Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία επικαλούνται πηγές από την Roketsan, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) αναμένεται να παραλάβει σύντομα επτά βλήματα SOM της βελτιωμένης έκδοσης SOM-B1.

To SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) είναι ένα βλήμα τεχνολογίας cruise, ικανό να εκτοξευθεί από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά. Το βλήμα αναπτύχθηκε από τις εταιρίες TUBITAK SAGE (σχεδίαση και ανάπτυξη) και Roketsan (παραγωγή και εμπορική προώθηση) με ίδια μέσα.

Η ανάπτυξη του SOM ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011. Είναι ένα βλήμα προσβολής κινούμενων και σταθερών στόχων σε μέγιστες αποστάσεις άνω των 185 χιλιομέτρων, με πιθανότερη τιμή τα 230 χιλιόμετρα (στην έκδοση SOM-A, η οποία προσβάλει στατικούς στόχους με τη χρήση συντεταγμένων στην τερματική φάση). Η έκδοση SOM-B1 μπορεί να προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους με τη χρήση υπέρυθρου συστήματος στην τερματική φάση (αμφότερες οι εκδόσεις φέρουν πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη της έκδοσης SOM-B2 η οποία θα ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή για την προσβολή στρατηγικών και καλά προστατευμένων στόχων και η ανάπτυξη της έκδοσης SOM-J (σε συνεργασία με την Lockheed Martin) η οποία προορίζεται για πιστοποίηση και χρήση από τα F-35 Lightning II. Στην έκδοση SOM-J το βλήμα έχει ποιο συμπαγή σχεδίαση, αναδιπλούμενα πτερύγια και προωθητικό κινητήρα για καλύτερα πτητικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκδόσεις του το SOM ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data-Link) για ανανέωση δεδομένων εν πτήση. Σε τουρκική υπηρεσία τα βλήματα SOM-A/-B1 εξοπλίζουν, ήδη από το 2012, τα F-16 Fighting Falcon και τα F-4E 2020 της THK.

Το πρόβλημα με την ένταξη του SOM στο τουρκικό οπλοστάσιο είναι ότι πρόκειται για ένα βλήμα, το οποίο η Τουρκία μπορεί να εντάξει σε υπηρεσία μαζικά και όποτε θέλει, αφού αποτελεί εγχώρια ανάπτυξη, συνεπώς δεν υπόκειται στην καλή ή κακή θέληση του προμηθευτή, όπως συνέβη, για παράδειγμα, με την Ελλάδα και την άρνηση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν το προηγμένο βλήμα AGM-158 JASSM μέγιστου βεληνεκούς άνω των 370 χιλιομέτρων ή των 1.000 χιλιομέτρων (έκδοση ER).