Εξαιρετικά άσχημα και δυσμενή είναι τα νέα που κομίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, με βάση τα όσα σημείωσε στην ομιλία του, από το Κοτρώνι Μαραθώνα, έδρα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, κατά την επίσημη τελετή ένταξης και παραλαβής των νέων ελικοπτέρων MH-60R του Πολεμικού Ναυτικού. Στην επίσημη ομιλία του, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στην επάνδρωση Μονάδων και Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς, τονίζοντας πως είναι της τάξης του 20% – 30%.

Παραβλέπουμε το γεγονός πως πρόκειται για στοιχεία επάνδρωσης – στελέχωσης, με τη διαβάθμιση ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη του ΥΕΘΑ και φυσικά φανερώνουν τη γύμνια μας από πλευράς επάνδρωσης. Γύμνια για την οποία υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, δεδομένων των απανωτών μειώσεων θητείας και της εγκατάλειψης της εφεδρείας.

Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη καθώς και του Αρχηγού ΓΕΣ Ανιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, επί του θέματος δεδομένων των στοιχείων που επισήμως δημοσιεύτηκαν και αναφέρθηκαν από τον ΥΕΘΑ. Γιατί πολύ απλά η επάνδρωση της τάξης του 20% – 30% χαρακτηρίζεται με δυο λέξεις: ΓΥΜΝΙΑ και ΚΑΤΑΝΤΙΑ.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται ως ένα κακόγουστο αστείο. Θέμα για το οποίο υπάρχουν ΕΥΘΥΝΕΣ αν και η λέξη ΕΥΘΥΝΕΣ είναι άγνωστη για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή αντί για τη ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της θητείας και της αξιοποίησης της εφεδρείας, διαφημίζεται το «φινλανδικό μοντέλο»… Ως εκ τούτων, αντί να δημοσιοποιούμε τέτοια στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια μας, θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί αποφάσεις για την αύξηση της θητείας κατ’ ελάχιστον στους 14 μήνες, τη ποιοτική βελτίωση της θητείας και την ανάταξη και αξιοποίηση της εφεδρείας.

Μετά την τελετή ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, κύριες Δήμαρχε, κύριε εκπρόσωπε της κατασκευάστριας εταιρείας, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκομαι στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού μας Ναυτικού στην τελετή παραλαβής των νέων μας ελικοπτέρων. Όπως ήδη ελέχθη. αυτά τα ελικόπτερα θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο Ναυτικό μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω, καταρχήν, τον συνάδελφο και αγαπητό μου φίλο Νίκο Παναγιωτόπουλο, γιατί ως Υπουργός Άμυνας έφερε σε πέρας μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, τις συμφωνίες για την απόκτηση αυτών των ελικοπτέρων. Κυρίες και κύριοι, αντιμετωπίζουμε πληθώρα προκλήσεων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον.

Και κατά συνέπεια η διατήρηση και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Μαζί, λοιπόν, με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, τα Aegean Hawk, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα αποκτήσει, με την πρόσκτηση αυτών των 7 ελικοπτέρων, έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων, ο οποίος προστίθεται επίσης στα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού, το πρόγραμμα των οποίων είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η Επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα, ένα νέο υπόδειγμα με εκσυγχρονισμό, με ομοιοτυπία, με οικονομίες κλίμακας, με συμβάσεις Follow On Support, κυριολεκτικά μία μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων. Αλλά η πρόκληση αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Όπως το πλαίσιο της «ατζέντας 2030» δηλώνει, απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετούς εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, Μονάδες με σημαντικές πληρότητες – όχι πλέον Μονάδες με πληρότητες του 20% και του 30% – άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία. Όπως είπε, κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με μία χαρακτηριστική φράση «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους». Στο σχολείο μου, είναι το ίδιο με το σχολείο του Πρωθυπουργού, κάτω από το ρολόι, υπήρχε μία φράση: «Οι των πραγμάτων καιροί ού μένουσι την ημετέρα βραδύτητα». Πρέπει, λοιπόν, να σπεύσουμε. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, επιβιβάστηκαν στο νεοαποκτηθέν Ε/Π ΜΗ-60R και πέταξαν πάνω από τον Ευβοϊκό κόλπο.