Σοβαρή αστοχία σημείωσε το ραντάρ ελέγχου πυρός χιλιομετρικού κύματος Longbow, ενός νοτιοκορεατικού AH-64E Apache Guardian, σύμφωνα με την υπηρεσία DAPA (Defense Acquisition Program Administration) της χώρας. Συγκεκριμένα το Longbow δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει και να αναγνωρίσει με ακρίβεια προεπιλεγμένους στόχους, λόγω δυσλειτουργίας του λογισμικού και απουσίας ικανότητας εντοπισμού στόχων στη θάλασσα.

Ραντάρ Longbow ενσωματώνουν έξι (6) από τα 36 επιθετικά ελικόπτερα AH-64E, που αγόρασε η Νότιος Κορέα, έναντι $ 1,6 δισεκατομμυρίων, μέσω προγράμματος FMS (Foreign Military Sales). Το μέγιστο βεληνεκές του Longbow είναι της τάξεως των 8 χιλιομέτρων, ενώ το σύστημα πρόσκτησης στόχου TADS/PNVS (Target Acquisition and Designation Sights, Pilot Night Vision System), το οποίο είναι τοποθετημένο στο ρύγχος του ελικοπτέρου, μπορεί να εντοπίσει έως και 128 στόχους ταυτόχρονα σε μέγιστη απόσταση 12 χιλιομέτρων.

Το περιστατικό συνέβη πέρσι, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, στο πλαίσιο άσκησης αεροαπόβασης που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας και παρέμεινε μυστικό μέχρι σήμερα που δημοσιοποιήθηκε, αναγκαστικά, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου και απάντησης της DAPA σε ερώτηση του βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος, Lee Jong-Myung.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης το Longbow απέτυχε να ταυτοποιήσει και να αναγνωρίσει τον ακριβή αριθμό των προεπιλεγμένων στόχων. Αντίθετα αναγνώρισε λανθασμένα τέσσερις (4) στόχους για 101. Μετά το περιστατικό ακολούθησαν νέες δοκιμές, αυτή τη φορά σε ορεινό περιβάλλον, αλλά και πάλι σημειώθηκε αστοχία. Στην πρώτη σειρά δοκιμών το Longbow αναγνώρισε ως εννέα (9) στόχους τους 18 πραγματικούς, προεπιλεγμένους στόχους, που είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, ενώ στη δεύτερη σειρά δοκιμών αναγνώρισε ως πέντε (5) στόχους τους 18 πραγματικούς, προεπιλεγμένους στόχους, που είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. Σε δοκιμές πάνω από θάλασσα το Longbow απέτυχε να εντοπίσει έστω και έναν στόχο.

Σχετικά με τον τρόπο διόρθωσης του προβλήματος η DAPA ανακοίνωσε ότι «λάβαμε ανταπόκριση από τον Αμερικανικό Στρατό ότι μπορούν να αναβαθμίσουν το λογισμικό του Longbow … αλλά η εγκατάσταση ικανότητας εντοπισμού στόχων στη θάλασσα μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σχετικού συμβολαίου».