Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα βρεθεί σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπου και θα υπογράψει συμφωνία στρατηγικής σχέσης συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Επίσης θα συζητηθούν θέματα οικονομίας και επενδύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ το 2020, με την πρώτη να γίνεται τον περασμένο Φεβρουάριο.

Comments

 1. Σαφέστατα αποτελεί μια καλή κίνηση η υπογραφή συνεργασίας με τα ΗΑΕ αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από ενδεχόμενη προμήθεια ή ενοικίαση ενός αριθμού Mirage-2009 σε βάθος 3 -4 ετών όταν και τα F-35 αρχίσουν να παραδίδονται στα ΗΑΕ.
  Δυστυχώς οι χώρες του Κόλπου με εξαίρεση το Καταρ είναι ακραία δέσμιες των Αμερικανών και τα πεδία εμπλοκής τους περιορίζονται στην συγκεκριμένη περιοχή η οποία βρίθει »εχθρών» των ΗΠΑ και ως εκ τούτου τα κράτη αυτά αποτελούν και παίζουν τον ρόλο του αναχώματος για το Ιράν πρωτίστως και δευτερευόντως για τις Σιιτικές συνιστώσες που είναι διασπαρμένες στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής (πχ. Χεσμπολά, Χαμάς κλπ.) Υεμένη (Χούτι) κλπ.
  Οι πηγαίοι κωδικοί θα δοθούν αν και μόνο αν υπάρξει διένεξη με το Ιράν και σε καμία μα καμία περίπτωση εναντίον συμμάχων των Αμερικανών (βλ. Κατάρ στο έδαφος του οποίου διατηρείται πλήρως επιχειρησιακή η μεγαλύτερη βάση/αεροδρόμιο των ΗΠΑ στον Κόλπο) ή ακόμη περισσότερο εναντίον συμμάχων στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία.
  Μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι τα συμφέροντα των χωρών του Κόλπου όσο και αν την δεδομένη στιγμή προσεγγίζουν -δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση- με της Ελλάδας μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία της χώρας μας και της ΝΑ Μεσογείου εν γένει.
  Δυστυχώς η Ελλάδα κείται μακράν για τους φίλους Άραβες οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι βοηθώντας μας καθαρά οικονομικά από το να βρεθούμε λίαν συντόμως να ζητούμε πάλι ψίχουλα από την ΕΕ ελέω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της εκτόξευσης του Δημοσίου Χρέους σε δυσθεώρητα ύψη για το αμέσως επόμενο διάστημα.

  1. Και όμως θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει. Ακόμη και αν δεν πάρουμε τα Μιράζ αφού θα αργήσουν να τα αντικαταστήσουν, έχουν τεράστιο απόθεμα πυραύλων για τα Μιράζ, άρα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση που αν πάρει κάποιο καιρό, και πχ άλλες χώρες να μην μας πουλάνε από το έτοιμο απόθεμά τους, αυτοί θα μπορούσαν να μας το δώσουν άμεσα.

   Με την περίπτωση της Λιβύης έχουν δείξει ότι δεν μασάνε και αν χρειαστεί να κάνουν κάτι, το κάνουν

 2. Επειδή το Defencereview έχει ορθώς αναφέρει την περίπτωση αγοράς των OPV Fearless της Σιγκαπούρης για ενίσχυση των σκαφών του ΠΝ και αντικατάστση παλιότερων «ρεταλιών», θα προσθέσω ότι καθώς τα ΗΑΕ εντάσσουν μεγάλο αριθμό υπερσύγχρονων πλοίων στον Ναυτικό τους, σίγουρα θα αποσύρουν παλιότερα τους. Κι έχουν καλά σκάφη, όπως οι 2 μικρές κορβέτες Muray Jib αλλά και πυραυλακάτους. Και σε αυτά τα πλοία έχουμε ανάγκες…

 3. Απόλυτα σωστός γιατί έχουμε καταντήσει να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα, ενώ πολλές φορές τις μάχες τις κερδίσουν όπλα και καταστάσεις που ποτέ μέχρι τότε δεν είχαμε δώσει σημασία και οι κορβέτες που αναφέρεις εντάσσονται αυτό ακριβώς το πλαίσιο των αθόρυβων αλλά πολύ κομβικών εξοπλισμών που μπορούν υπό συνθήκες να κρίνουν μια σύρραξη.

 4. Defencereview, αν όντως ευσταθεί ότι τελικά υπογράφτηκε συμφωνία αμυντικής συνδρομής, θα είναι πολύ χρήσιμο ένα άρθρο που α) θα ενημερώνει για το θέμα αυτό και β) ίσως να δίνει μερικές πληροφορίες παραπάνω για το θέμα αυτό (σε τι συνίσταται η συνδρομή, πχ υλικό, πρακτική βοήθεια πχ πολεμική κτλ) και γ) ανάλογα με το τι περιλαμβάνει να δούμε πέραν των προφανών θετικών αν υπάρχουν και υποχρεώσεις που μπορεί να είναι κάπως επικίνδυνες.

