Σκληρή γλώσσα έναντι της επιθετικής ρητορικής και της παραβατικότητας της Τουρκίας υιοθέτησαν οι Έλληνες-και όχι μόνον-ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης για την Τουρκία, που έγινε ενώπιον του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολίβιε Βάρελι, και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε για τις απαράδεκτες και εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, την προκλητική στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και την συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι απαιτούνται στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. «Η Ένωση δεν πρέπει να επαναλάβει με τον Ερντογάν τα λάθη που έκανε με τον Πούτιν. Όποιος αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα αλλά και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχουμε ζητήσει ως Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020», είπε κλείνοντας.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναφέρθηκε στην αναθεωρητική στάση του Ερντογάν, τους εκβιασμούς έναντι του ΝΑΤΟ, τις προσβολές έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού, την περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου. Κλείνοντας τόνισε ότι χρέος μας είναι η δυναμική αντίδραση και όχι να τηρούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αν θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή χρειάζεται αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας, μεγαλύτερη πίεση και όχι λογική ίσων αποστάσεων. Το ίδιο περιμένουμε και από την Κομισιόν, τόνισε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι η επιθετικότητα της ηγεσίας Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου την απομακρύνει περισσότερο από την δημοκρατία, το Διεθνές Δίκαιο και την ΕΕ και την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης και αναξιόπιστο εταίρο.
Υπέρ της διατήρησης των παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών, τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος απαρίθμησε σειρά παραβιάσεων από την Άγκυρα. Η Τουρκία επιτείνει την επιθετικότητά της αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και με την πολιτική της στην Κύπρο παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αποσταθεροποιεί τη Λιβύη και τη Συρία, αδιαφορεί για τις καταστροφές στην Αγία Σοφία και καταπιέζει τις θρησκευτικές μειονότητες, είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος για να καταλήξει «Η ΕΕ σεβόμενη τις αξίες της οφείλει να διατηρήσει παγωμένες τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ζήτησε «μηδενική ανοχή» για την συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό ήταν που συμπεράναμε από την εισβολή της Ρωσίας, είπε. Η Τουρκία που πατάει σε δύο βάρκες πρέπει να κληθεί να αποφασίσει ξεκάθαρα. Δεν πρέπει να δείξουμε άλλη ανοχή. Η Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων κάνει το καθήκον της και πρέπει και η Ευρώπη να κάνει το δικό της έναντι της Ελλάδας. «Φτάνει πια».
Ο Επίτροπος Βάρελι έθεσε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων λέγοντας ότι η Τουρκία παραμένει περιφερειακός εταίρος-κλειδί. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τις εντάσεις με κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία σε ορισμένους τομείς όπως το κλίμα, το μεταναστευτικό, η υγεία αλλά την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να προβάλουμε τις ανησυχίες μας καθώς ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στις τουρκικές παραβιάσεις εις βάρος της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένες ελληνικές περιοχές είναι παράγων ανησυχίας. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι αντιπαραγωγική και αντιβαίνει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατ. Μεσόγειο. Η Τουρκία αναμένουμε να δεσμευτεί στο σεβασμό του κράτους δικαίου και στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και να θέσει τις διαφορές αν καταστεί αναγκαίο στο Διεθνές Δικαστήριο.
Οι ευρωβουλευτές σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα. Αναμένεται επίσης να καλωσορίσουν την επιθυμία της Τουρκίας να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να υπογραμμίσουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ και η Τουρκία να συνεργαστούν αρμονικά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν αρνητικά και στο θέμα της αντίθεσης του Τούρκου προέδρου στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.