Στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά φιλοξενείται ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη. Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησαν μια σειρά θεμάτων (περιφερειακή συνεργασία, άμυνα και ασφάλεια, οικονομία κ.ά.).

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών δεν θα επισκεφτεί την Τουρκία, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση της Άγκυρας. Επιστρέφοντας στην επίσκεψη Πομπέο, σήμερα Μητσοτάκης και Πομπέο θα επισκεφτούν στη Σούδα, σε μια στιγμή που φημολογήται, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, η μεταφορά μέρους της δραστηριότητας της βάσης του Ινσιρλίκ στη Σούδα.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε τα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία νέου ναυστάθμου, κοντά στη Σούδα, για χρήση από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με στόχο την μονιμότερη παρουσία του ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη Πομπέο, η δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο, επιβεβαιώνει το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας.