Με ένα video στο YouTube η πολωνική εταιρία PZL-Mielec, θυγατρική πλέον της Lockheed Martin, μέσω της Sikorsky, ανακοίνωσε ότι το πρώτο μεταφορικό ελικόπτερο S-70i Black Hawk, της διαμόρφωσης T-70S Black Hawk, της Τουρκίας είναι έτοιμο προς παράδοση, μετά το τέλος των σχετικών δοκιμών. Το ελικόπτερο, το οποίο προορίζεται για τη Χωροφυλακή, φέρει τον αριθμό J-3943 και είναι βαμμένο με λευκό, κόκκινο και σκούρο μπλε χρώμα. Η παράδοση του αναμένεται στα τέλη του 2018.

Η απόφαση για την επιλογή των ελικοπτέρων της διαμόρφωσης T-70S Black Hawk, στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος συμπαραγωγής 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 12 ελικόπτερα, ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2011, αλλά ενεργοποιήθηκε μόλις στα τέλη του 2016, λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Sikorsky για τους όρους του συμβολαίου. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των $ 3,5 δισεκατομμυρίων, ενώ η διάρκεια του αναμένεται να είναι 10 χρόνια.

Στην έκδοση T-70S Black Hawk το ελικόπτερο βασίζεται στην έκδοση S-70i Black Hawk, η οποία όμως θα ενσωματώνει συστήματα τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής, όπως το σύστημα μετάδοσης της κίνησης, το σύστημα προσγείωσης, τμήματα του κινητήρα, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αποστολής και ορισμένα συστήματα πλοήγησης.

Η συμπαραγωγή θα πραγματοποιηθεί από την ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries), η οποία θα αναλάβει τη συναρμολόγηση των ελικοπτέρων, ενώ, σύμφωνα με τους όρους της προς υπογραφή σύμβασης, θα έχει πλήρη εμπορικά δικαιώματα επί του T-70S Black Hawk, το οποίο θα μπορεί να προωθεί σε τρίτες χώρες, ακόμα και εάν στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχει και η Sikorsky.

Τα 109 ελικόπτερα αναμένεται να κατανεμηθούν μεταξύ του Τουρκικού Στρατού (20 ελικόπτερα), της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (11 ελικόπτερα), της Χωροφυλακής (30 ελικόπτερα), της Τουρκικής Αεροπορίας (6 ελικόπτερα), της Αστυνομίας (20 ελικόπτερα) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Δασών (20 πυροσβεστικά ελικόπτερα). Τα υπόλοιπα δύο (2) ελικόπτερα θα είναι της έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου.

Comments

  1. Η δική μας περίπτωση, δεν έχουμε ούτε τις ίδιες προοπτικές ώστε να πουλήσουμε όπλα, ούτε και την δυνατότητα για ίδιο όγκο παραγγελιών.

   Το λογικότερο ειναι να μετέχουν κάποιες δικές μας ιδιωτικές εταιρίες ως συμπαραγωγοί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ.

   Μενεμένη ανάπτυξη συστημάτων θα μπορούσε να είναι στα πυρομαχικά, τεθωρακισμένα, φορητό οπλισμό ηλεκτρονικά. κλπ κλπ

   1. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει, φυσικά προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες και βιομηχανικές ικανότητες, στις αρχές του 2000, παραγγελνοντας έναν τύπο ελικοπτέρου για τις ανάγκες της ΑΣ της ΠΑ και του ΛΣ. Θα είχαμε ένα σύνολο περίπου 100 κομματιών. Τούμπες θα έκαναν οι προμηθευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *