Σχολιάζοντας τη τρέχουσα εξοπλιστική επικαιρότητα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του, στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», σημείωσε πως ο ελληνικός θόλος αεράμυνας θα είναι προσαρμοσμένος στο ελληνοτουρκικό θέατρο επιχειρήσεων. Από τα λεγόμενα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας προκύπτει πως η βασική προτεραιότητα στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού της ελληνικής αεράμυνας θα είναι η αντιμετώπιση πολλαπλών και ταυτόχρονων επιθέσεων από χαμηλού ίχνους ηλεκτρομαγνητικούς στόχους όπως Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο ελληνικός θόλος δεν είναι αντίγραφο του ισραηλινού θόλου, διότι αντιμετωπίζουμε διαφορετική απειλή. Και εξηγούμαι: «Ο ισραηλινός θόλος, το “iron dome”, είχε ως αρχική αποστολή την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων. Ο ελληνικός θόλος πρέπει να διευρυνθεί και να αντιμετωπίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και επιθέσεις από drones και πιθανώς μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι διαφορετική η απειλή που έχει να αντιμετωπίσει. Διότι πολλά drones μικρά αλλά πάρα πολύ επικίνδυνα, κινούνται χαμηλά και με χαμηλές ταχύτητες. Κι αν το σύστημα του ραντάρ και η τεχνητή νοημοσύνη του όλου συστήματος δεν είναι η κατάλληλη, δεν τα αναγνωρίζει. Μπορεί να τα δει σαν πουλιά ή να μην τα δει καθόλου, εάν είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει μόνο πυραύλους. Η ελληνική προσέγγιση λοιπόν είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζει περισσότερο τα drones, όπως βεβαίως και τις πυραυλικές επιθέσεις. Μπορεί να γίνει με συνεργασία συστημάτων. Η λογική είναι να πάμε σε μια ολιστική προσέγγιση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζει, προτεραιοποιεί και αντιμετωπίζει τις απειλές που η Ελλάδα, με βάση τον στρατηγικό της σχεδιασμό, προβλέπει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει. Αυτό συνιστά μία αλλαγή γενεάς και μία αλλαγή αντίληψης. Διότι μέχρι τώρα η βασική αντίληψη της Ελλάδας είναι ότι στον αέρα την προστατεύει η Πολεμική Αεροπορία της. Όλα τα αντιαεροπορικά μας ή antidrone συστήματα που είχαμε, ήταν προστασίας συγκεκριμένου σημείου, όχι ολιστικής προσέγγισης της επικράτειας. Αυτό που θέλουμε πλέον είναι να υπάρχει μια πλήρης κάλυψη του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Και από εκεί και πέρα η Πολεμική Αεροπορία μας, η οποία ούτως ή άλλως με τα αεροπλάνα 4,5 και 5ης γενιάς θα είναι η ισχυρότερη που είχαμε ποτέ, απελευθερωμένη από το καθήκον της αντιαεροπορικής άμυνα της χώρας, να μπορεί να αναλάβει πιο πολύπλοκους ρόλους».
Ολόκληρο το περιέρχομενο της συνέντευξης:
Ερώτηση: Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα χρειάζεται έναν ουράνιο θόλο, αντίστοιχον με αυτόν που έχει το Ισραήλ ή κάτι παρόμοιο;
Κύριε Χασαπόπουλε θέλω να σας το διευκρινίσω αυτό, γιατί νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή πλάνη. Ο ελληνικός θόλος δεν είναι αντίγραφο του ισραηλινού θόλου, διότι αντιμετωπίζουμε διαφορετική απειλή. Και εξηγούμαι: Ο ισραηλινός θόλος, το “iron dome”, είχε ως αρχική αποστολή την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων. Ο ελληνικός θόλος πρέπει να διευρυνθεί και να αντιμετωπίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και επιθέσεις από drones και πιθανώς μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι διαφορετική η απειλή που έχει να αντιμετωπίσει. Διότι πολλά drones μικρά αλλά πάρα πολύ επικίνδυνα, κινούνται χαμηλά και με χαμηλές ταχύτητες. Κι αν το σύστημα του ραντάρ και η τεχνητή νοημοσύνη του όλου συστήματος δεν είναι η κατάλληλη, δεν τα αναγνωρίζει. Μπορεί να τα δει σαν πουλιά ή να μην τα δει καθόλου, εάν είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει μόνο πυραύλους. Η ελληνική προσέγγιση λοιπόν είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζει περισσότερο τα drones, όπως βεβαίως και τις πυραυλικές επιθέσεις.
Μπορεί να γίνει με ένα σύστημα αυτό; Δηλαδή και πυραύλους και drones;
Μπορεί να γίνει με συνεργασία συστημάτων. Η λογική είναι να πάμε σε μια ολιστική προσέγγιση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζει, προτεραιοποιεί και αντιμετωπίζει τις απειλές που η Ελλάδα, με βάση τον στρατηγικό της σχεδιασμό, προβλέπει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει. Αυτό συνιστά μία αλλαγή γενεάς και μία αλλαγή αντίληψης. Διότι μέχρι τώρα η βασική αντίληψη της Ελλάδας είναι ότι στον αέρα την προστατεύει η Πολεμική Αεροπορία της. Όλα τα αντιαεροπορικά μας ή antidrone συστήματα που είχαμε, ήταν προστασίας συγκεκριμένου σημείου, όχι ολιστικής προσέγγισης της επικράτειας. Αυτό που θέλουμε πλέον είναι να υπάρχει μια πλήρης κάλυψη του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Και από εκεί και πέρα η Πολεμική Αεροπορία μας, η οποία ούτως ή άλλως με τα αεροπλάνα 4,5 και 5ης γενιάς θα είναι η ισχυρότερη που είχαμε ποτέ, απελευθερωμένη από το καθήκον της αντιαεροπορικής άμυνα της χώρας, να μπορεί να αναλάβει πιο πολύπλοκους ρόλους