Ένα video στο «YouTube» δείχνει την Εκτελεστική Διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Advocates Abroad», Ariel Ricker, να εξηγεί πως πείθει του πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να ξεγελούν τους «γαμημένους ηλίθιους», όπως αποκαλεί, τις Ελληνικές Αρχές.

Το video καταγράφηκε στη Λέσβο και ανέβηκε στο διαδίκτυο, στις 12 Νοεμβρίου, από την Καναδή ακτιβίστρια, Lauren Southern, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του νέου της ντοκιμαντέρ «Borderless», το οποίο καταπιάνεται με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Στο video φαίνεται η A. Ricker να «εκπαιδεύει» του λαθρομετανάστες: «Τους λέω ότι πρόκειται για θέατρο, όλο είναι θέατρο… για να μπουν στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουν θέατρο», λέει χαρακτηριστικά η A. Ricken. Επίσης χαρακτηρίζει το προσωπικό της ευρωπαϊκής υπηρεσίας EASO (European Asylum Support Office) «γαμημένους ηλίθιους».

Μια από τις μεθόδους που «διδάσκονται» οι λαθρομετανάστες είναι να προσποιούνται τους Χριστιανούς που διώκονται. Μάλιστα περιγράφει το πώς τους μαθαίνει να προσεύχονται στα ψέματα έτσι ώστε να αποδώσουν αληθοφάνεια στα λεγόμενα τους.

Το video έχει διάρκεια 10 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, ενώ το επίμαχο σημείο ξεκινά στα 2 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.