Στη Δαμασκό αφίχθη σήμερα ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία 130 επιχειρηματιών, με στόχο την υπογραφή επενδυτικών συμφωνιών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ριάντ να στηρίξει την ανασυγκρότηση της Συρίας μετά από έναν 14ετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Το σαουδαραβικό βασίλειο έχει καταστεί βασικός σύμμαχος της νέας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο Αλ Σάρα έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανοικοδόμηση της χώρας και η επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά την παραμονή του στη Συρία, ο Αλ Φαλίχ εγκαινίασε από κοινού με τον Σύρο ομόλογό του μια νέα μονάδα παραγωγής τσιμέντου στην Άντρα, στα περίχωρα της Δαμασκού. Το εργοστάσιο, το οποίο θα παράγει λευκό τσιμέντο, είναι το πρώτο του είδους του στη χώρα και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για επανεκκίνηση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Ο Σαουδάραβας υπουργός θα συμμετάσχει επίσης σε διήμερο επενδυτικό συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη συριακή πρωτεύουσα. Παρά τις πρόσφατες διακοινοτικές συγκρούσεις στη Σουέιντα, που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θύματα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει τη Συρία ως επενδυτικό προορισμό. Μεταξύ των τομέων που προσελκύουν σαουδαραβικό ενδιαφέρον συγκαταλέγονται η ενέργεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι υποδομές αεροδρομίων.

Σύμφωνα με Σύρο επιχειρηματία που συμμετέχει στις διεργασίες, οι δύο χώρες σχεδιάζουν τη συγκρότηση κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου. Παράλληλα, επιχειρήσεις από άλλες χώρες του Κόλπου, αλλά και από την Τουρκία, φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των ενεργειακών εγκαταστάσεων, των δρόμων, των λιμανιών και άλλων βασικών υποδομών που καταστράφηκαν στον πόλεμο. Η Δαμασκός έχει ήδη συνάψει συμφωνία ύψους 7 δισ. δολαρίων με το Κατάρ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η εταιρεία λιμένων DP World με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια για λιμενικά έργα. Επιπλέον, αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν συνολικό σχέδιο για τον συριακό ενεργειακό τομέα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις έχει διαδραματίσει η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος της Συρίας, μετά από πρωτοβουλία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σαουδική Αραβία και Κατάρ προχώρησαν επίσης στην αποπληρωμή των συριακών οφειλών προς την Παγκόσμια Τράπεζα, κίνηση που θεωρείται καταλύτης για την επανένταξη της χώρας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα δάνεια. Το Φεβρουάριο, ο Άχμεντ αλ Σάρα πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως πρόεδρος της Συρίας, επιλέγοντας τη Σαουδική Αραβία ως προορισμό. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή επενδυτική δυναμική.