  Δηλαδή η απορία μου, μετά και τα γεγονότα στην Αρμενία, είναι με όσους ευαγγελίζονται αμυντική συνδρομή, αν αυτή θα είναι υλική (που είναι ήδη κάτι σημαντικό) ή αν θα είναι και στρατιωτική και αν ναι σε ποιες περιπτώσεις.

  Γιατί το λέω?

  Γιατί παίζει να είναι λίγο μονόπλευρο το ρίσκο, πχ
  -αν κάνει ντου σε εμάς η Τουρκία, ξαφνικά να μην βοηθήσει κανείς όπως η Ρωσία με την Αρμενία, παρά τις συμβάσεις, επί της βάσης μα δεν έχει ορισθεί κάπου νομικά ότι είναι δικά σας αυτά, άρα η Τουρκία απλώνει χέρι σε γκρίζα πράγματα, άρα δεν βοηθάμε
  -αν κάνει ντου το Ιράν στα ΗΑΕ, εκεί δεν θα υπάρχει κάτι αμφισβητούμενο και θα πρέπει να βοηθήσουμε.

  Όχι ότι με προβληματίζει και πολύ, θεωρώ ότι τέτοιες συμφωνίες είναι προφανώς επωφελής, απλά θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και τα ντεσού.

  Με αυτά που κάνει ο σουλτάνος, μοιάζει να το οδηγεί σε μίνι παγκόσμιο πόλεμο που σιγά σιγά διαμορφώνεται ο άξονας του κακού και καλού, περιλαμβάνει πολλές χώρες, οι οποίες αφήνουν τον σουλτάνο να παίρνει σιγά σιγά διάφορες περιοχές όσο αυτές σφίγγουν περισσότερο την συμμαχία αξιοποιώντας τον κερδισμένο χρόνο (σε βάρος βέβαια ορισμένων χωρών που την έφαγαν, όπως έγινε και κάποτε με Τσεχοσλοβακία, Πολωνία κτλ).

  Τα F-35 πότε τα παραλαμβάνουν τα ΗΑΕ?
  Τους πυραύλους Black Shaheen μπορούν να τους ρίχνουν και τα δικά μας Μιράζ ή θέλουν πιστοποίηση/λογισμικό?

 5. Πάντως το θλιβερό είναι με την ΕΕ και με την συζήτηση πχ για συμφωνία αμυντικής συνδρομής με Γαλλία, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι δεν χρειάζεται καμιά συμφωνία με καμιά χώρα της ΕΕ, γιατί΄η συνθήκη η ίδια έπρεπε να θεωρείται η συμφωνία της αμυντικής συνδρομής.

 6. Το πρόβλημα είναι πως οι συμφωνίες είναι αμυντικού χαρακτήρα. Κοινώς δεν μπορείς να επιτεθείς και οφείλεις να κάνεις τον μ@@@@α. Στην δική μας περίπτωση το πρόβλημα είναι πως οι Τούρκοι παρανομούν, εκτελώντας μονομερείς ενέργειες σε μη καθορισμένα ύδατα. Δεν έχουμε ανακηρύξει αοζ, δεν έχουμε οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα. Τύποις δεν παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και ουσιαστικά παρακαλούν για να τους χτυπήσουμε πρώτοι. Αν θέλουμε να πετάξουμε το μπαλάκι στην δική τους πλευρά, μπορούμε να επεκτείνουμε τα εθνικά ύδατα στα 12 μίλια και μετά αν κάνουν το παραμικρό να είμαστε και τύποις αμυνόμενοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κήρυξη πολέμου σε ευρωπαϊκή χώρα από τον 2ο παγκόσμιο. Αν αντιδράσουν είναι κάτι που δεν μπαλώνεται (όπως πχ προσπαθούν με νύχια και με δόντια οι Γερμανοί να αποτρέψουν κυρώσεις στην Τουρκία) και θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολλών εξελίξεων υπέρ μας.

 7. @do
  Συμφωνω απολυτα με τον συλλογισμο σου δεδομενων των γεγονοτων, ωστοσο θα πρεπει να σε επαναφερω στην πραγματικοτητα γιατι αυτο που περιγραφεις δεν ανταποκρινονται στις αστειες δυνατοτητες και την βουληση του πολιτικου προσωπικου μας που μονο του εχει θεσει ως κοκκινη γραμμη τα 6 μιλια!!!
  Εξαλλου πολιτικοι που νοιωθουν υπερηφανοι γιατι χανουμε μονο 105 ανθρωπους την ημερα δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να αναλογιστουν γιατι πρεπει να παλεψουν για τα κυριαρχικα μας δικαιωματα που ενδεχεται να προκαλεσουν θεμα και εν τελει να θεσουν σε κινδυνο τα κεκτημενα τους και τις ομορφες καριερες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *