Τη τραγική κατάσταση των αμερικανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley που προσφέρθηκαν για τον Στρατό Ξηράς απεκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σημείωσε πως το κόστος εργασιών ανακατασκευής ανέρχονταν σε 8 εκατομμύρια ευρώ ανά όχημα. Ο ΥΕΘΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του DefenceReview.gr και του υπογράφοντος για τη πολύ άσχημη τεχνική κατάσταση των αμερικανικών ΤΟΜΑ M2A2 Bradley που προσφέρθηκαν για τον Ελληνικό Στρατό από τους Αμερικανούς. Πρακτικά με κόστος περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ το ένα, για την απόκτηση 200 ΤΟΜΑ αμερικανικής προέλευσης θα απαιτούνταν περί το 1.6 δισεκατομμύριο ευρώ.
Σε ερώτηση του στρατιωτικού συντάκτη Βασίλη Νέδου, ο ΥΕΘΑ απάντησε τα εξής: Και οι συζητήσεις που έχουμε κάνει με τις ΗΠΑ για πλεονάζον υλικό σε ποιο σημείο βρίσκονται; Καταρχάς, η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της δια της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό. Ειδικότερα, δεν τις έχει εκπληρώσει ως προς τις LCS και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα 4 C-130. Τα δε τεθωρακισμένα οχήματα Bradley που παρασχέθηκαν απαιτούσαν επισκευές τις τάξης των 8 εκατομμυρίων το ένα. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το ζήτημα των ιπτάμενων τάνκερ. Εμείς είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν. Έχουν, εκτιμώ, μια αντίστοιχη επιλογή: Να συντελέσουν στην επίτευξη του στόχου μιας αναπτυγμένης τεχνολογικά Ελλάδας, που θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά έναντι οιασδήποτε απειλής. Και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε τον ρόλο του αξιόπιστου, σταθερού και σοβαρού συμμάχου στην ευρύτερη περιοχή.
Όλα τα παραπάνω φυσικά επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε γράψει πολλάκις μέσα από το DefenceReview.gr: τα αμερικανικά ανταλλάγματα προς τη χώρα μας είναι ανύπαρκτα. Και η ευθύνη φυσικά βαραίνει τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες που παραχώρησαν σημαντικές υποδομές (όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) και διευκολύνσεις (επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ) δίχως να διατυπώσουν γραπτά και ρητά ένα πλαίσιο στρατηγικών ανταλλαγμάτων για τη χώρα μας και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε φυσικά αποτελούν σοβαρά ανταλλάγματα τα εκατοντάδες Μ1117, τα Kiowa (είναι γνωστό πόσα πετάνε) και τα περιπολικά Island που οι εργασίες επισκευής τους μας έχουν κοστίσει όσο να ναυπηγούσαμε καινούργια. Μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθεί και ο πρωθυπουργός ποιες είναι οι προηγούμενες στρατιωτικές ηγεσίες που καλλιεργούσαν το αφήγημα των ανταλλαγμάτων από τις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως προωθούσαν νέα εξοπλιστικά προγράμματα;