Με καθυστέρηση λίγων μηνών, αλλά πάντα εντός του 2018, αναμένεται, στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου, η παράδοση του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion της ενδιάμεσης λύσης. Στο αεροσκάφος έγινε γενική συντήρηση για να επανέλθει σε πτητική κατάσταση, αλλά διατηρεί τον παλαιό του εξοπλισμό, αφού θα χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των χειριστών.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αναβάθμισης των P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου 2016 στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), υπό την αιγίδα της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους Lockheed Martin. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρώτο εκσυγχρονισμένο P-3Β Orion αναμένεται να παραδοθεί το 2020.

Το αεροσκάφος P-3B Orion που θα παραδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου είναι το αεροσκάφος με σειριακό αριθμό 152744, το οποίο, στις 13 Ιουλίου 2016, μεταστάθμευσε στην Τανάγρα από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την εναπόθεση των πέντε αεροσκαφών σε μακρά ακινησία και σε υπαίθριο χώρο, κατά την πορεία των εργασιών διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση και οπωσδήποτε μακράν καλύτερη από αυτήν που αναμενόταν. Αυτό είχε σαν συνέπεια να γίνουν εργασίες αποκατάστασης μονάχα στο 27% επί συνόλου των επιφανειών του πρώτου P-3B.

Στα υπόλοιπα τέσσερα αεροσκάφη θα εφαρμοστεί η λεγόμενη δομική αναβάθμιση παράλληλα με τις εργασίες στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους. Η δομική αναβάθμιση περιλαμβάνει πλήρη συντήρηση κινητήρων, αντικατάσταση των ουραίων πτερύγων και του συγκροτήματος κεντρικής πτέρυγας από νέα με συνθετικά υλικά.

Με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους συστημάτων τα ελληνικά P-3 θα διαθέτουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στον τομέα της αντίληψης της τακτικής κατάστασης και των επικοινωνιών, ενώ θα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αποστολές ναυτικής συνεργασίας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, θαλάσσιας επιτήρησης, προσβολής στόχων επιφανείας και εδάφους, διαβίβασης δεδομένων εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο και επιτήρησης προπομπής, δηλαδή όταν προηγείται μιας νηοπομπής πολεμικών ή εμπορικών πλοίων, θα επιτηρεί τη θαλάσσια οδό και θα ενημερώνει για την ασφάλεια της ή για πιθανούς κινδύνους.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *