναι (μήκος x πλάτος x βύθισμα) 16,3 μέτρα x 3,8 μέτρα x 0,9 μέτρα. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους (83 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η ταχύτητα πλεύσης σε κατάσταση θαλάσσης 1 είναι οι 38 κόμβοι (70 χιλιόμετρα την ώρα). Με την ταχύτητα πλεύσης η εμβέλεια του ανέρχεται στα 300 ναυτικά μίλια (556 χιλιόμετρα). Ενσωματώνει δύο κινητήρες μέγιστης ισχύος 900 ίππων έκαστος. Απαιτεί πλήρωμα τριών ατόμων, ενώ μπορεί να μεταφέρει 18 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.